Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Engelleri Aşan Anne ve Oğlunun İlham Veren Başarı Hikâyesi

Engelleri Aşan Anne ve Oğlunun İlham Veren Başarı Hikâyesi

ISPARTA 8.12.2017 14:12:00 0
Engelleri Aşan Anne ve Oğlunun İlham Veren Başarı Hikâyesi
Anne Hatice Yılmaz, hayatı boyunca omuzlarında taşıdığı oğlu Hasan Yılmaz'ın SDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden mezuniyetinin mutluluğunu yaşadı. SDÜ, Uluslararası Engelliler Günü'nde mezuniyet diplomasını anne ve oğula teslim etti. Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, kaleme aldığı mektupta anne Hatice Yılmaz'a 'engeli dolayısıyla büyük bir özveri örneği göstererek, yılmadan azimle oğlunuzu toplumsal yaşama kazandırma yönündeki çaba ve gayretlerinizi, bitmez sabrınızı ve diğer tüm annelere örnek davranışlarınızı saygı ve takdirle karşılıyoruz' diye seslendi.
 
Anne Hatice Yılmaz: ''- Engelli çocuk sahibi annelere sesleniyorum: 'Çocuğum engelli' diye bir kenara bırakmayın. Engeller aşılıyor. Ben çocuğumu hiç engelli görmedim, hissetmedim. Hep yanında durdum, destek oldum. Hal böyle olunca çocuğumun da özgüveni her daim yükseldi.''
 
Hasan Yılmaz: ''- Asla pes etme. Benim de boşluğa düştüğüm zamanlar oldu. Kendimi çok mutsuz hissettiğim anlar oldu. Ama şunu fark ettim: 'Mutsuzluğu aştığım an başarılı oluyorum.' Hep Stephen Hawking'den ilham aldım. Durumuma üzülmek yerine çok çalıştım. Başardım. Mutluyum.''
 
-''Bir anneden evlada ikinci hayat… -''
Hatice Yılmaz. Anadolu Kadını. Çiftçi. Toprak insanı. Elleri nasırlı. O bir anne… Doğuştan yürüme engelli çocuğunu hayatı boyunca an geldi sırtında taşıdı; okula getirip- götürdü… An geldi, elinden tutup bisiklet yardımıyla kaslarının ölmemesi için güçlüklerle yürütmeye çalıştı. Oğluna hep omuz verdi, destek oldu; yanında durdu.
Ve O, bunca fedakârlığının, azminin ve sabrının ödülünü aldı. Zira Hatice Yılmaz'ın hayatı boyunca omuzlarında taşıdığı 23 yaşındaki Hasan Yılmaz, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi'nden mezun oldu. SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Hasan Yılmaz'ın ''Bilgisayar Mühendisi'' Diplomasını Uluslararası Engelliler Günü'nde teslim etti.
-''O'nu hiç engelli olarak hissetmedim... -''
Antalya'ya bağlı Elmalı İlçesi'nde yaşayan anne Hatice Yılmaz, SDÜ Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölümü'nden başarılı şekilde mezun olan oğlu Hasan Yılmaz'ı hiçbir zaman engelli olarak hissetmediğini söylüyor.  
SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı'nın bir ekip ile birlikte gönderdiği Lisans Diploması ve Teşekkür Mektubu'nu alan anne Hatice Yılmaz, şöyle diyor:
''Oğlum Hasan Yılmaz, doğumsal bir problem yaşadı. Bir dizi ameliyatlar geçirdi. Ama bacağında felç meydana geldi. Kalça çıkıklığı varmış çocuğumda. Onu biz bilemedik. Doktorlar, ameliyat için 23 yaşının beklenmesi gerektiğini söylediler. Biz de bekledik. Ve oğlum şu an 23 yaşını doldurdu. En yakın sürede ameliyat için gerekli mercilere müracaat edeceğiz. Doktorlar, oğlum için ''yürüsün, kasları ölmesin'' dediler.
Ama ben onu ilkokul 5’e kadar sırtımda taşıdım. Okula sırtımda taşıma yöntemiyle getirip, götürdüm. Küçük bir bisiklet almıştık. Kasları için bisiklet ile yürüttüğüm zamanlar da oldu. Ortaokula geçti. Elmalı'da okumaya başladı. Babaannesi ile birlikte yaşadı. Daha sonra Anadolu Lisesi'ni kazandı. Bizim o zaman gelirimiz yoktu. Biz eşimle birlikte büyükbaş hayvancılık faaliyeti yapıyorduk. Oğlum babaannesi ile birlikte yaşadı.  Liseyi bitirmek üzereyken engellilere yönelik sınav açıldı. Sınava girdi, Türkiye genelinde yüksek bir derece yaparak kazandı. Daha sonra da üniversiteye giriş sınavına katıldı. Onu da ilk 36 bin içerisinde yer alarak kazandı. Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Mühendislik Fakültesi'ne yerleştirildi. Engellilerin kamu kurumlarında istihdamına yönelik sınavı kazandığı için Millî Eğitim'e yerleştirilmişti. Bizim bir karar vermemiz gerekiyordu. Çocuğum çalışmak değil okumak istediğini söyledi.
Millî Eğitim Müdürlüğü'ndeki yöneticiler, ''üniversiteyi 1 yıl dondursun. Millî Eğitim'de memurluğa başlasın. Sonrasında bir çözüm üretmeye çalışalım'' dediler. Biz Süleyman Demirel Üniversitesi'ne geldik. Kaydı 1 yıl dondurmak istediğimizi söyledik. Fakat SDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tuncay Yiğit bize çocuğun üniversite eğitimi alması gerektiğini ifade etti. Sayın Yiğit bize sağ olsun çok yardımcı oldu.  
Haftada 1 gün Elmalı'dan (Antalya) Isparta'ya geliyorduk. Terminallerde çok zorluklar çektik. Çocuğumu valizlerin üzerine bindirdiğim de oldu. 4 yıl sıkıntılara katlandık ve bu günlere geldik. SDÜ'den bize çok yardımcı oldular. Prof. Dr. Tuncay Yiğit başta olmak üzere herkes bizim için seferber oldu. Sonra oğlum üniversiteden arkadaş edindi. Onlar bizi terminalden aldı. Okula götürdüler. Bazı durumlarda onların yanında kaldık. Şimdi mezun oldu. Bundan sonra geleceğine bakacak artık. Ameliyatını yaptıracağız. Ondan sonra oğlum ne yapmak istiyorsa onun için mücadele edeceğiz.
Çocuğum için gereken ne varsa yaptım. Bugünleri gördüğüm için Allah'a şükrediyorum. Ben engelli çocuk sahibi annelere şunu öneriyorum: 'Çocuğum engelli diye bir kenara bırakmayın. Engeller aşılıyor.  Ben çocuğumu engelli şekilde görmüyorum, öyle hissetmiyorum. Ben hayatım boyunca çocuğumun yanında durdum. Destek oldum. Hal böyle olunca çocuğumun da özgüveni her daim yükseldi.''
-''Asla pes etme... -''
Lisans diplomasını Uluslararası Engelliler Günü'nde teslim alan Hasan Yılmaz ise duygularını şöyle paylaştı:
''Doğum anında yaşanan bir sorun nedeniyle bacaklarımdan bir engel durumu meydana geldi. Ben Elmalı İlçesi'ne bağlı Küçüksöğle Köyü'nde yaşıyordum. İlkokula Küçüksöğle Köyü'nde başladım.  Orada Ortaokul yoktu. Elmalı'ya gelip Ali Mumcu Ortaokulu'nda eğitim- öğretim aldım. Anadolu Lisesi'ni kazandım. İyi bir eğitim aldım. Kendimi yetiştirdim. O zamanlar engellilere yönelik memuriyet sınavı vardı. Katıldım, iyi bir puan aldım. Ancak üniversite okumak istiyordum. Sınavlara katıldım. Derece yaptım. SDÜ Mühendislik Fakültesi'ne yerleştirildim.
Özel durumumdan dolayı SDÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde ''UZAKTAN EĞİTİM'' imkânı da verildiğini öğrenince çok sevindim.
Şu an Bilgisayar Mühendisliği'ni başarılı bir şekilde bitirmiş bulunmaktayım.
Uzaktan Eğitim, benim gibi engeli olanlar için çok büyük bir avantaj. Yürümek beni çok yoruyor. Çok zor şekilde yürüyebiliyorum. Uzaktan Eğitim, yapılan kayıtlar nedeniyle derse daha iyi hazırlanma imkânı sağlıyor.
Final ve Vize için SDÜ'ye geliyordum. Tabiî ki yol nedeniyle çok güçlükler çektik. Elmalı'dan Isparta'ya direkt giden bir toplu taşıma aracı olmadığı için defalarca araç değiştiriyorduk.
Kalacak yer konusunda da sıkıntılarımız oldu. Şükür ki SDÜ içerisinde Misafirhane vardı. Ben üniversite arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. An geldi onlar aldılar beni. Evlerini açtılar
Bazı durumlarda üniversiteden hocalarım aldı. Sınava getirdiler. Sonra oradan alıp Misafirhane'ye bıraktılar. Onlara da teşekkür etmek istiyorum.
Üniversitede ciddi bir eğitim aldım. Programlama dillerinde kendimi geliştirdim. Mesleki yeterlilik oluştuğunu düşünüyorum. Sosyal hayatım da iyi. Üniversiteden arkadaşlarımla online görüşüyorum.''
-''Bugünlere gelmemde en büyük pay annemindir. Beni sırtında taşıdı.''
''Ben, engelli insanlara şunu öneriyorum: ''- Asla pes etmesinler…-''
Benim de boşluğa düştüğüm zamanlar oldu. Kendimi çok mutsuz hissettiğim anlar oldu. Ancak şunu fark ettim: Mutsuzluğu aştığım, motivasyonumu toparlayabildiğim anlarda başarılı olduğumu gördüm. Yani durumlarını hiç düşünmeyip çalışsınlar. Özellikle sevdikleri konularda çalışsınlar.
Merak ettikleri konularda çalışmalar yaparlarsa durumlarını düşünmekten uzaklaşmış olurlar. Kendilerini bir işle meşgul tutmuş olurlar. Ve sonucunda başarı düzeyine ulaşabilirler.
Örneğin benim dikkatimi hep Stephen Hawking çeker. Ondan ilham alıyorum. Çok özendiğim bir insandır. Tamamen felçli olmasına rağmen hâlâ Fizik Bilimi'nde bir Dehâ… Ve ciddi çalışmalar yapan bir insan.
Şu an diplomanı aldım. Gururluyum.''
-SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı'nın mesajları:
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Bilimleri Enstitü'nden Araştırma Görevlisi Fatih Ahmet Şenel, Antalya'ya bağlı Elmalı İlçesi'nde yaşayan Yılmaz ailesine lisans diplomasını ve Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı'nın mektuplarını takdim etti.
SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, anne Hatice Yılmaz'a yönelik kaleme aldığı mektupta şu görüşlere yer verdi:
''Oğlunuz Hasan Yılmaz'ın engeli dolayısıyla büyük bir özveri örneği göstererek, yılmadan azimle oğlunuzu toplumsal yaşama kazandırma yönündeki çaba ve gayretlerinizi, bitmez sabrınızı ve diğer tüm annelere örnek davranışlarınızı saygı ve takdirle karşılıyor; SDÜ ailesi olarak size ve ailenize esenlik diliyoruz.''
Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı'nın Hasan Yılmaz'a hitaben kaleme aldığı mektup ise şöyle:
''Engeliniz dolayısıyla karşılaştığınız güçlüklerden yılmadan, eğitim ve iş yaşamınızı azim ve başarıyla yürütmeniz, yaşama karşı kararlı duruşunuz, zihinlerdeki ve kalplerdeki engelleri kaldıran, topluma örnek olan davranışlarınız nedeniyle sizi ve ailenizi tebrik eder; SDÜ ailesi olarak ihtiyaç duyduğunuz her anda yanınızda olmaktan gurur duyarız.''
 
 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °