Eğirdir Gölü’nün su seviyesinin kritik su koduna gelmesi ve tarımsal sulama ile gölden su alınmasına daha da devam edileceğinden gölü çok ciddi sorunlar beklemekte. Yörede gölün kurumakta olmasını yağışlara bağlamak büyük hata olacaktır. Bu sorunun en masumu yağışlardır... Havzada hala salma suyu ile meyve yetiştiriciliğinin yanı sıra çok suya ihtiyaç gösteren tarım ürünlerinin üretimi devam etmektedir. Göldeki su azalmalarının yanı sıra havzada yeraltı sularının giderek azaldığı, havzada oluşan küçük .obruklar-göçükler sorunun ciddiye alınmasını gerektiğini göstermektedir.
Yağışların olmaması elbette önemli fakat; havzaya 365 gün yağmur yağsa gölün eski durumuna gelmesi bu işletme şekliyle mümkün değildir.. Çünkü yılların bilanço ortada ..
Göl sadece çanağından ibaret değil akiferleri ve dere ve çayları var.. Fakat yüzey sularının göle ulaşması gölet ve barajlarla kesilmekte(dağa kar yağsa ne olur!.. Yeterli değildir) ve halen havzada 20 yakın göletin yapılması planlanmakta ( ama para bulunursa!)Bunun yanı sıra YALVAÇ a verilen (kaynaktan) su miktarı hakkında bilginiz var mı? Ayrıca SENİRKENT vb. hala açık kapalı ve devasa pompajla gölden su alınmakta....
Tarımda hala klasik sulama devam etmekte.. yakında Eğirdir Gölünden içme suyu talepleri artacaktır...Buna bağlı olarak göldeki kimyasal ve biyolojik kirlilik kat kat artacaktır.. Bunun yanı sıra göldeki su seviyesinin azalmasına bağlı olarak çözünen madde –mineral miktarı artacak başta Arsenik-Nitrit azotu-toplam fosfor vb. miktarları çok artacağından su kalitesinde ciddi sorunlar yaşanacaktır.. Bunları zamanında çok söyledik önlem alın diye ama yapılanları siz çok daha iyi bilmektesiniz.. Keşke onlar haklı olsaydı.. Biz anlatmaya çalıştıkça bunda yerel yönetim değil gölü yönetenler dedikse de anlayan .. Gölün Adı Eğirdir dedik ama ...nelerle karşılaştık.... Göl artık gerekli önlemler alınmazsa çok ciddi kuruma tehlikesiyle karşı karşıyadır.. Elmadan(vazgeç demiyoruz.. bilinçli ol) devasa su almadan vazgeçmedikten sonra 365 gün karda yağmurda yağsa gölü kurtaramazsınız... çanakta büyük kayıp var.. Biz söylemeye ..birileri tu-kaka etmeye devam edecek. Üzücü! ..Olan göle-gelecek kuşaklara olmakta.. Su azaldıkça çözünen madde miktarının kirliğin kat kat artacağını unutmamak gerek.. Karar yaşam için içmek için suya mı yoksa bilinçli para eden ilkel olmayan akılcı tarıma ve gölün bütçesini akıllı bir ailenin ayağını yorganına göre uzatmasına göre yönetmekte.. Gelin tekrar bir araya gelip memleketimizin sorunu birlikte tekrar konuşalım.. Başka EĞİRDİR VE EĞİRDİR GÖLÜ YOK.. Tarım-para hiç yok!
Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ T.T.K.D. Bilim Danışmanı .Eğirdir-Isparta Temsilcisi