Gazeteci Coşkun Aral Artık SDÜ Ailesinin Bir Üyesi
Gazeteci Coşkun Aral Artık SDÜ Ailesinin Bir Üyesi
Sağlıktan tarihe, siyasetten sanata pek çok alanda ün kazanmış isimleri konuk eden Süleyman Demirel Üniversitesi, bu kez Türk basınına önemli katkılar sağlayan Gazeteci, Belgesel Yapımcısı Coşkun Aral’ı ağırladı.
Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde İletişim Fakültesi tarafından düzenlenen “Fahri Doktora Töreni”nde Coşkun Aral, SDÜ ailesine katıldı.
Akademik Oda Orkestrasının sunduğu müzik dinletisinin ardından İletişim Fakültesi akademisyenlerinin desteğiyle Radyo-Televizyon Uygulama ve Araştırma Merkezince hazırlanan Coşkun Aral’ın özgeçmişinin yer aldığı biyografik film izlendi.
Filmde, memleketini, çocukluğunu, meslek hayatını aktaran Aral, “Geniş yelpazede mesleği icra ettim. Ama yeri geldi kameraya film takmayı unuttum, yeri geldi ödül aldım, yeri geldi kendimi cezaevinde buldum. Meslek hayatımın bir bölümü insanlığın en karanlık anı diye tanımladığım cephelerde geçti.” ifadelerine yer verdi.
SDÜ’nün unutulmayacak günlerden bir tanesine daha ev sahipliğini yaptığının altını çizen üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, Aral için hazırlanan senato kararını okudu. Prof. Dr. Çarıkçı, şunları kaydetti: “1974 yılında başladığınız profesyonel gazetecilik yaşamınız boyunca, ülkemiz gençliğine ve basınına yeni soluk getiren, gençlere rol model olan başarılı gazeteciliğiniz, çok sayıdaki fotoğraf sergileriniz, Türk basın yaşamını ve bizden insan manzaralarını dış dünyaya tanıtmanız nedeniyle şahsınıza fahri doktora payesi takdim edilmiştir.” Prof. Dr. Çarıkçı, SDÜ ailesi olarak Aral’ın entelektüel, girişimci ve çok yönlü bakış açısı ile Türk basın hayatına kattığı değerin bundan sonraki yıllarda da devam etmesini temenni etti.
Ardından Rektör Çarıkçı, Gazeteci Coşkun Aral’a fahri doktora beratını takdim etti ve binişlerini giydirdi.
Bazı anların unutulmayacağının altını çizen Aral, SDÜ’nün bir parçası olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Üniversitelerin oluşumundaki en önemli misyonun tarihe iz bırakmış kişilerle gençleri buluşturmak olduğunu belirten Aral, öğrencilere tavsiyelerde bulundu. Hayal kurmanın önemli olduğunun altını çizen Aral, hiçbir engelin hayalleri baltalamaması gerektiğini vurguladı. Aral, “Eğitiminize önem verin. Dünyanın en kısık sesi olduğunuzu düşündüğünüz anlarda bile bilin ki önemlisiniz. Siz bir bütünün parçasısınız. İletişimci olarak sakın hayal kırıklığına uğramayın. Sağlıklı bir bilişim, eğitim ve öğretimin dışında farklı dilleri de öğrenin. Bugün alanında uzmanlaşmış nice değer, birikimlerini evrenselliğe ulaştırmada dilden faydalanmıştır. İletişimi doğru zamanda, doğru şekilde icra edebilmelisiniz. Bilgi ve donanımınızı artırın. İçerik zenginleştirmenin tek yolu araştırmak ve öğrenmektir.” diye konuştu.
Gazeteci Coşkun Aral, tören öncesinde de “Bir Habercinin Sorumluluğu” isimli söyleşide, İletişim Fakültesi öğrencileri ile buluştu.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi A Salonu’nda gerçekleştirilen konferansta ilk olarak söz alan İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, “Alanında uzman bir insanı ne kadar anlatırsan anlat hep eksik kalır. İnsanları niteliğine göre “insanlığa yük olanlar- insanlığın yükünü alanlar”, “dünyaya değer katanlar- değer tüketenler” diye kategorize edebiliriz. Bugünkü konuğumuz insanlığın yükünü alanlardan, iyiliği inşa edenlerden, değer katanlardan.” dedi.
Çocukluk yıllarından itibaren meraklı ve sorgulayıcı bir kişi olduğunu dile getiren Coşkun Aral; Ara Güler, Yaşar Kemal gibi isimlerden ilham aldığını belirtti. Yaşam koşullarından dolayı önce doktor olmayı düşündüğünü söyleyen Aral, “Çocuk yaşlarda kendi ülkemde ve dünyada insanlara ulaşmak, onların dertlerini dinlemek gayesini taşımaya başladım.” dedi.
Muhabirliğe 15-16 yaşlarında Mücadele gazetesinde başladığını; merakını ve heyecanını hiç kaybetmediğini ifade eden Aral, çok sevdiği ve gönül verdiği mesleğini anlattı.