Tarih: 22.02.2018 13:24
Elma üretiminde kalıcı çözüm üretici birlikleri
Eğirdir Genç İşadamları Derneği Başkanı Osman Gök, bu yıl Türkiye ve dünyanın birçok bölgesinde elma üretiminde yaşanan düşüşün Isparta elmasına değer kattığını belirterek depolardaki ürünün 1,80 ile 2 TL arasında alıcı bulduğunu söyledi. Depolardaki elmanın büyük bölümünün satıldığını belirten Gök “depolar %35-40 oranında doluluk kaldı. Kalan elmada nisan ayında biter” dedi. Elma üretimi ve pazarlamasında bu yıl yaşanan rahatlığın gelecek yıllar içi bir gösterge olmadığını bildiren Gök “elma üretiminde maliyetlerin düşürülmesi ve parlama sıkıntısının yaşanmaması için Fransa ve Polonya gibi ülkelerde olduğu gibi üretici birliklerinde birleşmek gerekiyor” diye konuştu.
Eğirdir Genç İşadamları Derneği Başkanı Osman Gök, elmada altın bir dönem yaşadıklarını söyledi. 2017 yılında hem dünyanın elma üretimi fazla olan ülkelerinde hem de Türkiye’de elma rekoltesinin düşük olduğunu belirten Gök, “Elma altın çağını yaşıyor. Dünya genelinde ürün az. İhracat kapası açık. Depoda 1,80-2 TL’den alıcı buluyor. Dalında 1-1,20 TL’den satılmıştı. Depolarda ürünler azalıyor. Nisan başı gibi ürün bitmiş olur. Kalitemiz çok iyi. Depolarda %35-40 dolayında doluluk kaldı. Tüm tüccarlar Eğirdir’den mal çekiyor. Elma ticaretinin bu şekilde devam etmesi ile Nisan ayında depolar boşalmış olur” dedi.
BİRLEŞMEK ARTIK DAHA KOLAY
Eğirdir Genç İşadamları Derneği Başkanı Osman Gök, elma üretimi ve pazarlanması ile ilgili kalıcı çözüm üretilmesi gerektiğine dikkat çekerek “benim köyümde 3 bin 500 dönüm arazide 135 traktör çalışıyor. Fransa’da aynı arazi 5 traktör ile işleniyor. Bu profesyonelleşmeyi de getiriyor. Önceden tarım alanlarında çiftçilerin birleştirilmesi daha zordu. Çünkü bahçeler farklı zamanlarda dikilmiş farklı türde elma ağaçlarından oluşuyordu. Ama Eğirdir Boğazovada bahçelerin %65-70’i yenilendi. Birleşme artık daha kolay olur” diye konuştu.
ÜRETİCİ BİRLİKLERİ GÜÇLENMELİ
Elma üretiminin geleceği için maliyetleri düşürmek ve pazarlama açısından çiftçilerin üretici birliklerinde birleşmesi gerektiğini söyleyen Gök, “üretici birliklerinde birleşme rastgele söylenmiş bir söz değil. Dünyadaki elma üretim modelini incelemek için Fransa’ya, Polonya’ya gittik. O ülkeler bu konuda model. Oralarda üretici birlikleri üretim, depolama, pazarlama konusunda yetiştiricileri bir araya getirmiş, böylece maliyetler düşürülmüş, ayrıca bölgede üretilen elmanın büyük bölümünü kontrol ettikleri için pazarlama konusunda da elleri güçlü” şeklinde konuştu.
GİRİŞİMCİLİK KURSU VE DESTEĞİ
Eğirdir Genç İşadamları Derneği Başkanı Gök, KOSGEB destekli girişimcilik kursları sayesinde çok kişinin devlet destekli işyeri açtığını söyledi. Bu kazama kadar 4 kez girişimcilik kursu açtıklarını anlatan Gök, önümüzdeki dönem 2 kurs daha açmayı planladıklarını sözlerine ekledi.Gülses Gazetesi
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —