Belediye Meclisi, lokantacı esnafından 2015-2016 yılı için alınan evre Temizlik ve Evsel Atık Tarifesi ücretinin yeniden hesaplanması talebi AK Partililerin ret oyuna rağmen kabul edilmedi. AK Parti Isparta Yerel Yönetimler Başkanlığı'ndan konuyla ilgili yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada,
6 Nisan 2018 Belediye Meclisi Olağan Toplantısı’nda Isparta Lokantacılar, Pastacılar, Esnaf ve Sanatkârları Odası’nın bir dilekçesi ile 2016 yılında Isparta Belediyesi’nin uyguladığı “Çevre Temizlik ve Evsel Atık Tarifesi” hesaplamasındaki yanlışlık gündeme gelmişti. Dilekçede “2015-2016 Dönemi Çevre Temizlik ve Evsel Atık Tarifesi” ‘nin belediyece hesaplama hatası yapılarak çıkarılan fahiş ücretlendirmelere itiraz ediliyordu. Ak Parti Grubu olarak komisyonun ret yönündeki kararına itiraz ettik ve tekrar incelenmesinin yapılması için erteleme talebinde bulunduk. Ak Parti Gurubunun kararlılığı üzerine meclisten erteleme kararı çıktı.
Ak Parti Yerel Yönetimler Başkanlığınca yapılan araştırmada söz konusu “2015-2016” döneminde uygulanan tarife ile sonraki (2016-2017, 2017-2018…) dönemler arasında 5 kata kadar farklılık olduğu görüldü. Yani 2017’de 25 bin tl vergi uygulanan bir işletmeye sonraki dönemlerde 5 bin tl gibi bir ücret çıkarıldı. Diğer il ve ilçe belediyelerinde uygulanan ücretlendirmelere bakıldığında yıllar arasında böyle bir farklı uygulamanın olmadığı da tespit edildi. Sonuç olarak 2016-2017 yıllarına ait fahiş Çevre Temizlik ve Katı Atık Tarifesi’nin sadece Isparta Belediye’si tarafından uygulandığı görüldü.
Araştırmanın devamında; yaşanan bu durumun 2016 yılında belediyenin vergiye tabi kişi/kurum sayısında yaptığı hatadan kaynaklandığı sonucuna ulaştı. Yani 2016 yılında tarifeye tabi 7 bin kişi/kurum hesaba dahil edilirken diğer yıllar sayı 20 bin seviyelerine yükseltildi. Ödenecek toplam vergi tutarı sabit olduğu için toplam vergiyi 2016’da 7 bin işletme/şahıs birlikte öderken sonraki yıllar aynı tutarı 20 bin işletme/şahıs tarafından ödendi. Dolayısıyla 2016’da mükellef sayısı hesaplamasında yapılan hata, 7 bin dolayındaki mükellefe fatura edildi.
Olayın yargı boyutu incelendiğinde, mağduriyete uğrayan esnafın mahkemelere yaptığı başvuruların esasa girmeden usul üzerinden reddedildiği görülüyor. Çünkü hesaplamada bir hata yok. Hata vergiye tabi mükellef sayısında yapılan yanlışlık. Bu da yargının konusu değil. Vergiye tâbi mükellef havuzunu oluşturmak/değiştirmek tamamen belediyenin uhdesinde.
Konuyu, 2016 yılında 20 bin kişinin paylaşması gereken verginin, 7 bin esnafa yüklenerek mağdur edilmeleri şeklinde özetleyebiliriz. Son olarak 6 Temmuz 2018’de Isparta Belediye Meclisi Olağan Toplantısı’nda dilekçe tekrar gündeme geldi. Esnafın mağduriyetinin giderilmesine yönelik talebe Ak Parti Grubu olumlu oy kullandı ancak; MHP ve Isparta Belediye Başkanının olumsuz tutumu ve “ret” oyu vermesi ile esnafın haklı talebinin karşılanmadığını üzülerek kamuoyunun bilgisine sunarız" denildi.