Daha önceki ilk koordinasyon toplantısında Aralık ayında yüzde 90 oranında başlayacağı söylenen Göller Ekspresi’nde hayal kırıklığı yaşanmıştı. 2019’un ilk koordinasyon toplantısında ise Göller Ekspres’in Isparta’ya gelip gelmemesinin yolcu potansiyeline bağlı olduğu ifade edilerek, bu konuda sivil toplum örgütleri ile medyanın çalışma yapabileceği belirtildi.
Isparta-İzmir arasında yeniden başlaması planlanan Göller Ekspresi konusunda İlimiz hayal kırıklığı yaşamıştı. TCDD 7. Bölge Müdür Yardımcısı Uğur Açıkgöz, Ekim ayında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Toplantısında Göller Ekspresi’nin Aralık ayında yüzde 90 oranında başlayacağını söylemişti. Ancak bu açıklamanın ardından Aralık ayında tren gelmedi. 2019 yılının dün gerçekleştirilen ilk İl Koordinasyon Toplantısına katılan TCDD 7. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Erçetin, tren seferlerine kendilerinin karar vermediğini belirterek, Açıkgöz’ün yaptığı açıklamaların çarpıtıldığını ima etti. Erçetin, trenin gelmesi için yolcu potansiyeli olması gerektiği bu konuda da STK ile Medya’nın anket gibi yöntemlerle done oluşturabileceğine değindi.
“TAŞIMACILIK A.Ş DİYOR Kİ; YOLCU POTANSİYELİ VARSA BEN BURAYA TREN KOYARIM”
Devlet Demir Yolları’nın 2017’de ikiye ayrıldığını anlatarak sözlerine başlayan TCDD 7. Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Erçetin, “Birincisi yolcu, yük taşımayı yapan Taşımacılık A.Ş, altyapı hizmetlerini yapan bizler TCDD olarak vasıflandırıldık. Demir yolları 2 genel müdürlük adı altında faaliyet gösterdik. Biz bölge müdürlüğü olarak onları temsilen buradayız. Onlarla yaptığımız görüşmelerde şu durumu göz önünde bulundurduklarını söylediler; eğer müşteri odaklı ise biz buraya bakarız. Taşımacılık AŞ’nin fikri böyle. Yani diyor ki yolcu potansiyeli varsa ben buraya tren koyarım. Ama maliyetleri karşılamıyorsa, bir istasyona bir kişi gelmeyecekse bu treni koymaktan imtina ederim gibi düşünülüyor. O zaman sivil toplum örgütleri ve basına şu düşüyor; bu potansiyelin olup olmadığını donelerle doldurmamız, bizim de yardımcı olmamız gerekiyor. Biz yardımcı oluruz ve bilgileri genel müdürlüğümüze iletiriz. Bu konuda karar verici yer Taşımacılık AŞ’dir. Onlar adına karar veremiyoruz.
Denizli-Eskişehir Pamukkale Ekspresi var. Daha önce bölge olarak buraya tren koyduk. Buradan da, Burdur’dan da araç kaldırdığımız halde yolcu çıkmadı. Taşımacılık A.Ş’nin yolcu potansiyeli olmadığı noktasında çekinceleri var. Bu konunun üzerine gidilmek isteniyorsa anket yapılabilir, doneler oluşturulur. Tren yolu var, ama tren seferi Taşımacılık A.Ş’nin işi. Bu haberleri lütfen çarpıtmayın, biz sadece bilgi veriyoruz. Bizim genel müdürlüğümüzün uhdesinde bir konu değil. Basında bazen burada konuştuklarımızın değişiği oluyor” şeklinde konuştu.
AÇIKGÖZ’ÜN AÇIKLAMALARINI KABUL ETMEDİ
Bir gazetecinin TCDD 7. Bölge Müdür Yardımcısı Uğur Açıkgöz, Ekim 2018’deki il koordinasyon toplantısında Göller Ekspresi’nin Aralık ayında Isparta’dan yüzde 90 oranında seferlerin başlayacağını söylediğini hatırlatması üzerine Erçetin, “Ben öyle bir şey demedim, diyemeyiz de. Ama bizim bu konuda yetkimiz yok” dedi.
AÇIKGÖZ NE DEMİŞTİ?
Ekim’deki toplantıda yolcu taşıma konusunda kurumun 2017 yılında Demiryolu altyapı ve Taşımacılık A.Ş olarak ikiye bölündüğünü dile getiren TCDD 7. Bölge Müdür Yardımcısı Uğur Açıkgöz, “Biz kardeş 2 kuruluşuz. Teklifler toplanıldı. Yolcu taşımasında yolcu sayısının garantisi alabilmek için altyapı çalışmaları tamamlandı ve bakanlığımıza sunuldu. Aralık ayının 10’un yıllık tren programlarımız var. Oraya bu konu getirilecek. Gündeme alındı. Aralık ayında Isparta-Burdur bağlantısıyla bir tren hattı İzmir’e kadar planlanıyor. Bu konu yüzde 90 gerçekleşecek diyebilirim” demişti.
HIZLI TREN PROJESİNİN PROJE ÇALIŞMALARININ BU YIL TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR
Öte yandan Yüksek Hızlı Tren projesiyle ilgili de bilgi veren Erçetin, “Eskişehir-Antalya Yüksek Hızlı Tren Projesi kapsamında 2015 yılında başlayan yer, etüt çalışmaları sürekli devam etmektedir. 35 milyon lira ödenek ayrıldı. Ülkemizin turizm başkenti olan Antalya gibi bir ilimizi Burdur, Isparta ve Afyon’dan geçecek bu hat İstanbul bağlantısına kavuşacak. Bu proje 3 kesimden oluşmaktadır. Birinci etabı Eskişehir-Afyonkarahisar 137 km’dir, ikinci etabı Burdur-Isparta 133 km’dir, üçüncü etabı Burdur-Antalya 142 km’dir. Projenin bu yıl tamamlanarak ihaleye çıkarılması öngörülüyor. Proje tamamlanırsa 2020 gibi ihaleye çıkılabilir. Henüz istasyon belli değil. Proje güzergahı belirlenince istasyon konularına karar verilecek” diye konuştu. GÜLSES GAZETESİ