Dünyada gül üretimiyle adından söz ettiren Isparta, TÜİK verilerine göre sadece Keçiborlu ilçesinde üretilen lavanta ile de Türkiye üretiminin yüzde 93’ünü karşılıyor. Bu büyük potansiyeli hem gelire hem de turizme dönüştürmek isteyen Keçiborlu, harekete geçti. Bu kapsamda Keçiborlu Kaymakamlığı Keçiborlu Lavanta ile Kalkınıyor Projesi hazırladı.
KEÇİBORLU LAVANTADA MARKA OLACAK
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Mehmet Sırrı ÖZEN’i makamında ziyaret eden Keçiborlu Kaymakamı Osman Dölek, Keçiborlu’nun lavanta ile kalkınması amacıyla hazırlanan ‘Keçiborlu Lavanta ile Kalkınıyor Projesi hakkında bilgiler verdi. Beraberinde Kaymakamlık Proje Ekibi Gürkan Cunda ve Ali Sağdaş ile birlikte gelen Kaymakam Osman Dölek’e ziyaretten duyduğu memnuniyetini ifade eden Genel Sekreter Özen, Keçiborlu’nun lavantada marka olmasını hedefleyen projenin uygulanması, faaliyetler ile sürdürülebilir olması için BAKA’nın gereken teknik desteği vermeye hazır olduğunu belirtti.
LAVANTA ETKİNLİKLERİ DÜZENLECEK
Kaymakam Osman Dölek, proje ile 2013 yılı TÜİK verilerine göre; Türkiye’deki lavanta üretiminin yüzde 93’ünü karşılayan Isparta’nın Keçiborlu İlçesi’ni kırsal turizm merkezlerinden biri haline getirip, bayanlara istihdam sağlamayı ve lavantasıyla anılacak ilçenin cazibe merkezi olmasını hedeflendiğini anlattı. Proje faaliyetlerini de anlatan Kaymakam Osman Dölek ile proje ekibi, lavanta üretimiyle dikkat çeken Kuyucak Köyü’nde gerekli altyapının kurulması ile satış yapılacak alanların oluşturulması, misafirlerin fotoğraf çekebilecekleri bölgelerin tespitinin yanı sıra; foto safari ve ödüllü fotoğraf yarışması gibi etkinliklerle bölgenin lavanta üretiminde marka haline gelmesinin amaçlandığını kaydetti. Projenin bu yıl lavantaların çiçek verdiği Haziran-Temmuz aylarında fiili olarak uygulanmaya başlayacağını belirten Keçiborlu Kaymakamı Osman Dölek, “Herkesi bu muhteşem manzaranın tadını çıkarmak için Keçiborlu’ya bekliyoruz” dedi.
BAKA GÖREVE HAZIR
BAKA olarak projenin uygulanması, faaliyetler ile sürdürülebilir olması için gereken desteği vereceklerini belirten Genel Sekreter Mehmet Sırrı Özen de, “Keçiborlu’nun lavantası ile markalaşması için hazırlanan projenin başarılı ve sürdürülebilir olmasını diliyorum. Ispartamız’ın gülü gibi lavantasının bölgenin ekonomik olarak canlanması ve ilçenin özdeşleşmesinin sağlanıp markalaşması faaliyetleri için BAKA olarak üzerimize düşen göreve her zaman hazırız” diye konuştu.
25 İLE 100 AVRO ARASINDA
Öte yandan lavantadaki bu gelişmeye Meyvecilik Araştırma Enstitüsü de (MAREM) büyük katkı sağlıyor. MAREM hem lavanta fidesi yetiştiriyor hem de özellikle bayanlara yönelik lavanta yetiştiriciliği eğitimleri veriyor. Lavanta uçucu yağının dünya piyasalarında değeri ise 25 ile 100 Avro arasında değişiyor.