Esnaflara Kredi Kartı Şartı!

Esnaflara Kredi Kartı Şartı!

Esnaflara Kredi Kartı Şartı!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye genelinde kredi kartı veya banka kartı kabul etmeyen işletmelere yönelik denetimlerin artırıldığını ve bu tür işletmelere özel usulsüzlük cezası uygulanacağını açıkladı. Bu açıklama, özellikle perakende sektöründe faaliyet gösteren esnaf ve işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmayı amaçlıyor.

Bakan Şimşek, esnafların ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar kullanmasının ve mutlaka banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme seçeneği sunmasının zorunlu olduğunu vurgulayarak, "İşletmelerin bazıları, bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini bahane göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep ediyor. Ancak mükelleflerimizin bu gerekçeyle komisyon farkını vatandaştan talep etmemesi büyük bir önem taşıyor" dedi.

Bakan Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) kartla ödeme almayan işletmelere yönelik başlattığı denetim çalışmalarını değerlendirdi. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin etkinleştirilmesine yönelik çeşitli uygulamaların devreye alındığını belirten Şimşek, perakende mal ve hizmet sunan işletmelerdeki banka kartlarıyla ödeme yapılmasına olanak sağlayan POS cihazları ile fiş düzenleyen yeni nesil ödeme kaydedici cihazların birleştirildiğini hatırlattı. Bu düzenlemeyle birlikte, geliştirilen yeni nesil cihazlar, banka kartlarıyla yapılan ödemelerde slip ve fişin tek bir belge olarak çıkmasına olanak tanıyarak satışların kayıt dışı bırakılmasını önlemeyi amaçlıyor.

YENİ NESİL CİHAZLAR

ZORUNLU HALE GELİYOR

Bakan Şimşek, bazı mükelleflerin hala eski nesil cihazları kullanmayı sürdürmesi ve ödemelerde kredi kartını kabul etmemesi üzerine, geçtiğimiz yıl sonlarında yayımlanan bir tebliğle 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz edinmesi ve bu cihazlarla mutlaka banka kartı veya kredi kartı ile ödeme kabul etmesi gerektiğini duyurdu.

Bakan Şimşek, "Artık perakende mal ve hizmet sunan tüm esnaf ve işletmelerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılması ve bu işletmelerin mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerekmektedir" şeklinde konuştu.

CEZAİ İŞLEMLER 

VE İHBAR MEKANİZMASI

GİB’in gerçekleştirdiği denetimlerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almayan veya tahsilatlarında kartla ödeme imkanı sunmayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesileceğini belirten Şimşek, bazı işletmelerin, bankaların komisyon oranlarını bahane ederek nakit ödemede daha yüksek tutar talep ettiğini gözlemlediklerini aktardı. Vatandaşların, kendilerine banka kartı veya kredi kartı ile ödeme imkanı sunulmayan veya yüksek tutarlı fark istenen durumları ihbar edebileceğini belirten Şimşek, bu ihbarların ardından gerekli denetimlerin yapılacağını ve cezai işlemlerin uygulanacağını vurguladı. İhbarlar, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP ya da WhatsApp gibi çeşitli kanallar üzerinden yapılabiliyor.

BANKA VE ÖDEME

KURULUŞLARINA YÖNELİK CEZA

Bakan Şimşek, GİB’in, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alması gereken mükellefler için sadece POS cihazı sağlayan banka ve ödeme kuruluşlarına da ceza keseceğini belirtti. Son kanun değişikliğiyle, bu ceza tutarının 200 bin liraya yükseltildiğini ve her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacağını duyurdu. Bakanlık, bankalara ve ödeme kuruluşlarına resmi yazılar yazarak, hatalı POS cihazlarının kullanımını sona erdirmek ve mükelleflerden bu cihazların alınmasını talep etti. Değişimi zamanında yapmayan kuruluşlara da cezai işlemler uygulanacağı belirtildi.

Bakan Şimşek, "Bakanlığımız, perakende ticaretteki kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına kararlılıkla devam ediyor. Bu çalışmalar, vergide adalet ve etkinliğin artırılmasına yönelik adımları da derinleştiriyor" şeklinde konuştu.



Anahtar Kelimeler: Esnaflara Kredi Kartı Şartı!