Eğirdir Gölü'nün yapısı ve kapladığı alan-yüzölçümü- 30 yıl öncesi 517 km² idi.2000li yılların başında 468 km² iken; bilim insanlarının yıllardır dikkat çektikleri öneri ve uyarıları görmezden gelinmiş ve gerekli-yeterli önlemler alınmamıştır/alınamamıştır. .Bu yıl Eğirdir Gölü çok şiddetli bir kuruma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Gölün yüz ölçümü yaklaşık 400 km²ye kadar düşmüş durumdadır. Bu kayıp yüzey alanı gölün kurumasını artıran en önemli tehlikelerden birini oluşturmasının yanı sıra; göl su seviyesi önceki yıllar ortalaması olan 16m den 8-9m. kadar düşmüştür.
Eğirdir Gölü’nün en hassas bölgesi Hoyran çökeltisinin olduğu kesimdir. Eğirdir Çökeltisine göre yaklaşık 10 m. yükseltide olması ve 6m olan su seviyesinin bu yıl ortalamasının 3m. kadar düştüğü belirlenmiştir. Eğirdir Gölü’nün, en hassas bölgesi olan ve iki çökeltiyi bir birinden ayıran doğu batı mesafesi 1.4 km olan Kemer Boğazda su seviyesi 1m. çok altına düşmesinin yanı sıra bu alanda kamışlık-bataklık alanların giderek artması; iki çökeltinin su aynasının bir birinden ayrılarak, Eğirdir Gölü ikiye ayrılarak yeni bir gölü; HOYRAN GÖLÜ’nü oluşturacak düzeye gelmektedir.
Eğirdir Gölü’nün kıyılarının; başta Hoyran Çökeltisinin kıyı kesimleri, Gelendost Yenice., Kayaağzı ve Boyalı çiftliği kıyı kesimlerinde kilometrelerce göl kıyı alanı kurumuş durumdadır..
Göl nasıl bu hale geldi...
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ TTKD Bilim Danışmanı –Eğirdir-Isparta Temsilcisi