Isparta’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin Çayboyunda köprülerden geçtikten sonra Ergenekon Destanının anlatılacağı Etnografya Müzesine girecek. Müzeden çıkar çıkmaz da kendilerini Kirazlıdere diye bilinen şehre hakim noktada inşa edilecek Dedekorkut heykelinin gölgesinde bulacak.
Isparta’nın onuru sayılabilecek projeler çizdiğini açıklayan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, bahar mevsiminde kente bir birine entegre 3 devasa yatırım yapacağını açıkladı. “Isparta’nın evrensel onur projeleri” diye adlandırdığı yatırımların Türkiye’ye model olacağını ifade eden Başkan Günaydın, şehrin içinden geçen 5 km uzunluğundaki çay boyuna 8 tarihi köprü üzerine de zikzak şeklinde müze yapacak.
Bu projelerin çoğunun 10 yıl öncesinden planlandığını belirten Günaydın, Isparta için büyük prestij olacak bu çalışmaların Türkiye’nin de dikkatini çekeceğini açıkladı. Günaydın, “Hayallerdeki Isparta’yı yakalamak için uğraşıyoruz. Ben ve belediyedeki ekip arkadaşlarım bunun için çalışıyoruz. Isparta daha yaşanılabilir, Türkiye’nin en yaşanılabilir şehri olsun diyorduk. Bu unvan beklediğimizden daha çabuk geldi. Isparta çok şükür Türkiye’nin en yaşanılabilir şehri seçildi” diye konuştu.
KÖPRÜDE TÜRK KÜLTÜRÜ OLACAK
Isparta’nın terası konumundaki Dere Mahallesinden Antalya karayoluna kadar uzanan 5 km’lik çay boyuna önce köprüler yapılacak. Çay boyu üzerinde bulunan mevcut köprülerle birlikte toplamda 8 köprünün süsleme sanatıyla renklendireceğini vurgulayan Günaydın, köprülerin konseptlerinin ve adlarının da birbirine benzemeyeceğini kaydetti. Günaydın, “Şehir süsleme sanatı daha da hızlanacak. Bunlardan bazıları çay boyu köprüleri var. 8 köprümüz de yapılacak. 3 köprümüzün bir miktar yapımına başlandı. Bunlar Isparta’ya imge ve güzellik katacak. Özel tasarım ve Türk kültürünün çağdaşlığı ve klasikliği de gözler önüne serilecek. Hepsinin ismi kendine has ve tasarımdan doğan isim. Yaz ortasına kadar bitecek. Niye önem veriyoruz bu süslemelere? Evvela alt yapı bitmesi gerekti. Biz alt yapıyı çözdük şimdi sıra üste geldi. Bu da şehrin hakkıdır. Sık sık o köprülerin orada kör nokta olduğu için kazalar oluyordu. Biz bunu önlemek için de yapıyoruz” dedi.
TÜRK MİLLETİNİN DESTANI ISPARTA’DA YAZILACAK
Köprü yatırımlarının bitmesiyle birlikte Gökçay Mesireliğinin hemen girişinde bulunan Etnografya Müzesini kanal üzerinden uzatmaya başlayacaklarını söyleyen Başkan Günaydın, “Burası yapılırken çok acımasız tenkitler aldık. Ancak eleştiren insanlara hiç kızmıyorum. Kimse gitmez diyorlardı. Şuanda hafta sonu 2 bin kişi, hafta içi günlerde de ortalama 300 kişi ziyaret ediyor” dedi. Günaydın, yeni projenin ilkinin 2 misli büyüklüğünde olacağını belirterek “Aylardır çalışıyoruz. Zikzaklı bir proje. Yapısıyla bir bayrak olacak müze. Kanalın üstünde bir çalışma. İçerisinde defalarca tamamen gizli ve açık Türk mimarisi var. O bilgiyi o ilmi burada uyguladık. Hemen ihalesini yapacağız. Isparta’nın en büyük onuru da burası olacak. İçerisine ne koyulacak? Çok özel olacak içerisi. Çocuklarımız torunlarımız onur duyacak. Burada Ergenekon destanını yaşatacağız. 30 metre odanın içerisinde kurduyla, taşlarıyla bizim destanımızı anlatan Türk milletinin destanı Isparta’da yazılacak.”diye konuştu.
VE DEDEKORKUT HEYKELİ
Bir birine entegre projelerin finali ise Kirazlıdere’de olacak. Belediye Başkanı Günaydın, 8 tarihi köprüden geçip Etnografya Müzesinde tarihe yolculuk yapacak olan yerli ve yabancı turistleri müzenin çıkışında bir sürpriz beklediğini söyledi. Günaydın “Müzeden çıkan kendisini Dedekorkut Heykelinin gölgesinde bulacak. Kirazlıdere’ye 26 metre boyunca Dedekorkut Heykeli dikeceğiz” açıklamasında bulundu.