Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

En Hızlı İş Bulan Bölüm Sıralamasında Birinci SDÜ’de Bu Fakülte Gençleri; Geleceğin Mesleğine Hazırlıyor

En Hızlı İş Bulan Bölüm Sıralamasında Birinci SDÜ’de Bu Fakülte Gençleri; Geleceğin Mesleğine Hazırlıyor

ISPARTA 3.07.2020 19:14:00 0
En Hızlı İş 
Bulan Bölüm 
Sıralamasında 
Birinci
SDÜ’de Bu Fakülte Gençleri; 
Geleceğin 
Mesleğine
Hazırlıyor
Süleyman Demirel Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü, bu yıl genç mühendislere burs imkânı sunuyor. Geleceğe yönelik özgün alanlarda sunduğu Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra nitelikli eğitimi ile de adından söz ettiren Üniversitemiz, Tekstil Mühendisliği Bölümünü tercih eden ilk 20 bin öğrenciye asgari ücret tutarında burs imkânı sağlayacak. Sıralamada 20- 50 bin arasında yer alan öğrenciler, asgari ücretin yüzde 70’i, 50- 80 bin arasında yer alan öğrenciler ise asgari ücretin yüzde 50’si tutarındaki burs imkânından yararlanabilecek.
 
Tekstil Mühendisliği Bölümünü tercih eden öğrencilerin alacağı burs imkânına dikkati çeken Üniversitemiz Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Üçgül, eğitimleri süresince eğitim bursundan faydalanan öğrencilerin tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmalarda en az 5 yıl süre ile istihdam edilmesine yardımcı olunacağını da vurguladı.
EN HIZLI İŞ BULAN BÖLÜM
SIRALAMASINDA BİRİNCİ
Tekstil Mühendisliği Bölümünün Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisinin 2019 yılında yayımladığı “Üniversite Bölümlerinin İstidam Oranları ve İş Bulma Süresi” verilerine göre mezun olduktan sonra en hızlı iş bulan bölüm olarak birinci sırada bildirildiğinin altını çizen Prof. Dr. Üçgül, öğrencilerin tercihlerini yaparken tüm bu fırsatları göz önünde bulundurmaları gerektiğine işaret etti.
Prof. Dr. Üçgül şunları söyledi: “Mezunlarımızın yüzde 90’a yakını kendi mesleğini sürdürmekte, İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Denizli, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana gibi tekstilin yoğun olarak sanayileştiği yerlerdeki büyük firmalarda işletme müdürü, Ar-Ge merkezi müdürü, tasarım merkezi müdürü, her türlü üretim planlama müdürleri, pazarlamacı, Ar-Ge mühendisi, vardiya amiri ve üniversitelerde akademisyen olarak görev alıyor.”
ÖĞRENCİLER NEDEN TEKSTİL
MÜHENDİSLİĞİNİ TERCİH ETMELİLER?
Tekstil ve hazır giyim sektörünün katma değer, istihdam ve ihracat imkânlarıyla Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu belirten Prof. Dr. İbrahim Üçgül, tekstilin Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olduğunun altını çizdi. Ülkenin toplam ihracatında yüzde 15’in üzerinde paya sahip olduğuna işaret eden Prof. Dr. Üçgül, bölümün neden tercih edilmesi gerektiğini şu şekilde açıkladı:
“Tekstil ve hazır giyim sektörlerimiz verdiği dış ticaret fazlasıyla her yıl Türkiye ekonomisine 15 milyar dolardan fazla net döviz girişi sağlamaktadır. Türkiye, tekstil ve hazır giyim sektörlerinde dünyanın en büyük 8. ihracatçısıdır. Türkiye geneli ihracatta dünyadan alınan pay yüzde 0,9 iken tekstil ve hazır giyim ihracatında Türkiye, dünya ihracatından yüzde 3,1 pay almaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından yayınlanan veriye göre 2017 yılında tekstil ve hazır giyim sektörlerinde 80 bin 154 işletme bulunmaktadır. 80 bini aşkın işletmenin 28 bin547’si ise ihracatçıdır. Sektörümüzde perakende sektörü de dâhil olmak üzere 2 milyonu aşkın kişi istihdam edilmektedir.
Günümüzde, üretici firmalar konvansiyonel ürünler yanında fonksiyonel ve akıllı tekstil ürünlerini de kapsayan Teknik tekstil ürünlerini üretimine odaklanmış olup, pek çok firma Bilim Sanayi ve Teknoloji bakanlığı destekli Ar-Ge ve Tasarım merkezleri bünyesindeki ürün/süreç geliştirme faaliyetlerine ilave olarak ve TÜBİTAK TEYDEB ve uluslararası fon kaynakları destekli (AB fonları gibi) Ar-Ge faaliyetleri ile katma değeri yüksek, yerli ürünlerin geliştirilmesi faaliyetlerine odaklanmıştır.
 
