Felçli geldi, sağlığına kavuştu

Felçli geldi, sağlığına kavuştu

Felçli geldi, sağlığına kavuştu

Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi İnme Merkezi’ne geçirdiği felç (inme) nedeniyle yönlendirilen 57 yaşındaki hasta, gerçekleştirilen başarılı bir müdahale sonrasında sağlığına kavuştu.
 
 Konu ile ilgili görüştüğümüz SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Mehmet Yıldırım yaptığı açıklamasında: ‘’En son bu hafta içinde felç geçiren bir hastamız İnme Merkezimizde başarılı bir müdahale sonrası sağlığına kavuşmuştur. 57 yaşındaki sol kol ve bacağında felç gelişen hasta ilk 2 saat içinde bölgemizdeki devlet hastanesine başvurmuş ve burada gerekli işlemler vakit kaybedilmeden yapılarak Üniversitemiz Girişimsel Nöroloji Kliniğine yönlendirilmiştir. Hastanemiz Vasküler Nöroloji Hekimi Doç Dr. Vedat Ali Yürekli tarafından uygulanan başarılı, damar içindeki pıhtının çıkartılması (mekanik trombektomi) tedavisi sonrasında hastanın felç durumu düzelmiştir’’ şeklinde açıklamada bulunarak, bölgemizde böyle bir tedavi hizmeti sundukları için hastanemiz İnme Merkezi çalışanlarına teşekkür etti.
Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz SDÜ Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kutluhan yaptığı açıklamada;
‘’Yeni felç gelişen hastalarda,  tıkanan damarı açmaya yönelik uygulanan tedavi yöntemi Üniversitemiz Nöroloji Kliniğinde uygulanmaktadır. Halen Türkiye’de az sayıda merkezde bu tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. Yaklaşık 3 yıldır ilk 4,5 saatte, uygun hastalara, toplardamardan uygulanan pıhtı eritici (trombolitik) tedavi hastanemizde uygulanmaktadır. Bu tedavinin tıkanan damarı açma olasılığı %30-40 oranındadır. 4,5 saatlik müdahale süresi geçirildiğinde ya da uygulanan tedaviye yanıt alınmadığı takdirde, hastanın bir diğer yeni tedavi şekli olan endovasküler tedaviye alınması gerekir. Endovasküler tedavi de ilk 6 saate kadar uygulanabilmektedir. Bu tedavi şeklinde; ileri teknolojiyle yapılmış bir kateter aracılığıyla, damar içinden beyin içindeki pıhtıya ulaşılır ve yakalanarak damar dışına çıkarılır. İnme hastalığındaki bu tedavi yöntemi Türkiye’de az sayıda merkezde uygulanabilmektedir.  Üniversitemiz Girişimsel Nöroloji Kliniğindeki İnme Merkezimizde bu tedavi 1 yılı aşkın süredir Nörovasküler Girişimsel İşlemler Konusunda Eğitimli ve sertifikası bulunan Doç Dr. Vedat Ali Yürekli tarafından uygun hastalara uygulanmaktadır. İnme Merkezimiz bölgemizde hizmetine devam etmektedir’’ şeklinde görüş belirtti.
Girişimsel Vasküler Nöroloji Hekimi Doç Dr. Vedat Ali Yürekli ise yaptığı açıklamada:
İnme hastalarına müdahale zamana karşı bir yarıştır.  Hastalar, ilk 4 buçuk saat içinde yapılan damar açıcı girişimler sayesinde hastalığın etkilerine daha az maruz kalmakta, ölüm oranları azalmakta ve hastalık sonrası yaşam kaliteleri daha yüksek olmaktadır. Her iki tedavi yöntemi de gelişmiş teknik altyapı ve yetişmiş deneyimli personel ihtiyacını da beraberinde getirmektedir. Dolayısıyla bu tedaviler hem eğitimi hem de uygulamasıyla oldukça fedakarlık gerektiren bir süreçtir ve uyum içinde çalışan bir ekip işidir. Bu bağlamda hastanemizde çok iyi bir şekilde organize olduğumuz ve uyum içinde çalıştığımız Kardiyoloji, Radyoloji ve Acil Kliniklerindeki meslektaşlarıma, gece veya gündüz her şartta bu tedavi sürecine çok özverili bir şekilde iştirak eden tüm hemşire, teknisyen ve personel arkadaşlarıma emekleri için teşekkür ederim. Ayrıca inmeli hastaların hastanemize başvurusundan itibaren 7 gün 24 saat tedavi ve takiplerini en yakından sürdüren Nöroloji Kliniğimiz araştırma görevlilerine, İnme Merkezi ve Nöroloji Yoğun Bakım hemşirelerimize, personelimize ve tüm çalışanlarına da ayrıca teşekkür ederim” dedi.  

Anahtar Kelimeler: