Tarih: 08.12.2016 04:21

Enflasyonumuz ortalamanın üstünde

Facebook Twitter Linked-in

Isparta, Burdur, Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz’deki enflasyonun Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken BAGEV Başkanı Ali Çandır, “Bu durum büyüme modundayken doğal karşılanabilir ama kentimiz ve bölgemiz eşine benzerine daha önce rastlamadığımız bir darboğazdan geçerken, ortalamanın üzerinde seyreden bölge enflasyonu, kentimiz için hiç sağlıklı değildir” diye konuştu.
 
Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV), Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, TÜİK’in açıkladığı kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Türkiye için yüzde 0,52 ve Batı Akdeniz için ise yüzde 0,58 olarak ilan edilen Kasım ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin çok altında olduğunu belirten Çandır, “Her ne kadar bu durum bir an için rahatlama sağlasa da hepimiz biliyoruz ki, ilan edilen rakamların içinde son dönem vergi, döviz ve fiyat artışları bulunmamaktadır. Diğer taraftan tarım ve gıda sektörleri yüzde – 0,67 gibi son 15 yılın en düşük üçüncü fiyat azalışını yaşayarak bu ayki enflasyon rakamlarını kurtarmıştır” dedi.
 
DÜŞÜŞ KALICI KARAKTER TAŞIMIYOR
 
Enflasyonun düşüşün kalıcı olmadığını söyleyen Çandır, şunları kaydetti:
 
“Türkiye ortalaması yüzde 4,22 ve Batı Akdeniz için yüzde 4,63 olarak ilan edilen giyim enflasyonu gibi mevsimsel yükselmeler dikkate alınmasa bile, bu ay ilan edilen yıllık tüketici enflasyonunun yüzde 8,1’den yüzde 7’ye düşmesi, kalıcı bir karakter taşımamaktadır. Bu tespitin, kötü haber ya da karamsarlık adına değil, gerçekleri ve yaşananları göz ardı etmemek adına yapıldığını görmek gerekir. Çünkü örneğin çekirdek enflasyon gibi mevsimsellikten uzak ve daha yapısal özellikli enflasyon son 13 yılın en yüksek ikinci rakamı olan yüzde 0,84 olarak ilan edilmiştir. Üstelik en yükseği de geçen yılın Kasım ayındaki yüzde 0,89’dur. Yani son 2 yıldır çekirdek enflasyon, önceki yılların açık ara üzerinde seyretmektedir ve bu durum geleceği öngörmek bakımından iyi değildir.”
 
TÜKETİCİ ENFLASYONU İÇİN YÜKSELİŞ SİNYALİ
 
Kasım ayı üretici enflasyonun yüksekliğine işaret eden Ali Çandır, bunun önümüzdeki dönem tüketici enflasyonuna olumsuz yansıyacağını kaydetti. Çandır, “Kasım ayı enflasyonunun geleceği öngörmek bakımından bir kırılım oluşturacağının diğer bir göstergesi de üretici enflasyonudur. Nitekim bu ay üretici enflasyonu, tarımın koruma ve kollamasına rağmen, son 14 yılın en yükseği olan yüzde 2 düzeyinde ilan edilmiştir. Böyle bir yükseliş, gelecek tüketici enflasyonları için çok ciddi sinyaldir. Bir de ekonominin büyüme sorunlarının yaşandığı ve kentimizin de bunu Türkiye ortalamasının çok üzerinde yaşadığı dikkate alınırsa, önümüzdeki dönemin enflasyon bakımından daha zor geçeceğini öngörmek artık bir uzmanlık işi değildir” değerlendirmesinde bulundu.
 
ENFLASYONUMUZ ORTALAMANIN ÜZERİNDE
Antalya, Burdur, Isparta illerini kapsayan Batı Akdeniz’deki enflasyonun Türkiye ortalamasının üzerinde olduğuna dikkat çeken Çandır, “Bu durum büyüme modundayken doğal karşılanabilir ama kentimiz ve bölgemiz eşine benzerine daha önce rastlamadığımız bir darboğazdan geçerken, ortalamanın üzerinde seyreden bölge enflasyonu, kentimiz için hiç sağlıklı değildir” diye konuştu. 2016 yılının özellikle Antalya için zor geçtiğini belirten BAGEV Başkanı Ali Çandır, “Bölge enflasyonumuz, uzun yıllardır 26 bölge içerisinde nispeten düşük bölgesel enflasyona sahip idi. Ancak son bir yıldır bu dönemin bitmekte olduğunu görmekteyiz. Özellikle kentimiz için her yönden son derece zor geçen 2016 yılı, enflasyon bakımından da kötüleşmeye başlamıştır. Üstelik ülke büyümesinden çok uzakta olan büyümemizi, hiç olmazsa ülke ortalamasına yaklaştırmaya çalışırken yaşanacak bir aşırı bölgesel enflasyon ortamı, aradığımız ve istediğimiz bir durum değildir” değerlendirmesinde bulundu.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —