Gül Şehri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde;
Yeni Bir
Eğitim Programı
Başlıyor
Gül Şehri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yeni bir eğitim programı başlıyor.
Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün ilgili kurumlara gönderdiği karara göre, 2021-2022 döneminden itibaren ülke genelinde çok sayıda mesleki ve teknik Anadolu lisesi (MTAL) bünyesinde mesleki eğitim merkezi programı (MEMP) açılacak.
Konu ile ilgili Gül Şehri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi müdür vekili Ebru Sütcü şunları ifade etti: “ Bu program ile beraber öğrenciler hem bir işte çalışıp hem de lise diploması almaya hak kazanıyorlar. Haftanın 4 günü alanında bir işyerinde çalışıp 1 gün okula gelerek dört yılın sonunda lise diplomasını almaya hak kazanıyorlar.”
Okul bünyesinde açılabilecek alan ve dallar ile ilgili olarak Sütçü; “Okulumuz bünyesinde; Muhasebe ve Finansman Alanı Muhasebe Dalı, Bilişim Teknolojileri Alanı, Bilgisayar Teknik Servisi Dalı, Büro Yönetimi Alanı Yönetici Sekreterliği Dalı, Pazarlama ve Perakende Alanı Emlak Komisyonculuğu Dalı, Pazarlama ve Perakende Alanı Satış Elemanlığı Dalı, Pazarlama ve Perakende Alanı, Sigortacılık Dalı gibi alan ve dalların açılabileceğiz” dedi.
Programa kayıt şartlarıyla ilgili olarak okul müdür vekili Sütçü; ‘ Belirttiğimiz alan ve dallara kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerimizin en az ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu bitirmiş olması, sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olması ve bu durumunu gerektiğinde sağlık kurulu raporuyla belgelendirmesi, kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir işyeriyle sözleşme imzalaması ve sözleşme imzalanacak işyerinde Usta Öğreticilik belgesine sahip usta olması, gibi şartları var. Ayrıca şunu da belirtmeliyim kayıt kapsamında yaş sınırımız yoktur ve kayıtlarımız yıl boyu devam edecektir.” Dedi.
Öğrencilerin sosyal ve mali haklarıyla ilgili olarak Ebru Sütçü: “ İşletmeler öğrenciye, asgari ücretin net tutarının %30 undan az olmayacak şekilde ücret ödemek zorundalar. (2022 Yılı için 1275 TL.) TBMM Genel Kurulunda görüşülen Kanun teklifinin yasalaşması durumunda; İşletmeler Mesleki eğitim merkezi programı 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin %30’undan, Mesleki eğitim merkezi programı 12. sınıf öğrencilerine ise asgari ücretin %50’sinden,az olmayacak şekilde ücret ödeyeceklerdir.” dedi
İşletmeler açısından ne gibi faydalar doğuracağı ile ilgili olarak da Sütçü şunları ifade etti: “Eğitim süresince öğrencinin SGK (İş kazası ve meslek hastalığı ile Genel Sağlık Sigortası) primleri devlet tarafından karşılanacak. Devlet Katkısı şu aşamada TBMM Genel Kurulunda görüşülmektedir. TBMM Genel Kurulunda görüşülen Kanun teklifinin yasalaşması durumunda; mesleki eğitim merkezi programına kayıtlı 9, 10, 11 ve 12. sınıf öğrencilerine ödenecek ücretin TAMAMI DEVLET KATKISI olarak işletmeye geri ödenecektir.”