Elma ve mermerde bu sorun aşılmalı
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO)Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Bloomberg TV’de katıldığı canlı yayında elma ve mermer ihracatında bazı ülkelerde vergi sorunu yaşandığını ifade ederek, bu sıkıntının aşılmasını istediklerini belirtti.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, geçen gün Bloomberg Ht Tv’de yayınlanan Ekonomi Programları Yapımcısı Hande Berktan’ın hazırlayıp sunduğu İş Dünyası Programı’nın canlı yayın konuğu olarak katıldı. ITSO Başkanı Başdeğirmen, Isparta ekonomisi ile iş dünyasının beklentileri, sorunları ve taleplerini anlatırken, Isparta ile ilgili de bilgiler verdi. Isparta ve Türkiye Ekonomisini de değerlendiren Başdeğirmen programda, ihracat, teşvikler ve kdv iadeleri konularında da değerlendirmeler yaparken, elma ve mermer ihracatında yaşanan bir sorunu da anlattı
ISPARTA 800 BİN TON ELMA ÜRETİYOR
Isparta’nın bir tarım şehri olduğunu dile getiren ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Elma bizim için güçlü bir aktör. Bunu en iyi şekilde değerlendirmek için çaba içerisindeyiz. 800 bin ton üretimimiz var, aynı zamanda meyve suyu fabrikalarıyla Isparta’ya vermiş olduğu sanayi katkısı var. Ayrıca Türkiye’de birinci olduğumuz soğuk hava depo kapasitemiz var. Soğuk hava depolarında 550 bin tonluk kapasitemiz bulunuyor. Kırsal Kalkınma Ajansının verdiği desteklerle soğuk hava depolarımızı geliştirdik” dedi.
TÜRKİYE ÜRETTİĞİ ELMANIN SADECE YÜZDE 4’ÜNÜ İHRAÇ EDEBİLİYOR
Türkiye’nin elma üretiminde dünyada 3.ülke konumunda olduğunu hatırlatan Başdeğirmen, ihracat oranımızın düşük olduğundan bahsetti. Başdeğirmen, şunları söyledi: “Elma üretiminde dünyada 3.ülkeyiz ama yüzde 26 ihraç eden başka bir ülkenin yanında biz ancak yüzde 4’ünü ihraç edebiliyoruz. Bunu yüzde 4’ten daha yukarı götürmemiz lazım. Hatta 800 bin ton değil de gerekirse daha fazla artırmalıyız. Bugün Türkiye’de 3,5 milyon ton elma üretiliyor. 5 milyon ton da üretebiliriz. Bunun için arazilerimiz ve sulama sistemlerimiz yeterli. Ama satamadığımız için kalıyor. Sonra fiyatlarda yukarı gidemiyoruz. Bizim ihracat yapmamız lazım. Bu konuda bir mücadelenin içerisine girdik. Kalkınma Bakanlığının destek verdiği bir URGE projesi var. Sektör bazlı yapılıyor. Bunu otomotiv, mobilya ya da farklı alanlarda da yapabilirler ama biz elmada yapıyoruz. Mobilya için de yeni başladık. Burada elmayı üreten, depolayan ve satan kişileri rakip ülkelerimize ve potansiyel müşterilerimizin ülkelerine götürüyoruz. Burada masrafların yüzde 70’ini bakanlık karşılıyor. Yaklaşık 15 ülkeye arkadaşlarımızı götürdük. Şili’ye kadar gittik. Dünyanın her yerinde Şili elmasını görürsünüz. Baktığınızda bizden daha iyi elması yok ama nasıl satıyorlar. Bu konuyu araştırdık ve güzel bilgiler elde ettik.”
VERGİ SORUNU YAŞIYORUZ
Elma ve mermer ihracatında yaşanan bir soruna da değinen Başdeğirmen, “Elma ihraç ettiğimiz zaman örneğin İran’a 1 TL’ye satıyoruz, kapıda yüzde 45 vergi uyguluyor, Özbekistan yüzde 30 uyguluyor ama diğer Avrupa ülkeleri uygulamıyor. Mermerde de aynı sorun var. Daha fazla ihraç yapabilmemiz için bunların aşılması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. GÜLSES GAZETESİ