Emekli, EYT'li, Dul, Yetim Milyonları;
İlgilendiren
Haber!
İşçi, işveren, emekli, EYT’li, ev kadını herkes merak ediyordu. Emekli maaşı, kıdem tazminatı, dul yetim maaşı ve EYT düzenlemesi tek tek açıkladı. Bir kişi üç maaş alabilir mi?
Ticari faaliyeti devam ederken başka bir işyerinde 4/a kapsamında çalışan vergi mükellefi, sigortalılığı işsizlik maaşı alacak şekilde sonlanırsa adına İŞKUR işsizlik maaşı ödemesi yapmaz. Malulen emeklilik ile normal emeklilik arasında hiçbir fark yoktur. Şimdi daha fazla prim ödemeniz ve çalışma gününüz olduğundan adınıza bağlanacak aylık daha yüksek olacaktır. Mert Bey. Emekli sandığı emeklisi anne ve SSK emeklisi babanın tek bekar kız evladı olarak vefatları halinde ikisinin de maaşlarını alabilir miyim? Ev hizmetlisinin kıdem tazminatı hakkı var mı? Biz ne zaman emekli olabiliriz ve EYT bizi kapsıyor mu? gibi çok sayıda soruya İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı yazarımız Mert Nayır yanıt verdi…
İşçi, memur, dul, yetim, emekli, emekli, bu sorulara yanıt arıyor, uzmanasor@gazetevatan.com adresine sorularınızı yollayın uzmanlarımız yanıtlasın. İşte o sorular ve yanıtları…
Merhabalar Sibel Koç ben.1978 doğumluyum.1996 sigorta girişim var. Toplam 5930 günüm var. EYT olursa faydalanabiliyor muyum hemen emekli olur muyum acaba?
Sigortalılık başlangıç tarihinize istinaden 53 yaş 5900 prim günü şartına tabisiniz. EYT ile ilgili bakanlık henüz bir çalışma açıklaması yapmadı, EYT düzenlemesi çıkarsa bundan sizde faydalanabileceksiniz.
Merhaba, annem vefat eden dedemden ve babamdan maaş almaktadır. 3. maaş hakkı kendi primi 570 gündür. 1800'e tamamlasak 3. maaş hakkı doğar mı? Annem 1972 doğumlu bu arada. Dedem yurtdışından emekliydi. Vefatının son zamanlarında maaş bağlanmıştı. Biz şimdi annemle başvuru yaparsak dedemin yurtdışı maaşını alma hakkı doğar mı ? Bizleri yönlendirmenizi dikkatle bekliyoruz. İyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla, Sefe Daş
Anneniz emekli olursa eşinden almakta olduğu aylık kesilmez ancak dedenizden almakta olduğu aylık kesilebilir. Dedenizin sigortalılık statüsüne ve vefat tarihine de bakmak gerekir. Aylığı yurtdışından mı ödeniyor, yoksa Türkiye’den mi emekli olmuş incelemek lazım. Ancak kurum büyük ihtimalle Sosyal Sigortalar İşlemleri Yönetmeliğinde yaptığı değişikliğe istinaden yetim aylığını durdurur.
Sayın Hocam güzel açıklamalı yazılarınız takip ediyorum. Aşağıdaki konu hakkında bir açıklamanızı bekliyorum. Bağ-kur mükellefi olan bir kişi başka bir iş yerinde sigortalı olduğunda Bağ-kur hizmeti duruyor. Sigorta hizmeti başlıyor. Üstünlük kuralı gereği. Bu durumda sigortalı çalışanın şartları tamamlandığında işsizlik maaşı alma hakkı olur mu? Bağ-kuru da aynı tarihinde sonlanmış ise. açıklamanızı bekler, saygılarımı sunarım Yaşar Gönenç
Ticari faaliyeti devam ederken başka bir işyerinde 4/a kapsamında çalışan vergi mükellefi, sigortalılığı işsizlik maaşı alacak şekilde sonlanırsa adına İŞKUR işsizlik maaşı ödemesi yapmaz. Çünkü 4/a sigortalılığı sonlandığı günden itibaren 4/b sigortalılığı başlar. Bu kişi ticari faaliyetlerini sonlandırır ise işsizlik ödeneğinden faydalanır.
Merhaba, %60 raporum var ve malulen emekliliğe 2015 yılında hak kazandım ancak olmadım. Normal emekli olmak için çalışıyorum. Bunun maaşıma etkisi olur mu?
Malulen emeklilik ile normal emeklilik arasında hiçbir fark yoktur. Ancak 2015 yılında daha az prim günü ve çalışma gün sayısıyla adınıza aylık bağlanacağından alacağınız aylık da daha düşük olacaktı. Şimdi daha fazla prim ödemeniz ve çalışma gününüz olduğundan adınıza bağlanacak aylık daha yüksek olacaktır.