Bugün, 26 Haziran 2024 Çarşamba

Emekliyi Üzen Karar Kök Maaş Oyunu Devam Ediyor Zam Alamayacaklar!

Emekliyi Üzen Karar Kök Maaş Oyunu Devam Ediyor Zam Alamayacaklar!

EKONOMİ 5.06.2024 23:54:00 0
Emekliyi Üzen Karar Kök Maaş Oyunu Devam Ediyor  Zam Alamayacaklar!

Temmuz ayında yapılması beklenen emekli zammı öncesi, SGK Uzmanı İsa Karakaş'ın açıklamaları emeklileri endişelendirdi. Karakaş, maaşı 8 bin TL ve altında olan emeklilerin, yüzde 25 zam oranı uygulansa bile ellerine hiçbir zam geçmeyeceğini ifade etti. 

Temmuz ayında yapılacak emekli zammı öncesi hesaplamalar devam ederken, SGK Uzmanı İsa Karakaş'ın açıklamaları emeklileri şoke etti. Karakaş, 8 bin TL altında kök maaşı olan emeklilerin zam alamayacağını belirtti.

Mayıs ayında ENAG'a göre aylık enflasyon yüzde 5,66, yıllık enflasyon ise yüzde 120,66 olarak kaydedildi. TÜİK'in Mayıs ayı enflasyonunu açıklamasıyla birlikte, Temmuz ayında emekli ve memur zammına bir adım daha yaklaşıldı.

Mayıs ayındaki enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, yasaya göre emekli ve memurlara 6 aylık enflasyon farkı baz alınarak zam yapılacak. Bu kapsamda, 5 aylık enflasyon farkının yüzde 22,72 olduğu ortaya çıktı.

Birçok ekonomistin hesaplamalarına göre, Temmuz ayında maaşlara yansıtılması beklenen enflasyon farkı yüzde 25 olarak öngörülüyor. Bu hesaplamaların devam ettiği sırada SGK Uzmanı İsa Karakaş'ın yaptığı bir hesaplama yeniden gündeme geldi.

Ünlü ekonomist İsa Karakaş, yüzde 25 oranında zam yapıldığında kök maaşa eklenen zamanın, eline hiç zam geçmeyecek emeklilerin bulunduğunu ifade etti.

İsa Karakaş, refah payı hariç yüzde 25 zam uygulanması durumunda 8 bin TL ve altında maaş alanların aslında hiçbir artış alamayacağını belirtti. 8 bin TL'nin altındakilere yüzde 25 zammın yansımayacağını vurguladı.

Eğer 8 bin TL kök aylığı olan bir emeklinin mevcut maaşı zaten 10 bin TL ise, yüzde 25 artış yapıldığında bu kişinin aylığı 12 bin 500 liradır. Dolayısıyla, bu emekliler zam alamayacaktır.


Çarşamba 33.9 ° / 20.5 °
Perşembe 32.4 ° / 19.6 °
Cuma 32.8 ° / 18.1 °