Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), İl bazında yaptığı milli gelir tahmininde Isparta açısından sevindirici sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya göre 2001’de kişi başı gelir düzeyi düşük olan illerin 2001-2013 yılları arasında daha hızlı büyüdüğü görüldü. Bu durum zamanla, düşük gelirli illerin daha hızlı büyüyerek yüksek gelirli illere yakınsadığının işareti olarak yorumlandı.
ZENGİN DAHA ZENGİN FAKİR DAHA FAKİR OLMUYOR ARTIK
Öte yandan araştırmada kişi başı gelir incelendiğinde, tümillerde artış ve iller arası gelir eşitsizliğinde bir azalma olduğu görüldü. Ayrıca Türkiye’de kişi başı gelir bakımından orta sınıf illerin sayısının arttığı ve illerin refah seviyesinde bir dönüşüm yaşandığı gözlemlendi. 2001 yılında, 38 il orta düşük gelir grubunda yer alırken, 2001-2013 arasında, bugruptaki 28 ilde yaşanan gelir artışı, bu illeri orta yüksek gelir düzeyine çıkardı. Benzer bir şekilde orta yüksek gelir grubundaki 12 il de bir üst grup olan yüksek gelir grubunageçti. “Orta düşükten” “orta yükseğe”, “orta yüksekten” de“yüksek” gelir grubuna yaşanan değişimler, illerin dönüşüm içerisinde olduğunu ortaya koydu.
GELİR SINIFI ARASINDAKİ GEÇİŞ SOSYAL UYUMU ARTIRIYOR
Diğer taraftan 2001 ile 2013 yılları arasında illerin kişi başı gelirleri, Türkiye’nin büyümesine paralel olarak artış gösterdi. Aynı zamanda, Türkiye’nin 2001 ve 2013 yılları arasında göstermiş olduğu büyüme performansının görece düşük gelirli iller açısından daha olumlu olduğu görüldü. Gelir sınıfı arasındaki geçişin hem sosyal uyum hem sürdürülebilir büyüme açısından bireyler adına umut oluşturduğuna işaret edildi. Ancak, bu geçirgenlik tüm illeri kapsamıyor. Bu farklılıklar, illerin farklılaştırılmış politika araçlarına ve üretkenlik artışına yönelik kalkınma stratejilerine ihtiyaç duyduklarına işaret ediyor.