Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, çiftçiye verilen mazot ve gübre desteklerinin azlığından yakındı. Bu konuda Ziraat Odaları Birliği Genel Merkezi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bir dilekçe gönderdiğini belirten Selçuk, dekar başına 11 TL ödenen desteğin 30 TL’ye çıkartılmasını talep ettiğini anlattı. Selçuk, “Biz mazotta indirim değil ama desteğin artmasını istiyoruz” dedi.
Gemiye mazotun 1,80 TL verilirken çiftçiye 4,15 TL’den satıldığını vurgulayan Selçuk, “Bizim gemici ve armatörlere bir düşmanlığımız yok. Ben bunu Bakanlığa dilekçe ile de gönderdim. Ziraat Odası’nda genelde vatandaşlar mazot ve gübre desteği dosyası yaptırıyor. Şuanda dekar başına 11 TL veriliyor. Bu çok ucuz bir rakam. Bu rakam 2,5 litre mazot yapıyor. Ben bunun 30 TL’ye çıkartılması için genel merkezimize ve bakanlığa dilekçe verdim. Mazot fiyatının inmesi değil de desteğin artırılmasını istiyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan talebimiz budur.” Dedi.
ARAZİLERİN YÜZDE 90’I EKİLİYOR AMA ÜZERİNDE NE VAR BUNUN ENVANTERİNİ ÇIKARAMIYORUZ
Öte yandan Türkiye’deki arazilerde ne ekilip, dikildiğini bilmediklerinin altını çizen Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk
, “Örneğin Türkiye’deki 100 bin dönümün 35 bin dönümünde biz ne olduğunu biliyoruz. Diğerleri ya destek vermiyor ya da ailelerinden kalan malları bölüşemiyorlar, bölüşemeyince bize ya da tarım il müdürlüğüne gitmiyorlar ve desteklerden faydalanamıyorlar. Biz hangi arazide ne var bilmiyoruz! Arazilerin yüzde 90’ı ekiliyor ama üzerinde ne var bunun envanterini çıkaramıyoruz. Sahaya hakim olamazsın. Çünkü Türkiye, 780 bin km olan bir alan. Ama herkes dosyasını yaptırsa hangi arazisinde ne ekili bildirse, tarım bakanlığındaki yetkililer bir tuşa basarlar, önümüzdeki yıl ne eksiğimiz var buğday, oraya doğru bir yönlendirme yapılır” diye konuştu.
KÖYLERDE, KAYMAKAMLIKLARDA KOOPERATİF BİLİNCİ OLMASI LAZIM
Diğer taraftan ürünlerin pazarlanmasında kooperatifçiliğin önemine değinen Selçuk, “Köylerde, kasabalarda kooperatifleşmeye geçilmesi gerekir. Buna geçilmediği sürece ürünü alırken de satarken de insanlar mağdur olmaya devam edecek. Çok mağdur oluyorlar. Dolandırılıyorlar. Karşılıksız çeke ürün veriyor. Üreticiler zarar ediyor. Köylerde, kaymakamlıklarda kooperatif bilinci olması lazım. kooperatife ürünü verir o satar. Ama insanlar da kooperatif benim malımı yer mi korkusu var. Bu işten anlayan insanları kooperatiflerde yöneticiliğe getirip mallarımızı o şekilde pazarlamalıyız. Aynı şekilde gübre ve ilaç alırken çok faydası olur” ifadelerini kullandı.