Hastaneler Yoğun; Isparta Hastalıktan Kırılıyor!
Isparta’da son günlerde artışa geçen ve hastanelerde yoğunluk yaşatan üst solunum hastalıkları vatandaşları tedirgin ediyor. Hemen her iş yerinde hasta çalışanların raporlu olması sebebiyle iş kaybı da yaşanıyor.
HASTANELERDE YOĞUNLUK YAŞANIYOR
Isparta’da son günlerde üst solunum yoluyla ilgili şikayetiyle doktora başvuran sayısının artış görülüyor. Özellikle bebek ve çocuklarda daha fazla görülen şikayetlerin başında halsizlik, öksürük, ağrı ve ateş şikayetleri geliyor. Hastanelerin acilleri söz konusu şikayetlerle yoğunlaşırken, edinilen bilgilere göre, toplum sağlığını tehdit eden bir durum olmadığı ve mevsimsel bir artış yaşanıyor.
Her yaş grubundan vatandaşı etkileyen hastalık nedeniyle rapor yoğunluğu da yaşanıyor. İş yerlerindeki raporlu çalışan sayısının fazla olması bazı sektörlerde iş kaybına da yol açıyor.
YENİ SALGIN ENDİŞESİ
Söz konusu şikayetlerin uzun süreli devam etmesiyle ‘yeni bir salgın’ endişesi akıllara getirirken, Uzmanlar ise yoğunluğun sebebi konusunda uyarıda bulundu. Gribal enfeksiyonlara karşı dikkat edilmesi hastalığın belirtileri ve önlemler konusunda
İŞTE UZMANLARIN UYARISI
Uzmanlar, bu tür hastalıklara karşı yaptıkları uyarılarda şu konulara dikkat çekiyorlar;
“Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.
Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar.
Aşağıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı görülebilir;
• Ateş (koltuk altından ölçülen 38 °C ve üzeri)
• Titreme
• Kuru öksürük
• Boğaz ağrısı
• Burun akıntısı ve tıkanıklığı
• Baş ağrısı
• Kas ve eklem ağrıları
• Şiddetli halsizlik
• İshal, nadiren kusma
Ateş (38 °C ve üzeri ) yükselir ve titreme görülür, bunlara baş ve karın ağrısı eşlik etmektedir. Kuru bir öksürük görülür. Bunların dışında, eklem ve boğaz ağrıları, iştahsızlık, burun akıntısı, hapşırma, baş dönmesi de grip hastalığında görülebilir.
Çocuklarda bu duruma kusma ve ishal eşlik edebilir, küçük çocuklarda dikkat edilmesi gereken ek belirti huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku halidir. Belirtiler hastanın günlük işlerini etkileyecek düzeye ulaşabilir. Halsizlik grip geçtikten sonra bile bir kaç hafta devam edebilir.
Gripten korunmada en etkin yöntemler aşılama ve kişisel hijyen kuralları (sık el yıkama, hasta kişiler ile temastan kaçınma vb.) ile birlikte korunma önlemlerine uymaktır. Hastalığın bulaşının ve toplumda yayılımının önlenmesi kapsamında, olabildiğince kapalı ve kalabalık alanlardan uzak durulması, bu alanlarda tıbbi maske kullanımı, el hijyeni başta olmak üzere kişisel hijyen kurallarına uyulması oluşturmaktadır.
İnfluenza, toplum içerisinde hasta olan kişilerden sağlam kişilere bulaşmaktadır. Bu nedenle grip olan kişilerin; toplumda hastalığın yayılımına neden olmamak için, hastalık süresince toplumdan ve kalabalık ortamlardan uzak durması, zorunluluk durumlarında mutlaka maske kullanması, hekimin öneri ve tavsiyeleri doğrultusunda ilaç kullanmaları gereklidir.”