Isparta’da görev yapan hakemler yeni sezon öncesi Atletik Testten geçtiler.
Konu ile ilgili olarak bir köşe yazısı yazan Spor Yazası Sedat Cican Yazısında şu görüşlere yer verdi; “Dünyanın en zor 3 mesleği nedir deseler, cevabımız: “Hakimlik-Hekimlik ve Hakemliktir” deriz. Daha önceden de bunu yazmış, yerel TV kanallarındaki spor programlarında dile getirmiştik. Gerçekten de hukuk okuyup hakim olabilmek, tıp okuyup doktor olabilmek zor iş, hele hele futbol hakemi olabilmekte bu işlerden geri kalır gibi değil. Çünkü tümü adalet dağıttıkları için. Adaletin dağıtımında görev aldıkları için.
TFF-MHK’nın sezon başlamadan önce düzenlediği bölgesel seminerlerinden biri de, uzun yıllar sonra ilimizde gerçekleştirildi. 8 Ağustos’ta sabah başlayan etkinlikler, gece 24.00’e kadar sürerken, önce eğitsel çalışmalar hakem ve gözlemcilere anlatıldı, sonra akşam saat 20.0-24.00 arası FİFA atletik testleri, Milli egemenlik stadında gerçekleştirildi. MHK 4. Bölge sorumlusu, EPAK üyesi ve aynı zamanda BAL ligleri sorumlusu Baki Tuncay AKKIN gözetiminde, hiçbir şaibe ve haksızlığa meydan vermeden tamamen güç ve fizik kondüsyona bağlı atletik testler gerçekleştirilirken, 80 genç hakemin (2. Lig Klasman- klasman yardımcı hakemleri, 3. Lig ve BAL ligi hakemlerinin ) zorlandıklarını gözledik.
Hakemlik gerçekten zor ve meşakkatli meslek. “90 dakikalık maçta bilmem ne kadar çok para alıp, hiçbir şey vermiyorlar” diye sosyal medyada eleştirenleri atletik testlere sokup, yarıştırmak lazım. O zaman bu işin ne kadar zor olduğunun farkına varacaklardır ve şimdiki moda konu, klavye başında oturduğu yerden sallamanın ve klavye şövalyeliği yapmanın ne kadar anlamsız olduğunu anlayacaklardır. Hakemler için atletik testlerden geçmekte, öyle kolay değil. 50-60 metrelik seri ve hızlı koşular, 20 +20 olmak üzere, ( 40 tur dinlenerek) yapılan bindirme mesafe koşularıhiçte kolay değil. Büyük efor ve güç istiyor. Tabii ki, çok iyi beslenmekte önemli.
Yeterli ve dengeli beslenmeyi yapamayan hakemin zaten bu testlerden geçmesi hayli zor… İşin özeti şu ki, her mesleğin kendisine göre incelikleri, öncelikleri ve özellikleri var. Hakem arkadaşlar, bu zor işleri geçerek hakem olacaklar ki, yaptıkları işin ne derece önemli ve kritik olduğunun bilincinde olsunlar. Bu hayatta kolay para kazanmak yok. Hakemlikte de böyle. Yan geleyim yatayım, para kazanayım diye bir olay yok. Çok çalışmak, daha çok çalışmak ve kendisini her gün geliştirmek gerek.
Çünkü hakemlik mesleği her an değişime uğruyor, yenileniyor. En basit bir konuda geride kaldın mı, gelip geçiyorlar ve hatta tur bindiriyorlar. Hakemlerimize üstün başarılar diliyoruz. Zira çok kısa bir süre sonra ligler başlayacak ve maçlarda görev alacaklar. Allah kolaylıklar versin. Hakem şansları açık ve hep yanlarında olsun. Biz Isparta’lılar olarak, ilimizde misafir ettiğimiz 28 gözlemci-80 hakemi memnun vaziyette şehirlerine göndermiş olmayı umuyoruz. Ve tüm bu etkinliklerde emeği geçenlere de, şükranlarımızı iletiyoruz.
Saygılarımızla.