Bugün, 1 Kasım 2024 Cuma

Gülü erken toplayın, ilaçlama yapmayın

Gülü erken toplayın, ilaçlama yapmayın

ISPARTA 26.05.2017 06:13:00 0
Gülü erken toplayın, ilaçlama yapmayın
Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, mevsimin gül çiçeği rekoltesi açısından iyi gittiğini belirterek, üreticilere gülleri erken toplamaları ve ilaç kullanmamaları konusunda önemli uyarılarda bulundu. Çelik, “Biz sabah saat 8’de fabrikaya gidiyoruz, 12’de ancak gül geliyor. Biz saat 9’da kaynatmaya başlamalıyız.   Çünkü çiçek toplandıktan sonra 2-3 saat içerisinde kalitesini ve verimini kaybetmeye başlıyor” diye konuştu.
 
Dünya gülyağı ihtiyacının yüzde 65’ini tek başına karşılayan Isparta’da gül hasat sezonu yaklaşık 2 hafta önce başlamıştı. Havaların serin ve yağışlı gitmesi hem üreticinin hem de sanayicinin yüzünü güldürüyor. Gül hasat sezonunu değerlendiren Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, bu yıl geçen yıla oranla daha iyi rekolte beklediklerini ifade ederek, gül toplama ve ilaçlama konusunda üreticilere önemli uyarılarda bulundu.
ÇİFTÇİNİN DE YÜZÜ GÜLECEKTİR
Havaların serin gitmesinin gül çiçeği rekoltesi bakımından iyi bir gelişme olduğuna değinen Hasan Çelik, “Böyle gidecek olursa, herhangi bir riske maruz kalmadan kampanyanın 50 günü bulacağını tahmin ediyoruz. Temmuz ayının başı itibariyle de sonlanır. Bu süreç içerisinde geçen yıla oranla daha iyi bir rekolte bekliyoruz. Tahminimiz 8 bin ton civarında bir gül çiçeği rekoltesi. Şuana kadar her şey gül çiçeği rekoltesine uygun olarak gelişti ve bir sıkıntı olmadı. Bundan sonra da böyle devam ettiği sürece herkes istediği kadar ürün alacaktır. Burada çiftçinin de yüzü gülecektir. Çünkü onların bahçelerinde geçen yıla oranla tomurcuklar daha fazla ve verim daha iyi görünüyor. Günlük toplama kapasiteleri bu yıl biraz daha fazla oldu. Bunu yaptığımız ziyaret ve görüşmelerde gördük” dedi.
GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 20 REKOLTE ARTIŞI OLABİLİR
Ayrıca havaların iyi gitmesinin hem üretici hem de sanayici açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Çelik, şunları söyledi: “Üreticinin gülü ağır geliyor, imalatçıların da verimi artıyor. 4 tondan bir kilogram yağ almak yerine 3-3,2 tondan bir kilogram yağ alınabiliyor. Bu hem kalite hem de verim açısından önemli. Hiçbir riske maruz kalmadan sezonu tamamladığımız da geçen yıla göre yüzde 20 artış bir rekolte olabilir. Beklentimiz bu yönde. Bu da Isparta’nın dünya parfümeri ve kozmetik sanayinin ihtiyacı olan Türk tipi gülyağının temin edilmesi noktasında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağına anlamına gelir. Her zaman olduğu gibi sezon bittikten sonra pazarlama faaliyetlerimiz başlayacak. Fiyat konusu hep gündemdedir, kampanyanın bitmesiyle yapılacak çalışmalar neticesinde Gülbirlik olarak ortaklarımızın mağdur edilmemesi noktasında azami gayreti göstereceğimiz ve en iyi fiyatı vermek için gayret edeceğiz.”
ARA ÖDEMELER BAŞLIYOR
Öte yandan Isparta genelindeki alım merkezlerinin tamamını açmadıklarını belirten Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, ara ödemelerin bugün itibariyle başladığını duyurdu. Çelik, “Şuanda 50 noktada alım merkezimiz var. Cuma günü itibariyle ara ödemelerimizi başlatıyoruz. Sezonun ilk başladığı yer olan Gümüşgün’den ara ödemelerimiz başlıyor. Arkasından bunu devam ettireceğiz. Gül vermeye başlayan yerlerde ilk hafta içerisinde ara ödeme şeklinde üreticilerin işçi, mazot ücretleri gibi nakit ihtiyaçlarını karşılamak adına ara ödeme yapacağız. Bu şekilde üreticilerimizin mağduriyetini gidermek için her zaman olduğu gibi destek olmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
BİZ SABAH SAAT 8’DE FABRİKAYA GİDİYORUZ 12’DE ANCAK GÜL GELİYOR!
Diğer taraftan üreticilere 2 önemli uyarıda bulunan Çelik, “Çiftçiler bir yıl emek çektiler, para ve mesai harcadılar. Bu, coğrafyamızın ve bu memleketin bir değeridir. Bunu en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor. Üreticilerimizden ricamız erken saatlerde gitsinler ve gülü erken saatlerde toplasınlar. Bu hem kendileri açısından kilogram bazında fazla gül toplanması anlamına gelir. Bizim açımızdan da verimin artması ve kalitenin bozulmaması anlamına gelir. Ayrıca bu mevsimde ilaçlama yapmasınlar. Çünkü pestisit kalıntısı nedeniyle sektörün tamamı pazarda problem yaşayabilir. Nihai tüketiciler nezdinde de herhangi bir güvensizlik oluşmaması için bu bizim için önemli. ilaçlama bu saatten sonra onlara hiçbir fayda vermeyecektir. Biz sabah saat 8’de fabrikaya gidiyoruz 12’de ancak gül geliyor. Biz saat 9’da kaynatmaya başlamalıyız.   Çünkü çiçek toplandıktan sonra 2-3 saat içerisinde kalitesini ve verimini kaybetmeye başlıyor. Bunu kaçırmamak lazım. Bir yıl boyunca biz bunu bekliyoruz. Onlar da bize yardımcı olurlarsa bu değeri geleceğe taşımak ve bu coğrafyanın nimetinden en iyi şekilde istifade etmek istiyoruz” dedi. 

Anahtar Kelimeler:
Cuma 17 ° / 3.4 °
Cumartesi 17.8 ° / 4.3 °
Pazar 17.3 ° / 5.6 °