Tarih: 27.07.2018 07:35

Günlük 50 TL yevmiye var ama çalışacak işçi yok!

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye’nin önemli domates ve karanfil üretim merkezlerinden biri haline gelen Deregümü’de, seralarda çalışacak işçi sıkıntısı yaşanıyor. Köy Muhtarı Osman Katırcı, serada çalışanlara günlük 50 TL yevmiye verildiğini belirterek, “Suriyeli kardeşlerimiz çalışıyordu, bu yıl Isparta kimliği olmayanlara müsaade edilmiyor. Seralar büyüdü, daha fazla işçiye ihtiyaç var ama işçi yok” dedi.
1400 dönümden 17-20 bin ton arasında domates ürettiklerini de dile getiren Katırcı, son 2 yıldır 85 kuruşa üretilen domatesin 60 kuruşa satıldığını, bu yüzden gençlerin ümidinin kırıldığını söyledi. Katırcı, bu sezondan ümitli olduklarını da vurguladı.
 
 
 
Deregümü Köyü Muhtarı Osman Katırcı, Kanal 32’de katıldığı Ne Var Ne Yok programında domates ve karanfil üretimiyle ilgili bilgiler verdi. Domates için fiyatlardan bu sene ümitli olduklarını dile getiren Katırcı, seralarda çalışacak işçi bulamadıklarından da yakındı.
İLK KEZ 2000 YILINDA BAŞLADI
Seracılığın Deregümü’de 2000 yılında başladığını anlatan Katırcı,Antalya’nın aradaki boşluğunu doldurmak için o dönemki valimiz Sayın Halil İbrahim Daşöz zamanında bir araştırma yapıldı. Köyümüzde 48-50 bin m2lik bir vakıf arazisi vardı. Burada tarım müdürlüğü aracılığıyla denemeler yapıldı ve denemeler sonucunda çok güzel karanfil yetiştirildiği görüldü. Bizim vakıf arazileri Antalya’da bir firmaya kiralandı. 80-100 santim boyunda karanfil yetişiyordu. Karanfil oluyorsa domates de olur düşüncesi oluştu. O dönemde çok domatese ihtiyaç varmış ki çok güzel paralara domates satıldı. Üreticiler diğer ürünlerden para kazanamadığı için herkes domatese yöneldi” dedi.
DÖNÜMDEN 17-20 BİN TON ARASINDA DOMATES ÜRETİYORUZ
Deregümü Köyü’nde 1400 dönüm arazide sera bulunduğunu ifade eden Muhtar Katırcı, şunları söyledi: “Dekarından 12-15 ton domates alıyoruz. 1400 dönümden 17-20 bin ton arasında domates üretiyoruz. Ankara, İzmir, Konya, Ordu, Samsun gibi birçok ile domates gönderiyoruz. Seralarımız sürekli artıyordu. Ama son 2 yıldır domates para etmedi. 85 kuruşa domates ürettik, 60 kuruşa sattık. Gençlerimizin ümidi kırıldı. Fakat bu yıl biraz ümitliyiz.
KARANFİLİ HERKES ÜRETEMEZ
Karanfil her üreticinin yapabileceği bir şey değil. 600 dönümde karanfil üretiyoruz. Karanfil üretiyorsanız araziniz büyük olacak, soğuk hava depolarınız ve imkanlarınız olacak. O yüzden birkaç arkadaşımız yapıyor. Dünyanın 6-7 ülkesine köyümüzden karanfil ihracatı yapılıyor. Antalya bağlantılı çalıştıkları için yapılan ihracat Antalya’dan gözüküyor. Bu ihracat Isparta’nın hanesine yazılmıyor.
ÜRETİM MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK
Domates üretiminde firmacıların mühendislerine kalıyoruz, maliyetler yüksek oluyor. Üniversitemizde ziraat fakültesi, tarım müdürlüğümüz var. Onlar bize gerçekten kullanılması gereken ilaç ve gübreyi önerseler biraz maliyetlerimiz değişir. Bu sene 1 kilogram domatesi 1,10-1,15 TL’ye üretiyoruz. Aşılı bir fide 2,8 TL. Bin m2’ye yaklaşık 1600 fidan dikiliyor. İlaç, gübre, işçilik, su, elektrik masrafları ekleniyor. Birçok yerde elektrik yok, havuzdan mazotla sulama yapıyoruz. Ovamızda elektrik hatları olsa her üreticimiz alacaktır. 1 dönüm yerde yılda bin, bin 500 lira elektrik parası veren var. Elektrik olsa yıllık 200-300 liraya bu iş çözülecek. Maliyetlerimiz de düşmüş olacak.
İŞÇİ BULAMIYORUZ
İşçilik çok yüksek. Bu yıl işçi sıkıntısı var. Suriyeli kardeşlerimiz çalışıyordu, bu yıl Isparta kimliği olmayanlara müsaade edilmiyor. Seralar büyüdü, daha fazla işçiye ihtiyaç var ama işçi yok. Sera yevmiyesi 50 TL. Serada çalışan işçi 6 ay boyunca her gün çalışabilir. 8 saatin dışında çalışan mesai ücretini alıyor.” GÜLSES GAZETESİ


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —