Tarih: 24.01.2017 05:22

Girişimcilik Eğitimlerine sınırlama getirilmeli

Facebook Twitter Linked-in

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, birçok kurumun ve işadamı derneğinin girişimcilik eğitimi verdiğini belirterek, bu konuda sınırlama getirilmesi ve özellikle istihdam sağlayıcı projelere onay verilmesi gerektiğini vurguladı.

Geçtiğimiz hafta toplanan İl İstihdam Kurulu’nda girişimcilik eğitimleri masaya yatırıldı. 2016 yılında İŞKUR bünyesinde veya işbirliğinde 22 girişimcilik eğitim programında toplam 596 kişiye eğitim verildi. Toplantıya katılan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası(ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen, girişimcilik eğitimlerini her kurumun ve işadamı derneklerinin verebildiğini ifade ederek, bu eğitimleri bir yerde toplamak gerektiğini dile getirdi. Ayrıca her gelen projeye onay verilmemesini isteyen Başdeğirmen, burada belirleyici şartın istihdam olması gerektiğine vurgu yaptı.

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDEYİZ

ITSO olarak girişimcilik eğitimleri verdiklerini dile getiren Başdeğirmen, “Bakanlıkta bu işi teşvik ediyor ve bu işin daha fazla yapılması gerektiği söylüyor. Bizde senede 4-5 kez İŞKUR’la işbirliği içinde eğitimler açıyoruz. İŞKUR’la işbirliği yaparsak günlük 20 TL harçlık veriliyor, kendi bünyemizde yapılırsa harçlıksız oluyor. Sertifika alan kişiler projelerini uygularlarsa devletten 50 bin lira hibe, 150 bin lira 3 yıl ödemeli faizsiz kredi alabiliyor. 30 kişilik bir girişimcilik eğitim programına 900-1000 kişi arasında talep geliyor. 900 kişi arasında biz kendi bünyemizde yaparsak 30, İŞKUR’la yaparsak 25 kişiye eğitim verebiliyoruz. Bu insanların da yaklaşık yüzde 12’si işyeri açıyorlar. Türkiye ortalaması bu anlamda yüzde 5. Bizim oranımız o yönde çok iyi. Biz bunun teşekkürünü de aldık” dedi.

GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMLERİNDE SINIRLAMA GELMESİ GEREKİR

Eli boş insanların sertifika almak için oradan oraya koştuklarını ifade eden ITSO Başkanı Başdeğirmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sertifika çoğaldıkça bu iş her işi yaparıma dönüyor. İnsanlarımızın bir konuda daha çok teknikleşmesini, uzmanlaşmasını,  nitelikleşmesini sağlamayabilmemiz lazım. Ona yönlenirsek bu işin önüne geçeriz. Bu şekilde boşa zaman ve boşa para da harcanmaz. Girişimcilik eğitimlerinde sınırlama gelmesi gerekir. Seçiciler neye göre projeleri seçiyorlar? Bugün tüm resmi kurumlar bunu yapabiliyor? İşadamı dernekleri de kendi bünyelerinde yapabiliyorlar.

TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜ AÇACAK FİKİRLER BEKLERKEN, BU PARALARIMIZ BİZİM ZİYAN OLUYOR

Adamın projesinde hiç istihdam yok, kendim açacağım, kendim çalışacağım diyor. Amaç burada istihdamı artırmak. Gelen bütün projelerinde kadınlar ev yemekleri, pasta işleri, erkekler ise kafe üzerine geliyor. Biz daha yeni projeler ve Türkiye’nin önünü açacak fikirler beklerken, bu paralarımız bizim ziyan oluyor. Örneğin bir kadın geliyor kazak örmek için ip satacağım diyor. Ben o projeyi onayladığım zaman kimse bana o proje gerçekten olur mu olmaz mı diye sormuyor. Benim belgeyi verdiğim kişi işyeri açıyorsa hibe parasını alıyor.

EĞİTİMLER İÇİN AHBAP ÇAVUŞ İLİŞKİLERİ ÇOĞALIYOR

Girişimcilik eğitimi bir yerde toplamak lazım. Bu yer Borsa, Ticaret Odası, BAKA, KOSGEB, İŞKUR ve üniversite olabilir. Ya da üniversite bize jüri olarak gelebilir. Eğitimler için ahbap çavuş ilişkileri çoğalıyor. Bu şekilde devletin parası çarçur ediliyor. Biz projelere istihdam şartı gelmesi gerekir. En az 3 istihdamlı projeler bana gelsin. İstihdam getiriyorsa 50 bin lira hibesi alsın. Sayın valim ve sayın müdürüm bu konuyu üst makamlara iletirse biz de görüşlerimizi anlatırız. Konuyu ciddiye almalıyız ve paralarımızı çarçur etmemeliyiz.

SADECE GÜNLÜK 20 LİRA HARÇLIĞI ALMAK İÇİN GELENLER OLUYOR

Mevzuat şuanda buna müsait değil. Ama bakanlığa öneri olarak bu işin daha faydalı olabileceğini anlatmalıyız. ITSO’da altyapımız çok hazır. Eğitmenimiz kendi eğitmenimiz. Bu eğitimler için ilçelere gidiyorlar. İŞKUR’la yaptığımız zaman sadece günlük 20 lira harçlığı almak için gelenler oluyor. Bu işin tek amacı istihdam sağlamak. Sen tek başına proje yapacaksın, 50 bin lira hibe alacaksın, gerekiyorsa 150 bin lira faizsiz krediyi alıp yan gelip yatacaksın. Bizim bunu engellememiz gerekiyor. İşin özeti budur.”

KURULDA KARAR ALIRSAK BAĞLAYICI OLUR

İŞKUR İl Müdür Vekili Gürsel Öksüz de il istihdam kurulu kararlarının bağlayıcı olduğunu belirterek, “Girişimcilik eğitimlerini bizim dışımızda, BAKA,  ITSO, KOSGEB açıyor. Bir araya gelerek bunu belirleyebiliriz. Bunu da kurulda onaylarız. Örneğin bu yıl Isparta için şu hedef belirlenmiştir, bunun dışında hiçbir kurum bu eğitimi açamaz dersek, mevzuat gereği kurul kararı bağlayıcı olur” dedi.

Öte yandan Öksüz, Başdeğirmen’in bu konudaki önerilerini kurul kararlarına yazılmasını istedi.  


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —