Tarih: 06.07.2018 07:23
Gelin barışalım
İmar Barışı kanunun yapı ruhsatı, ikanı yada yapı kullanım belgesi olmayan alanlar kayıt altına alınıyor. İmar Barışının ruhsatsız, iskansız yapıları olan vatandaşlar için büyük bir fırsat olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, il genelinde 85 bin kayıtlı bina bulunduğunu, bir aylık süreçte 550 vatandaşın yapı kayıt belgesine başvuru yaparak, başvuru ücretlerini yatırdığını söyledi.
İskânsız yapıların belli bir harç karşılığında kayıt altına alınarak iskân verilmesi ve bu gelirin dönüşüm projelerine finans sağlaması amacıyla getirilen bir düzenleme olan imar barışı başvuruları 8 Haziran’dan itibaren resmen başladı. İmar barışı başvuruları 31 Ekim’e kadar devam edecek. Yapı kayıt belgesi bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yatırılabilecek.
İMAR BARIŞINA ÇAĞRI
İmar Barışının getirdiği kolaylıkları anlatmak için bir basın toplantısı düzenleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, “31.12.2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için 31.10.2018 tarihine kadar başvuru yapılabilecek, 31.12.2018 tarihine kadar kayıt bedeli ödenebilecektir. Başvurular, yapının ve arsasının mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu ve diğer hususlar Bakanlık tarafından hazırlanan Yapı Kayıt Sistemine yapı sahibinin beyanına göre yapılabilmektedir. Yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen yaklaşık maliyet bedeli üzerinden konutlarda %3, ticari kullanımlarda %5 oranında kayıt bedeli alınmaktadır” dedi.
KAYIT ALTINA ALINAN BİNALARIN YIKIM KARARI İPTAL EDİLECEK
Yapıların kayıt altına alınması ile hakkında yıkım kararı ve idari para cezalarının iptal edileceğini söyleyen Borca “Yapı Kayıt Belgesi alan binalara su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilecektir. Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ve idari para cezaları iptal edilecektir. Yapı Kayıt Belgesi ile cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilir. Bu durumda iki kat kayıt bedeli (%6 - %10) ödenir. Yapı Kayıt Belgesi alan binaların, Hazineye ait taşınmazların üzerinde olması halinde bu taşınmazlar Hazine tarafından uygun görülürse Çevre ve Şehircilik Bakanlığına tahsis edilerek başvuru sahibine rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır” diye konuştu.
28 TOPLANTI DÜZENLENDİ
Borca açıklamasında şunlara yer verdi. “Yapı Kayıt Belgesi alan binaların, Belediyeye ait taşınmazların üzerinde olması halinde bu taşınmazlar Belediyesince başvuru sahibine rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır. Üçüncü kişilere ait taşınmazlar ve Hazineye ait sosyal donatı alanlarında bulunan yapılar bu hükümlerden yaralanamaz. Yapı Kayıt Belgesi alan yapıların yeniden yapılması veya kentsel dönüşüm uygulaması yapılması durumunda, yürürlükte olan imar planı ve imar mevzuatı hükümleri geçerlidir. Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır. İmar Barışı başladığı günden, günümüze kadar Merkezde ve İlçelerde 28 adet toplantı yapılmıştır. Bu toplantılara muhtarlar, belediye yetkilileri, diğer kamu personeli ve vatandaşlar ayrıntılı biçimde bilgilendirilmiş olup, toplantılara yaklaşık 1000 kişi katılmıştır” dedi.
