Bugün, 8 Ocak 2025 Çarşamba

Ev Sahibi Ve Kiracılara Bir Masraf Daha Çıktı: Yüzde 90 Zam Göründü!

Ev Sahibi Ve Kiracılara Bir Masraf Daha Çıktı: Yüzde 90 Zam Göründü!

GENEL 5.01.2025 14:55:00 0
Ev Sahibi Ve Kiracılara Bir Masraf Daha Çıktı:  Yüzde 90 Zam Göründü!

Site yönetimleri, 2025 yılı için aidat ücretlerine yüzde 90 ile yüzde 120 arasında zam yaptı. İstanbul'da, bazı vatandaşlar 45 bin TL'ye kadar aidat ödemek zorunda kalıyor. Vatandaşlar bu durum karşısında kendisini nasıl savunabilir? Hakları neler? İşte tüm detaylar…

Türkiye genelinde,  milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı doğrudan etkileyen site aidatları, yeni yılda bütçeleri epey zorlayacak. Asgari ücretin yüzde 30 oranında artırılmasına rağmen, pek çok sitede aidatlar yüzde 90 ila 120 arasında bir artışla yükseldi.  

Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı, zam oranında asgari ücret artışının belirleyici olacağını belirterek, şunları söyledi:

"Aidat artışı sitenin büyüklüğüne, ortak alan çeşitliliğine, istihdam edinilen personel sayısına, varsa bütçedeki borç ve alacaklara göre değişiyor. Personel giderleri bütçenin yüzde 70'i, bunun yanında diğer giderlerde de enflasyon kaynaklı artışları düşünürsek 2025 aidat zammı için 'asgari ücret artış oranı+yüzde 10 ile 15' beklenebilir. Buda yaklaşık yüzde 40-45 oranına tekabül eder. Ancak gelen ihbarlara göre zam oranları yüzde 90'a kadar çıktı. 

İTİRAZ HAKKI BULUNUYOR 

Site yönetimi, aidat artışını genel kurulda yapacakları bütçeye göre belirliyor. Kurul, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanıyor ve oy çokluğuyla zam oranına karar veriyor.

Genel kurula katılsın ya da katılmasın tüm malikler alınan zam kararına itiraz edebilir. Kurul toplantısına katılan ancak karşı oy kullanan her kat maliki karar tarihinden başlayarak bir ay içinde, toplantıya katılmayan her kat maliki kararı öğrenmesinden başlayarak bir ay içinde ve genel kurul davetiyesi eline ulaşmayanlar da altı ay içinde sulh hukuk mahkemesine iptal davası açabilir.

Hukukçular, usulsüzlük varsa dava yoluna gidilmesini öneriyor. Usulsüzlük yapıldığını düşünmeyip, artış oranına itiraz etmek için de vatandaşların olağanüstü genel kurul talebinde bulunma hakkı var. 1/3 malik bir araya gelip, yapılabilecek tasarruf tedbirlerini değerlendirebilir.

KİRACILAR O ÜCRETİ 

ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜ DEĞİL 

Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre, Kiracılar ödediği kira bedelinin üstündeki aidatı ödemekle yükümlü değil. Örneğin kira 6 bin TL, aidat 7 bin TL ise 1.000 TL farkı mal sahibi ödemek durumunda. Sitelerde bütçeler, işletme ve yatırım bütçesi olarak ikiye ayrılıyor. Personel maaşı, ortak alan giderleri gibi kullanım kaynaklı giderler işletme bütçesi kapsamında ve kiracılar sorumlu.

Ama demirbaşlarda yapılacak büyük tadilat ve bakımlar ev sahibinin sorumluluğunda. Asansör değişecekse, yalıtım yapılacaksa ya da işten ayrılan personele tazminat verilecekse bu giderler yatırım bütçesi kapsamına giriyor ve kiracıdan istenemiyor.

KULLANMADIĞIM HİZMET İÇİN 

ÖDEME YAPMAK ZORUNDA MIYIM?

Kimi zaman site ya da apartman sakinleri, havuz ya da asansörü kullanmadığı için o hizmetlerin ödemesini yapmak istemiyor. Bu gerekçelerle aidata itiraz mümkün olmuyor. Kullanmamak kişinin kendi tercihi olduğu için ortak giderlere katılmak zorunlu. Ancak sonradan yapılan, lüks veya bazı maliklerin kullanımına özel giderlere katılmak zorunlu değil'' dedi. 


Çarşamba 8.9 ° / 2.1 °
Perşembe 9.4 ° / 1.5 °
Cuma 11.3 ° / 1.8 °