Türkiye Emekliler Derneği Şube Başkanı ve TÜED Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Abdülkadir Ersal, “Emeklilere yapılan zamlar birlikte değerlendirildiğinde, memur emeklilerine ek zam verilirken, İşçi ve BAĞ-KUR emeklilerine ek zam yapılmamıştır. Bu haksızlık biran evvel giderilmelidir, bu haksızlık giderilmezse yasal yollara başvuracağız” dedi.
Memur Emeklilerine yapılan yüzde 2.5’luk ek zammın İşçi ve Bağ-Kur emeklilerine yansıtılmamasının yankıları devam ediyor. Bu duruma büyük tepki gösteren milyonlarca İşçi ve Bağ-Kur emeklisi bu haksızlığın giderilmesini beklerken, konuya ilişkin görüşlerini dile getiren Türkiye Emekliler Derneği Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve Isparta Şube Başkanı Abdülkadir Ersal, “Memur emeklilerine yapılan ek zammın, işçi ve BAĞ-KUR emeklilerine yapılmaması durumu, anayasanın eşitlik ilkesine göre yeniden değerlendirilmelidir.
Emeklilerin gelir ve aylıklarının alım gücünde fiyat ve kur artışlarının yol açtığı kayıp önlenememiştir. Emeklilerimizin harcamalarında en yüksek gider olarak görülen gıda ve konut kira artışları, yoksulluk yaratmıştır” dedi. Yapılacak yasal bir düzenleme ile emeklilerin yüzde 4-5 olan ek ödeme oranlarının yüzde 10’a çıkarılmasının da gerekli olduğunu dile getiren Ersal, intibak düzenlemesinin de biran evvel gündeme alınmasını istedi.
2000 SONRASI EMEKLİLERİMİZ
İNTİBAK DÜZENLEMESİ BEKLİYOR
Ersal, “2000 sonrası emeklilerimizin, 2000 öncesi uygulanan intibaktan yararlanmamış olmaları, eşitsizlik yaratmıştır. Prim kazancı ve prim ödeme gün sayısı aynı olan emeklilere eşit aylık ödenmesi için intibakın teklifte değerlendirilmesi gerekmektedir. 2016 yılında güncellenen büyüme oranları, 2010 yılından itibaren artmıştır. Emeklilerimizin aylıklarının hesaplanmasında bu artış yansıtılmamıştır. TÜİK tarafından revize edilen bu artışların, emekli aylıklarına yansıtılması için düzenleme yapılmalıdır." dedi.
AYLIK BAĞLAMA
ORANLARI İYİLEŞTİRİLMELİ...
TÜED Isparta Şube Başkanı Abdülkadir Ersal, aylık bağlama oranlarının da iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“5510 sayılı Kanunun 3. Maddesinde yer alan güncellenme katsayısında 1 Ekim 2008 öncesinde yüzde 100 olarak dikkate alınan büyüme oranları, Ekim 2008 itibariyle yüzde 30+1 puan olarak değiştirilmiştir.
5510 sayılı Kanunun 29. Maddesine göre aylık bağlama oranları yeniden düzenlenmiştir. 2000 öncesinde 7200 prim ödemesi olan bir sigortalıya yüzde 69 aylık bağlama oranı uygulanırken, 2000 sonrası dönemde 4447 sayılı Kanunla yüzde 55, 5510 sayılı Kanunla yüzde 40 olarak değiştirilmiştir. Yapılan değişikliklerle, emekli aylıklarında ciddi kayıplar görülmüştür.
Diğer taraftan asgari emekli aylığı korunamadığından, getirilen düzenlemeyle yapılan artışlar emeklinin asıl aylığına yapıldığından, en az aylık olarak belirlenen ödeme sabit kalmaktadır. Bu düzenlemeyle emekli aylığı artışlarının 2.500 TL esas alınarak yapılması sağlanmalıdır. Görüldüğü üzere asıl sorun, 5510 sayılı Kanunla gelen düzenlemedir. Bu Kanunun bir an önce değiştirilmesine ihtiyaç vardır. 5510 sayılı Kanun, norm ve standart birliği esası ile yola çıkmıştır. Daha önceki Kanunlarda, memur ile işçi ve esnaf emeklileri arasında fark olduğundan, bu farkın dönem başında emekli aylıklarına yansıtılacağı düzenlenmişti. 4447 sayılı Kanunun geçici 4. Maddesinde yer alan bu düzenlemeye norm ve standart getirdiği iddiasında olan 5510 sayılı Kanunla kaldırılmıştır.
Bu teklifle getirilen düzenleme, 5510 sayılı Kanuna, Anayasamızın eşitlik ve adalet ilkelerine aykırılık teşkil etmektedir. 5510 sayılı Kanunun 29. Maddesine göre, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5510 sayılı Kanun uygulanacaktır. 4688 sayılı Kanunun 28. Maddesiyle 5510 sayılı Kanunun aylık artışlarına ilişkin 55. Maddesinin memurlar için uygulanmayacağının düzenlemesi, norm ve standart birliğini bozmuştur.” şeklinde konuştu.