Atık Su Arıtma Tesisinin revizyon çalışmaları da tamamlanırken, kötü kokunun giderilmesi amacıyla bugüne kadar 62 milyon liranın üzerinde bir yatırıma imza atıldı.
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, şehrin 550 bin nüfusa ve 50 yıllık geleceğine göre planlamasının yapıldığını söyleyerek, “Vatandaşlarımızın çevre ile alakalı her konuda belediyemizin hizmet ettiğini, gerekli her türlü çalışmayı yaptığını bilmelerini istiyorum” dedi. Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, yerel seçimler öncesinde şehrin en önemli sorunlarından biri olarak gösterilen kötü koku probleminin tamamen ortadan kaldırılmasını sağladı.
Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in seçim döneminde ‘çözersek biz çözeriz, yaparsak biz yaparız’ diyerek Isparta halkına taahhüdünü verdiği kötü koku sorununun giderilmesine ilişkin daha önce Atık Su Arıtma Tesisinden çıkan atıkların daha uzak bir noktaya deşarjı için 5200 metre kapalı sistem hat döşenmişti. Ayrıca DOSB’nin 1000 metrelik hattı sisteme bağlanarak, atıkların şehir dışına taşınması sağlanmıştı.
Bu çalışmaların ardından şehrin yaşadığı kötü koku sorununun tamamen ortadan kaldırılması amacıyla Sav bölgesindeki Atık Su Arıtma Tesisinde revizyon çalışması başlatılmıştı. Tesislerdeki revizyon çalışmaları da tamamlandı ve kapasite artırımı da sağlandı. Böylece bakımları da yapılan, yenilenen ünitelerle Atık Su Arıtma Tesisi daha kaliteli hizmet vermeye başladı. Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, çalışmaların tamamlandığı tesislerde incelemelerde bulundu. Tesisi gezen Başkan Başdeğirmen, yenilenen ızgara bölümünün daha önce tesisin en çok koku yayan yeri olduğunu ancak yapılan çalışmayla şu anda tesislerde herhangi bir kokunun kalmadığını söyledi.
Göreve geldiklerinde ilk ele aldıkları konulardan birisinin Atık Su Arıtma Tesisleri olduğunu hatırlatan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, ızgara bölümündeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Burası şehrin tüm atıklarının temizlendiği, katı atıkların içerisinden ayrıldığı kalan sıvı atıkların da tesise girdiği ızgara bölgesi. Geldiğimizde bu alanda makinelerin çalışması yoktu. Eski makineler vardı, buraya geldiğimde kokudan dolayı girmekte zorlanmıştım, durmak mümkün değildi. Burada çalışan bir personelimiz vardı, elinde bir tırmıkla atıkları temizlemeye çalışıyordu. O görüntüler şehrimize yakışmıyordu. Buranın faaliyete geçmesi amacıyla o günden çalışmalarımıza başlamıştık. Bu tesis yapılalı yaklaşık 30 yıl olmuş. Şimdi bizim yaptığımız tesisin en az 50 yıl gitmesi lazım. Şehir merkezi nüfusumuzun 500-550 bin kişi olacağını düşünerek bazı çalışmalar yapmamız gerekiyordu. Bizde projemizi ona göre hazırladık.
Teknik heyetimizle Konya, Kayseri, Afyonkarahisar illerimize gittik, tesisleri inceledik, yetkili arkadaşlardan bilgi aldık. Projelendirmemizi yaptık. Hazırladığımız proje sadece günü geçiştirmek değil, geleceğe yönelikte güzel bir altyapı hazırladık ve entegre olabilecek bir proje hazırladık. Zaman içerisinde tesisin büyümesini gerçekleştirebileceğimiz, yeni çökertme havuzları yapabileceğimiz, fosfat tesislerini ayırabileceğimiz bir alan haline getirmek için entegre bir tesis yapıldı. Gelecekte büyüyebileceğimiz alanları da tespit ettik. Bu tesisimizin şu andaki çalışmasından son derece memnunum. Şu anda hiçbir koku yok. Vatandaşlarımız çevre ile alakalı her konuda belediyemizin hizmet ettiğini, gerekli her türlü çalışmayı yaptığını bilmelerini istiyorum.
Bugün için yapmış olduğumuz bu tesisin maliyeti 50 milyon lira + KDV. Göreve gelir gelmez buranın kokusunu gidermek için yapmış olduğumuz ilk çalışmalarımızın masrafı da o gün için yaklaşık 12 milyon liraydı. Bir şehrin en önemli konuları arasında içme suyu ve atık su gelmektedir. İçme suyu tesislerimizi de yenileme çalışması içerisindeyiz. Müracaatlarımızı yaptık şu anda proje aşamasındayız, proje ihalesi yapıldı. Şehrimizin içme suyu arıtma tesisini de komple yeniliyoruz” dedi.