Enerji Verimliliği Kanunu ile mevcut binalarda enerji kimlik belgesi çıkarılması için tanınan 10 yıllık sürenin dolmasına az bir zaman kala yönetmelikte yapılan düzenleme sonucu uygulama 1 Ocak 2020’ye ertelendi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan "binalarda enerji performansı yönetmeliği"nde değişiklik yapan yönetmelikle, "binalar veya bağımsız bölümlere ilişkin alım, satım ve kiraya verme ile ilgili iş ve işlemlerde enerji kimlik belgesi düzenlenmiş olması şartının aranmasına" ilişkin uygulama 1 Ocak 2020’ye ertelendi.
Enerji Verimliliği Kanunu tarafından mevcut binalar için enerji kimlik belgesi çıkarılması için tanınan 10 yıllık süre 2 Mayıs Salı günü bitiyordu.
Yönetmelik gereği enerji Kimliği olmayan yapıların alım ve satımı yapılamayacak. Kamuoyundaki yaygın kanaatin aksine, Enerji Kimlik Belgesi için yalıtım ya da mantolama zorunluluğu bulunmuyor. Uygulama, yapıların enerji verimlilik seviyesini ortaya koyacak. Bu karnenin, yapıların satış değerini ve tüketici tercihlerini etkilemesi bekleniyor.
YENİ BİNADA C KATEGORİSİ
Enerji Verimliliği Kanunu’na göre, 2011’den önce yapı ruhsatı almış tüm binalar için EKB zorunluluğu ise 2 Mayıs 2017’de başlayacaktı. 2 Mayıs’tan sonra bina alım-satımlarında EKB olmadan işlem yapılamayacaktı. Uygulama ile alım yapacak vatandaş da aldığı yapının enerji sınıfını bilecek, tercihini de buna göre yapabilecek. Enerji kimliğinin, yapının fiyatını da etkilemesi mümkün olacak.
Enerji Kimlik Belgesi, 2011 öncesi binaların enerji verimliliği sınıfını gösterecek. A’dan G’ye kadar 7 kategoride enerji sınıfı var. Yeni binaların, en az C kategorisini tutturması gerekiyor. Ancak mevcut yapılar için seviye zorunluluğu yok. Söz konusu belge, dairelere ya da konutlara değil, binalara veriliyor. Binalara gelen uzmanlar, binanın, ısı kullanımı, teknik altyapısı, malzeme, kapı, cam sistemleri gibi özelliklerine bakarak, binaların enerji tüketim seviyesini belirleyecek.