Özellikle son Korona Pandemisi Döndeminde, bir ülkenin kendi tekstil imalatını yapmasının önemi daha fazla anlaşılmış, bu kapsamda Mart ayında diğer ürünlerden yüksek olarak teknik tekstil ihracatı yüzde 4,3, dokusuz yüzey kumaş ihracatı ise yüzde 14 artmıştır. Diğer tekstil ürünlerinde olduğu gibi pandemi türü doğal afetlerde kullanımı elzem olan teknik tekstil kumaşları için Türkiye’nin üretim kapasitesinin yalnızca yüzde 10’luk bölümü ülke ihtiyaçları için yeterlidir ve kalan yüzde 90’lık bölümü ihraç edilebilecek durumdadır (TMO Haziran 2020 Bülteni). Tekstil Sektörü her zaman dinamik ve eğitimli insan kaynağına ihtiyaç duyan önemli sektörlerdendir. İhracatta lokomotif sektörlerden olan tekstil sektörünün payının artırılması ve uluslararası düzeyde rekabet edilebilmesi için nitelikli Tekstil Mühendislerine her zaman ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemiz için önemi son dönemde daha da belirginleşen Tekstil ve Konfeksiyon Sektörünün içerisinde ‘Tekstil Mühendisi’ olarak yer almak, sağladığı maddi kazanımlar yanında manevi olarak da anlamlıdır.
ÇİFT ANADAL- YANDAL YAPMA FIRSATI
Öğrencilerin alanında uzman öğretim üyelerince verilen nitelikli eğitim ile geleceğe güvenle hazırlandığını vurgulayan Prof. Dr. Üçgül, öğrencilerin Erasmus, Farabi ve Mevlana değişim programından da yararlanarak yurt içi ve yurt dışındaki anlaşmalı üniversitelerde öğrenim görebileceklerini belirtti. Prof. Dr. Üçgül, “Tüm bunların yanı sıra sunduğu nitelikli eğitimin yanında fiziksel ve kimyasal test laboratuvarları, iplik üretim laboratuvarları, dokuma ve örme makineleri, Konfeksiyon, nanotekstil, tekstil CAD, konfor, nanokaplama, mikrokapsülasyon ve polimer sentez laboratuvarları ile öğrencilere kaliteli bir eğitim öğretim imkanı sunulan bölümde öğretim gören öğrenciler, istedikleri takdirde Makine Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği ile çift anadal, Mühendislik Fakültesi tüm bölümleri ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin ilgili bölümlerinde yandal programından faydalanabilecek.” diye konuştu.
Prof. Dr. İbrahim Üçgül'ün bölüm imkanlarını anlattığı videoyu aşağıdaki linki tıklayarak izleyebilirsiniz
https://www.youtube.com/watch?v=jBWExLlsb5w
 

Pazartesi -0.9 ° / -7.2 °
Salı 0.8 ° / -7.3 °
Çarşamba 3.6 ° / -6.3 °