Dünyanın ve ülkemizin en ağır, zor ve kutsal mesleklerinden biri olan BASIN mesleğinin biliyorsunuz 2 bayramı vardır. 10 Ocak 1961 yılından bu yana kutlanan, 53 yıllık ÇALIŞAN GAZETECİLER gününde de, 24 Temmuz 1908’den beri kutlanan Basından sansürün kaldırılışının 116. Yılında da ortak gündem ve ortak sorunumuz mekan derdidir.
Isparta’mıza baktığımızda ise merhum tarihçi-gazeteci- yazar abimiz Fuat Süreyya ORAL’ın 02.06.1978’de bir avuç insanla bir araya gelerek bir ideal için kurduğu ISPARTA GAZETECİLER CEMİYETİNİN de ortak derdi ve sorunu da kalıcı bir me-kan-dı. Hani derler ya. “Dünyada mekan, ahirette iman” diye… Boşuna değil… Etrafımıza bakıyoruz, eğitimcilerimizin ÖĞRETMENEVLERİ var, emniyet mensuplarımızın POLİS EVLERİ var, subay ve astsubaylarımızın ORDUEVLERİ var, ayrıca şehrimizde aş evleri - iş evleri var.
Yani her mesleğin mensuplarının toplanıp dinleneceği-eğleneceği-vakit geçirebileceği mekanları var. Ya gazetecilerin bir araya gelebileceği sosyal bir mekan var mı? Cevap yok… Hem de yıllardır. İlimizin sosyal- kültürel eksiklik ve ihtiyaçlarından biri olan BASIN MERKEZİ konusu, Cemiyetimizin kuruluşundan 46 yıl sonra radikal çözüme kavuştu. (O zamandan bu zamana kadar 8 Belediye başkanı geldi geçti amma mekan derdi çözülememişti.) Ve eski KONUR PARKI, şimdiki (SONER TOROS PARKI) içinde inşa edilen Basın merkezi, şehrimizin 24. Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in gayretleriyle hizmete girdi.
Bundan böyle gazeteci kardeşlerimizin de bir mekanı oldu. Çok amaçlı hizmet verebilecek düzeyde bir mekan hem de. (Basın merkezindeki imkanlarla meslektaşlarımız haber-yorum akışı sağlayabilecek, günün stres ve yorgunluğu bu mekanda atabilecek, basın toplantıları bu mekanda gerçekleştirilebilecek, çocuk parkında meslektaşlarımızın çocukları eğlenebilecek, park içinde nişan-nikah-düğün törenleri yapılabilecek.) 19 Ocak 2024 tarihi, bunun için Isparta’mızda basın mensuplarının, 3. Bayramıdır. Peki bunu kim sağladı? Genç, enerjik, sempatik, sorunlara pratik çözümler üretebilen ve 29 Nisan 2021’de corona virüs denilen, pis bir mikrop yüzünden, çok genç yaşta kaybettiğimiz değer, gazeteci kardeşimiz, merhum Soner TOROS sağladı. Varlığı ile başka, yokluğu ile bambaşka bir isimdi, Soner Toros.
İşte bu kardeşimize, ahde vefa olarak Isparta Belediye Başkanımız Şükrü Başdeğirmen büyük bir kadirşinaslık ve hemşehrilik örneği göstererek SONER TOROS BASIN MERKEZİNİ ilimize ve hepimize kazandırdı. Sözünü, icraata döktüğü için. Soner Toros ismini ölümsüzleştirdiği için, kendilerine minnettarız, şükran borçluyuz. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Bizler, buraya ( ahde vefa köşkü ) diyoruz. Neden? Cemiyetimizin kuruluşundan 46 yıl sonra geldiği için. B
İNLERCE İNSAN DUYGU SELİ YAŞADI
Açılış törenindeki konuşmalar sırasında sunucu Ruzin hanımın, Başkan Başdeğirmen’in, Gazeteci abimiz Hilmi Özdemir’in ve de Soner kardeşimizin kızı Kavin’in duygu dolu, hasret dolu, vefa dolu söz ve davranışları BİNLERCE İNSANIN duygu seli yaşamasına neden oldu. Bizler, meslek hayatımız boyunca pek çok açılış-tören-toplantı-miting ve acı tatlı olaylara katıldık, çok şeyler yaşadık. Buradaki kadar etkilenmemiştim.
TEKNOLOJİNİN GÖZÜNÜ SEVEYİM
Hele hele Soner Toros kardeşimizin ağzından 3 boyutlu sistemle sağlanan mesajı kurulan platforma yansıtılınca hem hayretler içinde kaldık, hem de duygusal anlar yaşadık. Kısacası şu ki, unutulmaz gün yaşadık. Evet… Çok çok üzüntülüyüz Soner gibi, cevval bir gazeteci kardeşimizi çok erken kaybettiğimiz için, çok sevinçliyiz harika bir BASIN EVİMİZ olduğu için… Keşke cemiyetimizin kurucusu bir avuç idealist insan da bu günleri ve bu mekanları görebilselerdi. Hayat devam ediyor, dostlar.
Saygılarımızla…