Çelik, “Gülün 30 milyon avro getirisi olacak. Isparta hala daha gül sektöründe liderliğini koruyor” dedi.
Gül üreticisinin aylardır merakla beklediği haberi Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik dün düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Çelik, 2016 yılı gül çiçeği fiyatının kilogram başına brüt 7,65 TL olduğunu, üreticinin ise eline net 7,5 TL geçeceğini bildirdi. Fiyatta geçen yıla oranla yüzde 41’lik artış yaşandığını kaydeden Çelik, güle destek konusunda da değerlendirmelerde bulundu.
ÜRETİCİNİN ELİNE NET 7,5 TL GEÇECEK
Geçen yıl ödemelerin 28 Ağustos’ta başladığını ancak bunun için bir zaman olmadığını dile getiren Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, fiyatların pazarın durumuna göre belirlendiğini söyledi. Çelik, “Süt paraları 6 aydır ödenmiyor. Geçen senenin fiyatları ile bu senenin fiyatları arasında %41’lik bir artışımız var. Ülkede bu denli bir artış hiçbir üründe yok. Biz normal bir zamanda fiyat açıklaması yaptık. Diğer firmalar neden bizi bekliyorlar. Burası bir kooperatif. Biraz daha fazla kazanmak için değil biraz daha fazla para vermek için uğraşıyoruz. Üreticinin eline net olarak 7,5 lira geçecek. Bugüne kadar gelen bütün siyasetçiler, valiler ve bizler 30 yıldır uğraşıyoruz ama güle desteği sağlayamadık. Ürünümüz süs bitkisi olarak geçti. Bunun için destek alamıyoruz” dedi.
REKOLTE 7 BİN TON ÜZERİNDE BEKLENMEKTEYDİ
Gül hasadı sezonuyla ilgili genel bir değerlendirme yapan Çelik, şunları kaydetti: “2016 yılı gül çiçeği kampanyası bölgemizde ortalama 23 Nisan 2016 tarihinde başlamış ve 01 Temmuz 2016 tarihinde sona ermiştir. Bu yıl sezonun erken başlaması ve bir süre de yağışların devam etmesinden dolayı bölgemizde kampanya yaklaşık 70 gün kadar devam etmiştir. Biz Gülbirlik olarak bu yıl sezon içerisinde 59 gün süreyle gül çiçeği alımı gerçekleştirdik. Esasen 2016 yılı için gül çiçeği rekoltesi 7 bin ton üzerinde beklenmekte idi. Ne var ki, yine Nisan Ayında meydana gelen bölgesel don hadisesinden ötürü rekoltede % 15’ler civarında bir düşüş olduğunu tahmin ediyoruz.
SEKTÖRDE PAZARIN HAYLİ ZORLANACAĞI GÖZLEMLENMEKTEDİR
Genel olarak sektör bazında dünyada gelişen olaylara bakıldığında özellikle nihai tüketiciler tarafından gülyağı ve gül konkreti fiyatlarındaki sezon öncesi ve sezon başındaki yükseliş trendinin durduğu, fiyatların kabul edilebilir limitleri zorlamasına bağlı olarak da önümüzdeki dönemlerde sektörde pazarın hayli zorlanacağı gözlemlenmektedir. Özellikle Bulgaristan’daki gerek gül çiçeği ve gerekse buna bağlı olarak gülyağı ve konkret üretimindeki artışlar dikkate alındığında pazardaki sorunlar kaçınılmaz olacaktır. Bir başka faktör ise; gülyağı ve konkret ihtiyacı olan alıcı firmaların hem Isparta’da hem de Bulgaristan’da ihtiyaçları olan gülyağı ve konkretleri kurmuş oldukları gül bahçeleri ve fabrikalar vasıtasıyla karşılamaya başlamış olmalarıdır.
YALANLARLA İFTİRA ATANLAR VAR
Gülbirlik bir üretici ve çiftçi kuruluşu olmakla birlikte Türk halkının ve Türk milletinin de bir kuruluşudur. Kurulduğu günden bugüne kadar ve bundan sonra da çiftçisine ve üreticisine dolayısıyla da bu millete ve vatana hizmet etmeye devam edecektir. Ancak ne var ki, son yıllarda Gülbirlik olarak üretici ve çiftçilerimizin haklarının korunması, el emekleri ve alın terlerinin karşılığının verilmesi, üreticinin ve çiftçinin yanında yer alarak birlikte yürümesi belli ki bazı çıkar gruplarını ve rantçıları endişelendirmiş ve rahatsız etmişe benziyor. Son günlerde Gülbirliğin süre gelen bu tutum ve davranışlarından son derece rahatsız olanlar menfaatlerini üreticinin ve milletin menfaatlerinin önünde görenler ilkesizce, edep ve ahlak sınırlarını hiçe sayarak Gülbirliğe ve ortaklarımıza zarar vermeye, dedikodu, yalan ve iftiralarla kendilerine paye çıkarmaya ve nemalanmaya çalışmaktadırlar. Ama şu iyi bilinmelidir ki, biz Gülbirlik olarak, kurulduğumuz günden bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de Isparta’nın ve ülkemizin sembolü olan gülü ve gülcülüğü bu vatan topraklarında ve bu coğrafyada devam ettirmeye, üreticilerimize ve milletimize hizmet etmeye devam edeceğiz. Dolayısıyla hiç kimsenin Gülbirlik üzerinden menfaatleri adına kendisine rol biçmeye hakkı yoktur. Herkes önce kendi kirlerinden temizlenmeye baksın. Biz Gülbirlik olarak bölgemizde gül çiçeğinin gelişmesi ve devam etmesi, üretici ortaklarımızın haklarının korunması adına hem bölgemizde hem de uluslararası platformda ilkeli ve vakur bir duruş sergileyerek çalışmalarımız sürdürdük ve sürdürmeye devam ediyoruz.
ÖDEMELER BU HAFTA İÇERİSİNDE BAŞLAYACAKTIR
Bu bağlamda, gül çiçeği kampanyasının sona ermesine müteakiben müşterilerimize numuneler gönderilmiş ve akabinde de firmalar ziyaret edilmiştir. Bu ziyaret esnasında gülyağları ve konkretlerin satışı ile ilgili görüşmeler yapılmıştır. Bilindiği üzere gül çiçeği sezonu ve sonrasındaki süreçte gerek ülkemizdeki ve gerekse dünya ekonomisi ile sektördeki gelişmeler yakından takip edilerek, bilhassa üretici ortaklarımıza verilebilecek olan en yüksek fiyatı verebilmek için Yönetim Kurulumuzca yapılan değerlendirmeler sonucunda 2016 yılı gül çiçeği taban fiyatı kilogram başına brüt 7,65-TL olarak tespit edilmiştir. Ödemeler bu hafta içerisinde başlayacaktır.”
BİZDE BİR KİLO DEĞİL BİR GRAMIN BİLE HESABI YAPILIYOR
Öte yandan güle destek verilmesi konusunun 15 yıldır tartışıldığına dikkat çeken Gülbirlik Genel Müdürü Hasan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gerek bakanlar gerekse milletvekilleri tarafından konuşuluyor. Bu yıl en fazla destek alabileceğimizi sandığım bir yıldı. 15 Temmuz’da yaşanan kalkışmadan sonra tekrar ötelenmek zorunda kaldı. Dosyalarımız Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na hem Gümrük Ticaret Bakanlığı’na başta Ak Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç’e ve diğer milletvekilleri el atmışlardı bu konuya. İşler rayına oturmasını beklerken bizim kampanyamız bitti. Toprak analizi, mazot ve gübre kullanımında artış söz konusu oldu. Dekar başına 100 liralık bir destek sağlandı ancak bizim istediklerimiz bu değil. Bizim beklentimiz; bir üretici 500 kilo gül çiçeği üretti. Bunu teslim ettiği yerden almış olduğunu bir makbuz var. Bu makbuzun karşılığında, kilogram başına doğrudan üreticiye verilecek olan destekten bahsediyoruz. Burada ne bizim ne de firmalarımızın cebine girecek bir şey olmamalı. Sadece üretici kazanmalı. Teslimatlar esnasında kayıtların çok sağlıklı tutulmuş olması gerekmektedir. Verdiği ürünü belgelemesi gerekiyor. Öteki türlü usulsüzlüklerle karşı karşıya kalabiliriz. Bizde bir kilo değil bir gramın bile hesabı yapılıyor. Bu formül hayata geçirilirse üreticiye can suyu verilmiş olacaktır. Üreticiye kilo başına doğrudan verilecek olan destek hem Isparta hem de gülcülük adına dünyadaki etkisini devam ettirmesinde yarar sağlayacaktır.”
GÜLBİRLİK PARAYI ÖDEYEMEYECEKMİŞ GİBİ BAZI SAFSATALAR ÇIKTI
Diğer taraftan gül alım fiyatının açıklanma tarihinin gecikmesi nedeniyle bazı dedikoduların çıktığına işaret eden Çelik, “ Ben 30 yıldır bu sektördeyim. Zamana göre fiyat belirlendiği için bu sene bu tarihte açıklamış olduk. Bunu fırsat bilip, aynı sektörde çalıştığımız bazı kişilerin buradan kendilerine rol biçmesinler. GÜLBİRLİK parayı ödeyemeyecekmiş gibi bazı safsatalar çıktı. Bunlar ticari ahlaka aykırıdır. Herkes hesabını kendisi tutar. Gelecek olacak paralarımız, mevcut şartlar ve Türkiye’deki ekonomik gidişatları değerlendirerek fiyat belirliyoruz. Üreticiye para ödemenin zamanı geldiği anda fiyatlarımızı açıklıyoruz.
30 MİLYON AVRO GETİRİSİ OLACAK
6 bin ton rekolte var. Türkiye’den çıkan ihracat rakamlarına baktığımız zaman geçmiş yıllara göre bu yıl gül konkreti biraz daha fazla olacak. GÜLBİRLİK olarak bin 500 ton gül çiçeği almayı düşünüyorduk. Bölgesel olarak tahmin edilen rakamlarda biraz sapmalar oldu. Buradaki etkilerden dolayı istediğimiz rakamı yakalayamadık ama hedefimizdeki gül yağı, gül konkreti ve gül suyu miktarını yakaladık. 30 milyon avro getirisi olacak. Isparta hala daha gül sektöründe liderliğini koruyor” diye konuştu.