İLK AYDAN 550 BAŞVURU
Isparta’da imar barışına ilk ay için 550 başvuru olduğunu bildiren Borca, “Kurumumuza bizzat gelen yaklaşık 2000 kişi doğrudan bilgilendirilmiştir. Müdürlüğümüz bünyesinde 2 ayrı imar barışı ofisi oluşturulmuş olup, bu ofislerde mimar, mühendis ve uzman personellerden oluşan 25 kişilik ekip hizmet vermektedir. İlimizde yaklaşık 85.000 kayıtlı bina bulunmakta olup, Türkiye ortalaması olan %50 oranında başvuru beklenmektedir. İlimizde geçtiğimiz hafta sonu itibariyle 550 adet başvuru yapılmış ve başvuru ücretleri yatırılmıştır. 05.07.2018 tarihi itibariyle sistem üzerinde yapı kayıt belgeleri üretilmeye başlanmıştır. İmar Barışı, kentsel dönüşüm çalışmasının bir altlığı olup, yapı kayıt belgesi kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir. Ayrıca imar barışından elde edilen gelir kentsel dönüşüm uygulamalarında kullanılacağından, kentsel dönüşümü engelleyici herhangi bir durum bulunmamaktadır. İlimizde istisnai herhangi bir durum bulunmamakta olup, 31.12.2017 tarihinden önce inşa edilen yapılar için başvuru yapılabilir” ifadelerini kullandı.
DEVLET VATANDAŞINA GÜVENİYOR
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, İmar barışı kanunu ile oluşabilecek suiistimallerin nasıl engelleneceği ile ilgili sorumuza “öncelikle devlet vatandaşına güveniyor. Çünkü ilk denetim kişilerin vicdanıdır. Ardından 31 Aralık 2017 sonrası yapılan kaçak yapılar kanun kapsamında değil. Bu noktada denetimlerin artırılması ve kaçak yapıların hemen yıkılması için tüm belediyelere yazılar yazıldı. Vatandaş da duyarlı çevresinde yeni kaçak alan oluşturmaya çalışan kişileri anında şikayet ediyor” dedi.
İmar Barışının Türkiye genelinde ne kadar kaçak yapı bulunduğunun belirlenmesi açısından önemli olduğunu söyleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, “İmar barışına her vatandaş kendisi bir aracıya gerek duymadan başvuru yapabiliyor. Bu konuda kimse sizin yerinize biz yapıyoruz gibi aracı kişiler aramasın” diye konuştu.
İmar Barışını suiistimal etmek isteyen kişilerden yalan beyanda bulunanlar hakkında suç duyurusunda bulunulacağını bildiren Borca, “Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmesi safhasında e-Devlet sistemi üzerinden veya kurum ve kuruluşlara yapılan müracaatta yalan ve yanlış beyanda bulunanlar hakkında 26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun “Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan” başlıklı 206 ncı maddesi uyarınca suç duyurusunda bulunulur” dedi.
YENİ KAÇAK YAPILARA CEZAİ İŞLEM UYGULANACAK
İmar Barışını suiistimal ederek yeni kaçak yapı yapan kişilere cezai işlem yapılacağını belirten Borca açıklamasında şunlara yer verdi. “31.12.2017 tarihinden sonra yapılan binalar için de yapı kayıt belgesi alma girişimleri olabileceği öngörülmektedir. 31.12.2017 tarihinden sonra imara aykırı olarak inşa edilen yapılar için 3194 sayılı İmar Kanununun 32. ve 42. Maddeleri gereği yasal işlem tesis edilmesi gerekmekte olup Bakanlığımızın bu yöndeki talimatı tüm belediyelere bildirilmiştir.”
KAYIT ALTINA ALINMADAN KONTROL EDİLEMEZ
Kaçak yapıların kayıt altına alınmasının kentsel dönüşüm açısından da bir veri tabanı oluşturacağına dikkat çeken Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, “ölçmeden kontrol edemezsin. Bugün Türkiye’deki en önemli sorunlardan birinin kayıt altında olmayan kaçak yapılar olduğu biliniyor. Bu binaların kayıt altına alınması kentsel dönüşüm açısından da önemli. Kentsel dönüşüm yapabilmek için öncelikle bu binaları kayıt altına almamız gerekiyor” dedi. GÜLSES GAZETESİ
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —