GÜLBİRLİK’ten Üreticiye Kilo Başına; 4 Lira 57 Kuruş Kar Payı

GÜLBİRLİK’ten Üreticiye Kilo Başına;  4 Lira 57  Kuruş Kar Payı

GÜLBİRLİK’ten Üreticiye Kilo Başına; 4 Lira 57 Kuruş Kar Payı

Birliğe bağlı 6 Kooperatifin Kongresini daha önce gerçekleştiren Gülbirlik’in 2023 dönemine ilişkin mali genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. Genel Kurulda alınan en önemli kararların başında 2023 yılına ilişkin elde edilen gelirden gül üreticilerine kilo başına 4 lira 57 kuruş kar payı verilmesi yer aldı. Böylece 2023 yılı gülçiçeği taban fiyatı toplamda 55 lira 77 kuruşa yükselmiş oldu. Gülbirlik geçtiğimiz yıl üreticilere kilo başına 51 lira 20 kuruş ödemede bulunmuştu. 

Kısa adı GÜLBİRLİK olan ve yaklaşık 5 bin ortağı bulunan Gül, Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin Seçimli Genel Kurulu Birlik toplantı salonunda gerçekleştirildi.  58 .Olağan Genel Kurulu’nda Divan Başkanlığını Keçiborlu Kooperatif Başkanı  Selahattin Kargalı yaptı. 2023 iş yılı faaliyet raporu Yönetim Kurulu başkanı Mahmut Demir tarafından okundu. 

Bakanlık temsilcisinin yanı sıra  Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Genel Müdür İbrahim Işıdan ve Birliğe bağlı Kooperatif Başkanları ve delegelerin katıldığı kongrede Gülbirliğin 2023 yılı çalışmaları değerlendirildi. Olgun bir havada geçen mali kongrede konuşan Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, personel durumuna ilişkin bilgi verirken, “6 seçilmiş, 1 Genel Müdür olarak 7 yönetim kurulu, 2 Adet Genel Müdür Yardımcısı, 1 Adet Kooperatifler Ürün Alımları ve Fabrika İşletme Müdürü, 1 Adet Ziraat Mühendisi, 1 Adet Özel Kalem Müdürü, 1 Adet Muhasebe Elemanı, 3 Adet Gülyağı Eksperi, 1 Adet Eksper Yardımcısı, 5 Adet Fabrika görevlileri 1 Adet kısmı süreli görev yapan işyeri hekimimiz olmak üzere 17 kişidir. Bunların dışında kampanya döneminde ihtiyaç olduğu kadar mevsimlik işçiler çalıştırılmaktadır” dedi. 

2023 YILI GÜL ALIM

KAMPANYASI 

57 GÜN SÜRDÜ 

Geçtiğimiz yılki gülçiçeği kampanya dönemine ilişkin bilgiler de veren Demir, “2023 Yılı gül çiçeği kampanya hazırlıkları 28.03.2023 Tarih ve 5/1 sayılı yönetim kurulu kararına göre rekolte beyannameleri alımına başlanarak hazırlık yapılmıştır. 05.05.2023 tarihli yönetim kurulu kararı ile alınan beyannameleri uygunluğu ile kampanya hazırlıkları tamamlanmıştır.Birliğimizin yurt dışındaki ticari faaliyetlerimizin devam ettiği firmaların ticari ilişkileri bulunan markalarca başlatılan ve finansa edilen “Gülün Geleceğini Hasat Etme Projesine” 2 (iki) yıl süreli katıldık. Tüm görevli arkadaşlarımız ekipler halinde kampanya boyunca sahada ve toplantılarda bulunuldu. Birliğimiz 2023 yılı gül çiçeği kampanyası 21.05.2023 tarihinde başlamış 57 gün süren alımlar 14.07.2023 tarihinde sona ermiştir. Alınan güller kooperatiflerimiz vasıtası ile 39 gün alım merkezlerinden Birlik araçları ve kiralanan araçlarla Kılıç ve Güneykent Gülyağı Fabrikalarına sevk edilerek gülyağı, gül konkreti, gülsuyu mayası ve fenil etil alkol üretimi yapılmıştır” dedi. 

DEPREMZEDELERE

KARINCA KARARINCA

YARDIMDA BULUNDUK 

Demir, “06.02.2023 tarihinde ülkemizin başına gelen 11 ili kapsayan deprem felaketi tüm ülkemizde olduğu gibi bizleri de derinden üzmüştür. Yapılan kampanyaya ROSENSE ve GÜLBİRLİK olarak karınca kararınca firmalarımız adına ayrı ayrı o günün şartlarında 35’er bin lira valilik AFAD Müdürlüğüne yardım yapılmıştır. 

Bunların yanında hizmet binamız bahçesinde bulunan ROSENSE hammaddeleri deposunun çatısı yağış ve fırtınalarda yağmur, toz, toprak olmaya başladığından çatı sandviç panel ile kapatılıp sağlıklı hale getirildi. İslamköy fabrikamızdaki sondaj uzun yıllar kullanıldığından suyun seviyesi düşüp yetersiz olmaya başladığı kuyu derinliği tespit ettirilip ek borularla yeni ve güçlü derin kuyu pompası alınıp salındı ihtiyacımızı giderdik. Kılıç Gülyağı Fabrikamız 2023 yılında kampanyada doğalgaz bağlantıları tamamlanıp kullanılmaya başlandı. İslamköy Fabrika sahasındaki organik deneme gül bahçesinden 4.dönem gül hasatı 23 yılında hasat edilmiş olup ECOCERT Firması kontrolünde yürütülen gül çiçeği ve gülyağı organik sertifikamız 2023 yılında da alınmış ve süreç devam etmektedir. İslamköy Fabrikamızda konkret imalatında kullanılan HEKZAN gazı yanıcı olduğu için tanklar toprak altında tutulmasına rağmen zaman zaman kaçak oluştuğu ve normal yollardan anlaşılamadığından algılayıcı HEKZAN gaz detektörlerinden 2 Adet alınıp kullanılmaya başlanmıştır. Güneykent Fabrika sahasındaki müze yanına 250 kişilik kahvaltı Salonu ve Fabrika görevlisi için lojman yapımı planlandı.

EKOTURİZM GELİŞTİRME Fonundan 3 milyon TL Faizsiz Kredi temin edilerek yaptırılan proje ihale edildi. 4.600.000-TL+KDV’ye anlaşma yapıldı. Kalan kısmı Birliğimizce karşılanacak olup yapımı bitmiş olarak mevsiminde hizmete sokulacaktır.

İzni alınmış Güneş Enerji işi Kılıç Fabrikası çatısına kampanya sonunda başlanıp tamamlanacaktır. Bu iş için 2 yerden hibe ve kredi temini çalışmalarımız devam ediyor. Sonuçlarını bekliyoruz. Kılıç Gülyağı Fabrikamız çiçek kazanlarının ön güğüm ve bağlantılarının ilk yapıldığından ( 1977 ) yılından bu zamana kadar kullanılmıştır. Ama günümüzde bakır yerine krom ön güğümlerinin eklerinin daha verimli ve daha çabuk ısındığı için 2 Adet kazandaki güğüm ve ekleri geçen yıllarda denendi. Sonuç olumlu olduğundan tüm ön güğüm ve bağlantıları kroma çevrildi. İşçiliği birliğimiz teknik personelince yapıldı. Sökülen bakır ön güğüm ve eklerinin hurdaları teklif alınmak sureti ile satıldı. Krom bedelleri buradan karşılandı. Şimdi tamamı krom olarak hizmete hazır hale getirildi.2023 kampanya döneminde daha önce ön ödeme planlaması yaptığımızı ve zamanı gelince günün şartlarına göre yapılacağını izah etmiş ve ödemeyi yapmıştık. 2024 yılı gül çiçeği için yine ön ödeme çalışması ve hazırlığımızı yapıyoruz. O zamanın durumuna göre belirleyip ödemeyi kampanya sonuna doğru yapma azmindeyiz. 2024 yılı gül çiçeği aidatı da dünya piyasaları ve sektörün durumuna bağlı olarak gülyağı ve gül konkreti, diğer ürünlerin satış fiyatları sonunda her yıl olduğu gibi tespit ve ilan edilecektir.”

GENEL MÜDÜR İBRAHİM IŞIDAN: 

SEZON İÇİN FABRİKALARIMIZI

ÜRETİME HAZIR HALE GETİRDİK 

Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir’in faaliyet raporunu okumasının ardından bilançolar okundu. Genel Müdür İbrahim Işıdan tarafından delegelere kozmetik tesisinde yapılan çalışmalara ilişkin bilgilendirmeler yapıldı ve yaklaşan gül çiçeği kampanyası ile ilgili yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler verildi. Işıdan, gül çiçeği kampanyasının muhtemelen Mayıs ayının başlarında başlamasını tahmin ettiklerini söyledi. Işıdan, Rosense olarak katma değerli ürünler yapacaklarını, bu yönde çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Işıdan, Gülbirlik olarak Gül Turizmine de katkı sağlayacaklarını ve bu yöndeki faaliyet alanlarının genişletileceğini söyledi. Işıdan, “Çok değerli arkadaşlar, 2024 yılı gül çiçeği hasat sezonuna yakında başlamış olacağız.  Bizler, sezon için fabrikalarımızı üretime hazır hale getirdik. Tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Yeni kampanya dönemimizin kazasız belasız bir şekilde sonuçlanmasını ve şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. 

ÜRETİCİLERE 

KAR PAYI VERİLECEK

Gülbirlik’in Mali Kongresinde en önemli gündem maddelerinden birisi de geçtiğimiz yıl kardan üreticilere ne kadar kar payı verileceğine yönelik konuydu. Bu konu üzerinde görüşlerini belirten Gülbirlik Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Demir, geçtiğimiz yıl Gülbirlik olarak üreticilere kilo başına 51 lira 20 kuruş ödemede bulunduklarını hatırlatarak, “Şimdi yasa gereği 2023 yılı karımızdan ortaklarımıza kar payı vereceğiz. Hesaplar yeni çıktığı için kar payı dağıtılması yine gündeme gelmiş durumdadır, bu konuda herhangi bir gecikte sözkonusu değildir. Bu duruma göre kilo başına üreticilere en düşük 2 lira 28 kuruş en fazla da 4 lira 57 kuruş dağıtmak durumundayız. Bunu sizlerin oyları belirleyecek” dedi. Daha sonra yapılan oylamada geçtiğimiz yılki kardan dolayı üreticilere kilo başına 4 lira 57 kuruş kar payı dağıtılmasına karar verildi. Böylece 2023 yılı gülçiçeği fiyatı 55 lira 77 kuruşa yükselmiş oldu.

ÖDEMELER MAYIS AYININ

İLK HAFTASI BAŞLAYACAK

Bu arada alınan karar gereği üreticilere yapılacak olan kar payı ödemelerinin Mayıs ayının ilk haftasından itibaren başlaması bekleniyor. Kooperatifler kanalıyla üreticilere peşin olarak yapılacak ödemeler kısa sürede tamamlanacak.