Engelli dernekleri güçlerini birleştiriyor
Engelliler Konfederasyonu’nun Avrupa Birliği destekli ‘Türkiye Engelliler Meclisi’ne Doğru’ projesi kapsamında Isparta’da Yerel Engelliler Meclisi oluşturulacak. Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Avukat Turhan, bugün Isparta’daki engelli dernekleriyle bir araya gelerek, meclis kuracaklarını ve oradan bir temsilcinin Türkiye Engeliler Meclisi’nde görev alacağını ifade etti.
Engelliler Konfederasyonu’nun 1 Ocak 2018 itibariyle başlattığı ve üç buçuk yıl sürecek “Aktif Yurttaşlık Hakkımızdır: ‘Türkiye Engelliler Meclisi’ne Doğru” projesi Avrupa Birliği’nin mali desteğiyle, Yaşam Boyu Eğitim Derneği ortaklığında 52 ilde yürütülecek. Bu kapsamda Isparta’da Yerel Engelliler Meclisi oluşturmak amacıyla Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Avukat Turhan İçli ve Uzman Psikolog Selma Çalık dün İlimize geldiler. Öğretmenevi’nde basın toplantısı düzenleyen İçli ve Çalık, projenin amacını anlattılar.
ÇALIK: MECLİSLER BİRLİKTE HAREKET EDEBİLECEK BİR ÖRGÜTLENME MODELİDİR
Toplantıda ilk olarak Uzman Psikolog Selma Çalık söz aldı. Projenin Avrupa Birliği tarafından desteklendiğini ifade eden Çalık, 32 İlde bu meclisi kurduklarını 33’üncü şehrin ise Isparta olduğunu dile getirdi. Çalık, “Birçok engelli örgütü var. Ülkemizde 2 binden fazla engelliler derneği olduğunu öğrendik. Bu dernekler küçüklü, büyüklü ve farklı engel gruplarına hizmet vermeye çalışıyor. Bunların dağınık yapısı, birlikte hareket etmelerini zorlaştırıyor. Engellilik meselesi bir bütün olarak hareket edilmesi gereken bir mesele. Biz de engelli derneklerinin güç birliği yapmasının engelli haklarının savunulmasını daha kolaylaştırıcı bir rol oynayacağını düşünerek böyle bir çalışma yapmak istedik. Bunlar sivil örgütler. Bunların bir çatı altında bir araya gelmesi değil ama meclisler birlikte hareket edebilecek bir örgütlenme modelidir. Isparta engelli dernekleriyle bir araya gelerek Isparta Yerel Engelli Meclisi’ni oluşturacağız. Yarın(bugün) Ramada Otel’de saat 14.00’da bir toplantı yapıp bu meclisi oluşturacağız. Aile, Çalışma, Sosyal Politikalar ve İl Müdürlüğü, Belediye ve üniversiteden birer temsilci de aramızda olacak. Bu toplantı sonucunda Isparta Engelli Meclisi’ni oluşturmuş ve Türkiye Engelli Meclisi’nde Isparta’yı temsil edecek bir temsilci arkadaşı seçmiş olacağız. Bugüne kadar 32 ilde Engelliler Meclisi’ni oluşturduk, Isparta 33. İl olacak. Hedefimiz 81 ilde bunu kurmak. Ancak kaynak önemli. Şimdilik kaynağımız 52 ile yetiyor. Ama diğer illerde de bu çalışmayı tamamlamış olmak istiyoruz” dedi.
TURHAN: İSTANBUL’DA ÇALIŞTAY YAPMIŞTIK
Türkiye Engelliler Konfederasyonu Başkanı Avukat Turhan, konfederasyonun 2 yıl önce İstanbul’da bir çalıştay gerçekleştirildiğini kaydederek, projenin temellerinin orada atıldığını söyledi. Turhan, şunları söyledi: Bu çalıştayın adı Engelli Örgütlenmesinin dünü, bugünü, yarını, yeni arayışlar idi. 2 gün boyunca 80 dolayında sivil toplum örgütü temsilcisi Türkiye’deki engelli hareketinin dağınıklığına nasıl son verebiliriz, bu etkisiz durumu nasıl etkili demokratik bir baskı gücüne dönüştürebiliriz bunu tartıştı. Türkiye’de engelli hareketi bir süredir dağınık ve etkisiz görünüm sergiliyor. Böyle olunca da kazanımlarımız azalıyor. Elde edilen kazanımlar ve haklar da gerilemeler meydana geliyor. Bunu göğüsleyecek engelli gücünü oluşturmamız gerekiyor. Neden böyle bir dağınıklık meydana geldi? 1990’lı yıllardan itibaren Türkiye’de engelli hareketi biraz daha bütünlüklü görüntü ortaya koyuyordu. Çünkü 2908 sayılı o zaman ki dernekler kanunu her engel grubunda birer federasyonunun, bu 4 federasyonunun da birleşimi ile çatı örgüt olarak Türkiye Sakatlar Federasyonu’nun kurulmasını öngörüyordu. Tüm dernekler de adını taşıyan federasyonlara girmek zorundaydılar. Dolayısıyla zorunlu bir birliktelik oluyordu. Kamuoyu da engelli hareketini bir bütün olarak algılıyordu.
9 MAYIS 1991 BİR MİLATTIR
1991 yılından itibaren Türkiye’de engelli hakları için mücadele eden gruplar sokaklara çıkmaya başladılar. 9 Mayıs 1991 bu bakımdan bir milattır. İlk kez o gün 400 dolayında engelli temsilcisi Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelerek TBMM’ye büyük bir çıkarma yaptılar. Böylece ilk kez milletvekilleri bu kadar çok engelliyi bir arada görmüş ve arkalarındaki oy potansiyelini keşfetmiş oldular. Daha sonraki yıllarda buna benzer etkinlikler, yürüyüşler ve imza kampanyaları devam etti. Böylece engelli konusunda bir farkındalık ortaya çıktı. İlk yasalaşma olayları Refah hükümetleri zamanında 1996 ve 1997 yılındadır. 2005 yılında engelliler kanunu çıktı. Bu kanunun da arkasında engelli hareketi var. Çünkü 2004 Kasım’a çok büyük yürüyüşler yapıldı. Bu ana kadar durum iyiydi. Fakat 2005 eski dernekler kanununun iptal edilip yeni dernekler kanunun çıktığı yıldır. Bu kanunun çıkmasıyla birlikte alandaki federasyonlara üye olma zorunluluğu ortadan kalktı. Çok sayıda dernekler kuruldu. Bir de çok bilmediğimiz engel türleri ortaya çıktı. Örneğin otizmli, down sendromlu, MS hastalığıyla ilgi dernekler var. Kamuoyu çoğunlukla spina bifida hastalığını bilmiyordur. Selma hanım Spina Bifida Derneğinin Ankara şubesi başkanı. Talasemi, çölyak gibi isimler litaretürümüze son yıllarda giren kavramlar. Her alanda dernek kurulmaya başlandı. Bu dernekler arasında iletişim yoktu. İğne ile kuyu kazıyorlardı ama suya erişim olmuyordu. 2 yıl önceki çalıştay da bunları görüştük, güçlerimizi, akıllarımızı birleştirip büyük kuyular kazmaya karar verdik.
BÜYÜK KUYULARI MECLİSLERLE YAPABİLİRİZ
Büyük kuyuları da ancak meclisler aracılığıyla tüm örgütleri birleştirerek yapabileceğimizi düşündük. Engellilerin gücünü meclisler aracılığıyla örgütleyelim diye yola çıktık. 32 ilden sonra bugün Isparta’dayız. İlgi çok büyük. Şuana kadar ülkemizdeki 2 bin derneğin 500’ü bu meclise girmiş durumda. Tamamladığımızda 2 binin önemli bölümü bu mecliste örgütlenmiş olacak. Bu çok büyük bir güç. Türkiye’de engelli nüfus genel nüfusun yüzde 12’si olarak tahmin ediliyor. Bu demek oluyor ki 9,5-10 milyon civarında engelli var. Ailelerle birlikte 30 milyonun üzerinde bir kitle ediyor. 30 milyonun 20 milyonu seçmen. 20 milyon engelli ve engelli yakını güçlerini birleştirseler, diyelim ki aynı partiye oy verseler iktidar yaparlar veya iktidara karşı oy verseler iktidarı devirirler. Bu gücü açığa çıkarmak ve örgütlemek istiyoruz.
BU MECLİSLER YEREL SORUNLARI KONUŞACAK, TARTIŞACAK VE SAVUNUCULUK EYLEMLERİ GERÇEKLEŞTİRECEKLER
Engelli meclisleri engellilerin yerel sözcüleri olacak .Tüm derneklerin ortak iradesini yansıtacak ve onların kamu otoriteleri karşısında sivil ayağını oluşturacak. Örneğin valilikten, belediyeden bir takım talepleri mi var, erişebilirlik, eğitim, istihdam sorunları mı var, bu mecliste müzakare edilip, kararlar alınacak. Kamuoyu otoritelere bu meclisler aracılığıyla ulaşmış olacak. Bu meclisler yerel sorunları konuşacak, tartışacak ve savunuculuk eylemleri gerçekleştirecekler. Onların temsilcileri aracılığıyla oluşturulan Türkiye Engeliler Meclisi de hükümetle muhatap olacaklar.”
YEREL ENGELLİ MECLİSLERİ KURULACAK İLLER
Ankara, Konya, Kayseri, Eskişehir, Sivas, Niğde, Nevşehir, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Balıkesir, Sakarya, Edirne, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Antalya, Adana, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye. Isparta, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Van, Erzurum, Elazığ, Ağrı, Kars, Bingöl, Erzincan, Tunceli, Samsun, Trabzon, Ordu, Çorum, Amasya, Sinop, Artvin, Zonguldak ve Karabük. GÜLSES GAZETESİ