Tarih: 26.09.2016 07:08
Hastaneler için robot ürettiler
Süleyman Demirel Üniversitesi(SDÜ) Teknoloji Kulübü, özellikle hastanelerde kullanılması planlanan Otomatik Yönlendirmeli Araç Sistemi isimli bir robot üretti. Robotun bir yıllık çalışma süresinde tamamlandığını belirten SDÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Ferdi Alakuş, robotun yapımında sanayi esnafından destek aldıklarını söyledi.
SANAYİ BAKANLIĞI DESTEKLEDİ
Otomatik yönlendirmeyle araç sistemi ismi verilen robotun özellikle hastanelerde servisler arasında kurulacak platformla istenilen bir şeyi getirip, götürülmesi planlanıyor. SDÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Ferdi Alakuş, robotun işlevi ve nerede kullanılacağına ilişkin açıklamalarda bulundu. Alakuş, “Hastanelerin içinde ameliyathane ile strelizasyon odası arasında ya da ameliyathane ile diğer bölümler arasında, ecza deposu ile ecza odaları arasında aynı zamanda yemekhanelerde hastalara yemek dağıtılmasında bir araç tasarlayabiliriz diye düşündük. Doktorun nereden çağırırsa oraya getirmesi gerekenleri getiren bir araç yapabiliriz diye düşünmüştük. Bununla ilgili bir hazırlık yaptık. Sanayi Bakanlığı Teknogirişim Projesi’ne başvurduk. Teknogirişim Projesi’nde projemiz beğenildi. Kabul edildi ve bu işin argesini yapabilirsiniz dediler. Bu sayede bize 100 bin lira teknogirişim sermaye desteği verdiler. Bizde 3 Elektronik-Elektrik Mühendisi öğrencisi, 1 Makine Mühendisi öğrencisi ile birkaç arkadaşımızla beraber bu işe başladık” şeklinde konuştu.
SERİ ÜRETİM İÇİN BAŞVURU YAPTIK
Robotun yapım aşamasında Isparta sanayi esnafından da yardım aldıklarını ifade eden Alakuş, yazılım aşamasını da kendilerinin yaptığını açıkladı. Alakuş, “Biz tamamını kendimiz yapmak istiyorduk. Mekanik, elektronik, yazılım kısımlarını, her şeyini kendimiz yapmak istiyoruz demiştik. Çünkü dışarıdan alıp burada birleştirmenin ülkemize bir faydası yok. Bunun gençliğe de bir faydası yok. Bu noktada biz tamamını kendimiz üretelim değil, böyle bir şeyin içine girdik. Arkadaşlarla görev dağılımı yaptık. Mekanik taraflarını Isparta Sanayi Sitesi’nde torna ustalarımızla beraber gerçekleştirdik. Elektronik ve yazılım taraflarının tamamını da burada kendimiz yaptık. Bu noktada aracın ilk denemelerini yaptık ve bakanlığın uzmanları gelip, aracı denetlediler. Denetimler sonucunda aracın başarılı şekilde geçtiğini beyan ettiler. Bununla ilgili yazımızı da gönderdiler. Bizde TÜBİTAK’ın 1507 Projesi’ne başvurduk. İnşallah endüstriyel olarak bu işin uygulanabilmesi, bu işin seri üretime geçebilmesi için destekte bulunduk. O da çıkarsa hastanelerin içinde bu tarz dolaşan araçlar göreceksiniz” dedi.
TELEFON UYGULAMASINDAN KONTROL EDİLEBİLİYOR
Telefon üzerinde uygulamalarla robotun hareket edebildiğini kaydeden Ferdi Alakuş, “Aracı telefondan kontrol edebiliyorsunuz. Araç hangi alanda, nerede hareket ediyor, önünde ne var ne yok hepsini görebiliyorsunuz. Üzerindeki kameralarla araçları takip edebiliyoruz. Sabit bir istasyondan da araçların görüntülerine daha sonra bakabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —