Gül tek başına marka şehir olmak için yeterli değil

Gül tek başına marka şehir olmak için yeterli değil

Isparta Genç İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Gökdoğan, Isparta'nın marka şehir olabilmesi için tüm referanslarının sürdürülebilir olması gerektiğine dikkati çekti.

Isparta Genç İş Adamları Derneği(IGİAD) Başkanı Hakan Gökdoğan, katıldığı Basın Kulübü programında önemli açıklamalarda bulundu. Hakan Gökdoğan, Isparta’nın ekonomik ve sosyal gelişimi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 
HALICILIĞI NASIL KAYBETTİYSEK
ELİMİZDEKİ SEKTÖRLERİ DE KAYBEDEBİLİRİZ
Daha önce halıcılık gibi bazı sektörlerde söz sahibi olan Isparta’nın küresel değişimleri yakından takip edemediği için bu şansını kaybettiğini dolayısıyla da şimdi sektörlerin yol haritası çizilmezse şu an elinde bulundurduklarını da kaybedeceğine işaret etti.  Hakan Gökdoğan şöyle konuştu: “Daha önce Isparta’da halıcılık, gül ve kunduracılık sektörü çok hakimdi. Küresel ekonomik gelişmelere ayak uydurtmamızdan dolayı geride kaldık. Birlik olamadık. Sektörler öbekleşmiş. Kunduracıların AVM’sini yapmışız zamanında. Fakat daha sonra biz bu sektörü kaptırmışız. Birçok unsur değişti ve biz burada ekonomik gücümüzü kaybettik. Isparta şu anda tamamen hizmet sektörüne adapte. SDÜ’nün 78 bin öğrencisi var. Bu sayıyı mutlu edebiliyor muyuz? Bu önemli. Isparta’nın en önemli eksikliği sosyal alanda. Mesela tiyatro eksik. Yüzde 16 ile Türkiye’nin en çok elma üreten şehriyiz. Biz burada lider olduğumuz pozisyonda 20 sene sonra gereken kümelenmeyi yapamazsak elmacılığı da nasıl kaybettiğimizi konuşmayız inşallah. Deri de aktif sanayiden biri. Katma değerli bir ürün. Satışımız maalesef yok. Gül yağında en büyük rezerv burada. Bahçelerimiz biraz eski yenilemek lazım. Bunun da üzerinde durmak lazım. Hizmette sağlık ön plana çıkıyor. Dolayısıyla biz bunları konuşuyoruz ama somut adımlar atılmazsa bu sektörleri de nasıl kaybettiğimizi konuşacağız ileriki zamanlarda.”
3 YIL ÜST ÜSTE BİRİNCİLİK BİZİ MARKA ŞEHİR YAPAR
TÜİK tarafından yapılan araştırmada yaşam endekslerine göre Türkiye’nin en yaşanılabilir kentinin Isparta olması konusunu değerlendiren Gökdoğan, birinciliğin çok memnuniyet verici ve önemli olduğunu söyledi. Gökdoğan, “Birincilik bence çok önemli.  Bu kriterlerin hepsinin bilincinde olmalıyız. Marka şehir olmalıyız. Gül sadece marka şehir olmak için yeterli değil. Bunun sürdürülebilir olmasını sağlamalıyız. Bunun devamını diliyoruz. Reklam açısından çok önemli. Bunu söylerken de buradaki eksiklikleri görüp bunları giderip ilerlememiz gerek. Önemli olan Isparta’da 3 yıl üst üste birinci olmak. 3 yıl üst üste birinci olursak zaten Isparta marka şehir olur” dedi.
YENİ ÜNİVERSİTE İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ OLMALI
Isparta’ın gündeminden düşmeyen yeni üniversite konusuna da değinen Hakan Gökdoğan, ikinci üniversitenin ihtisas üniversitesi olması gerektiğini söyledi. Gökdoğan şöyle konuştu: “İkinci üniversite ihtisas üniversitesi olmalı. Sağlık olabilir. Bizim sorunumuz bu. Uzmanlaşamamak. Hep ortalarda kalıyoruz. Mutlaka bir işte uzmanlaşmamız lazım. Bunun için de daha sık bir araya gelinmesi lazım. Hepimizin birlikte hareket etmesi lazım. Isparta’da benim hayalim yaşanılabilir ve huzurlu bir kent olsun,  ama bunu yaparken de bir trafik sorununu kimse istemez. ITKM bu noktada iyi bir yerde. ITKM’de bir de  kümelenmeyi sağlamamız lazım.   Şehrin geleceği açısından buranın çok dikkatli kullanılması gerek. Bölge bölge blok blok kümelenmeler olması gerek. 400 mağazadan bir AVM olması mümkün değil. Bir yoğunluk olacaksa en azından kümelenme olmalı. Kuyumcular, optikler, gelinlikçiler olabilir. İnsanların rahatça dolaşabileceği bir yer olmalı. Dünyanın gelişimi öyle bir gidiyor ki yerel olarak iş yapmak oldukça güç. Burada Isparta’nın kooperatif kuruluşlarına yer verilirse çok daha doğru olacak. Orası ciddi anlamda bir kilit olacak trafik açısından. Otoparkı var ama cadde aynı cadde. Belediye çok çaba gösteriyor. Firmaya ciddi anlamda yol göstermeye çalışıyor. İnşallah orada çeşitli sektörler yer alırlar ve daha faydalı olabilir.  Gerek kira yardımı gerek kira desteği ile yerel esnafa yardımcı olabilmek gerekiyor.”

Anahtar Kelimeler: