Tarih: 31.01.2019 07:01
Hal ve pazarlarda fiyat araştırması yapılıyor
Ticaret Bakanlığı’nın 81 İle gönderdiği Hal, pazar, manav ve marketlerde meyve, sebze fiyatlarının araştırılmasıyla ilgili talimatın ardından İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri, halk pazarı ile Isparta Hali’ne gitti. İl Ticaret Müdür Vekili Mehmet Akif Ülger, bu yapılan araştırmanın bir denetim olmadığını vurgulayarak, “Ürünlerin fiyatlarını araştırıp, bir derleme halinde haftalık olarak bakanlığımıza sunacağız. Amacımız ceza yazmak değil” dedi.
Pazar, manav ve marketlerde sebze, meyve fiyatlarının yükselmesinin ardından Ticaret Bakanlığı harekete geçti. 81 İle gönderilen talimatla şehirlerdeki sebze ve meyve fiyatlarının araştırılarak, haftalık olarak bakanlığa bildirilmesi istendi. Bu doğrultuda İl Ticaret Müdürlüğü ekipleri halk pazarları ile Isparta Hali’nde fiyat araştırması yaptı. Konuyla ilgili bilgi veren İl Ticaret Müdür Vekili Mehmet Akif Ülger, amaçlarının ceza yazmak olmadığını belirterek, sadece fiyat araştırması yaptıklarını vurguladı.
FİYAT DERLEMELERİNİ HAFTALIK OLARAK BAKANLIĞIMIZA BİLDİRECEĞİZ
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın denetim ve sebze, meyve ticaretiyle ilgili zaman zaman televizyonlarda açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Ülger, “Bakanlıktan gelen talimatlar doğrultusunda sayın bakanımızın da bizzat ilgilenerek üzerinde titizlikle durduğu sebze, meyve fiyatlarıyla ilgili hal, pazar ve marketlerin reyonlarında sebze meyve fiyat aralıklarının araştırmasına başladık. Isparta’da tüm pazarlarımıza kuruldukları günlerde gidilecek. Bu konuda denetim komisyonumuz var. Pazar yerleri, market ve manavlar ile hal’deki ürünlerin alış, satış fiyatları derlenecek. Bunun sonucunda fiyat endeksleri ortaya çıkarılacak. Bu bir ceza uygulaması değil. Bazı Pazarcı esnaflarımız konuyu yanlış anlıyor fakat amacımız ceza yazmak değil, ticaretin dengede tutulmasını sağlamaktır. Yüksek fiyat uygulamasının nereden kaynaklandığını tespit etmek amacındayız. Komisyoncu üreticiden ürünü aldıktan sonra tezgaha gelene kadar fiyat birkaç kat artabiliyor. Bu artıştaki fiyat dengesini tespit etmek istiyoruz. Bakanlığımız bu konuda titizlikle çalışıyor. Isparta’da Salı pazarından bu çalışmaya başladık. Fiyat derlemelerini haftalık olarak bakanlığımıza bildireceğiz” dedi.
39 KALEM ÜRÜNDE ARAŞTIRMA YAPILIYOR
Sebze ve meyvelerin üretim zamanlarına göre şuanda 39 kalem ürün üzerinde bu fiyat derlemesini yaptıklarını ifade eden Ülger, “Hal Müdürlüğü de bu konuda bir çalışma yapıyor. Personellerimiz Salı pazarında araştırma yaptılar. Manav ve marketlerdeki fiyatlara bakıp, bakanlığımıza bunları bildireceğiz” diye konuştu.
DİĞER DENETİM VE UYGULAMALARIMIZ DEVAM EDİYOR
Öte yandan diğer uygulamaların devam ettiğini kaydeden Ticaret İl Müdür Vekili Mehmet Akif Ülger, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüketicinin Korunması Kanunu kapsamında fiyat, etiket denetimlerimiz, haksız ticari uygulama olarak kabul edilen örnek uygulamalarımız, ticari reklamlar, haksız ticari kazançlarla ilgili de 1 Ocak itibariyle denetim komisyonu kurduk. Bu denetimlerimiz de periyodik olarak devam edecek. Amacımız daha kaliteli, daha müreffeh, daha rahat bir ticari ortamın oluşmasını sağlamak.
VATANDAŞLARIMIZIN DAHA HESAPLI ALIŞVERİŞ
YAPMALARINI SAĞLAMAK AMACINDAYIZ
Bunun kaynaklarının araştırılması, tespiti ve çözüm odağını devletimiz sağlayacak. Biz burada yaptığımız araştırma ve denetimlerle devletimize çözüme giden yolda yardımcı olmak, görevimizi yerine getirmek amacındayız. Bu şekilde vatandaşlarımızın daha hesaplı, daha güvenli ortamlarda alışverişlerini sağlamak istiyoruz.”
SOĞUK HAVA DEPO İŞLETMECİLERİNE EĞİTİMLER VERİLECEK
Diğer taraftan 5957 sayılı sebze meyve ticaretinin düzenlenmesi kanunu kapsamında soğuk hava depo işletmecilerine eğitimler vereceklerini ifade eden Ülger, “Mevzuat eksikliklerini gidermek adına bir eğitim düzenleyeceğiz. Bunun yeri için de Eğirdir’i düşünüyoruz. Kaymakam beyle bunu konuyu görüştük. Bakanlıktan uzman arkadaşlarımız gelecek. Sunumlarımızla birlikte soğuk hava depo işletmecilerine bu eğitimler verilecek. Sebze ve meyve ticaretinde hal kayıt sistemine işlenmesi, ürünlerin künye belgelerinin çıkarılması gibi birkaç işlem yapılması gerekiyor. Bunları yapmadan ticaret yapan işletmecilerimiz yollardaki kontrol noktalarında tespit edilmesi durumunda yüklü ceza ödüyorlar. Sonra bize başvuruyorlar ama yapacak bir şey olmuyor. Çünkü kontrolde halk kayıt sistemine girilip o ürünleri işleyip işlemedikleri görülebiliyor. Orada işlem yoksa ceza yiyebiliyorlar. Burada eksiklikler var. Bu yüzden bir eğitim ihtiyacı hissettik. Bu eğitimleri yerel seçimlerden sonra Eğirdir ilçemizde yapacağız” şeklinde konuştu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —