Haydi…! Meyve Bahçelerine

Haydi…! Meyve Bahçelerine

Isparta tarımının önemli üretim dallarından olan kiraz ve kayısı da hasat başladı. Hasat döneminin başlamasıyla birlikte binlerce kişilik geçici istihdam da başlamış oldu. Isparta, bol ve bereketli bir sezon bekliyor.

İlimiz tarımının önemli üretim dallarından biri olan kiraz ve kayısıda hasat başladı. Uluborlu, Senirkent, Atabey başta olmak üzere Yalvaç, Keçiborlu ve Gönen ilçelerimizde yetiştiriciliği yapılan kiraz bu yıl çiftçilerimizin yüzünü güldürüyor.
Yerleşik adı ile Napolyon Kirazı olarak bilinen kirazımız aslında teknik ismiyle 0900 Ziraat “Türk Kirazı” namını almış ihracat ürünümüzdür. Meyve özellikleri, tat ve aroması ile dış pazarlarda aranan bir kiraz çeşidimizdir.
                Dünyaca tanınan, Ülkemiz ve İlimiz ekonomisinde önemli bir yeri olan kiraz da Haziran ayının ikinci haftası sonu itibariyle Senirkent ilçesi Karip, Ortayazı Köyleri ve Büyükkabaca Kasabasında, Uluborlu İlçesi Küçükkabaca ve Dereköy köyleri ile Keçiborlu İlçesinde hasat işlemleri başladı.
Son birkaç yılda kiraz üretiminde yaşanan iklimsel sorunlar bu sene yaşanmamış ve rekolte istenen düzeylerde olmuştur. Hasadın başlamasıyla ihracatçı firmalar ürün almak için yerlerini almışlardır. Yeterli ve kaliteli ürün ile piyasada oluşan fiyatlarda hem üretici hem de alıcı memnun görünmektedir.
Öte yandan son yıllarda önemli bir ivme kazanarak İlimiz ekonomisi için önemli yer tutan, yoğunlukla Yalvaç İlçesi Hoyran kıyısı köylerinde Taşevi, Aşağıkaşıkara, Senirkent İlçesi Gençali Köyünde yetiştirilen kayısıda da hasat başladı.
Yörenin önemli geçim kaynağı durumunda olan kayısıda erkenci çeşitler iç piyasaya alınmaktadır. Nisan ayında lokal olarak yaşanan don olayları kayısı üreticilerimizde endişe yaratmış olsa da ürün kalite ve rekolte olarak istenen ve tatmin edici düzeye ulaşmıştır. Yörede yetişen alyanak, şekerpare, mahmudun eriği gibi çeşitler hasat edilmekte ve komisyoncular tarafından satın alınmaktadır. Oluşan fiyat ve ürün durumu her iki kesimi de memnun etmiş durumdadır. İhraç ürünü olan Şalak ve Roksana çeşitleri üreticilerimiz için ümit vadeder durumda.
Hasadın başlaması nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen de bölgede hasat yapan çiftçilerimize ziyaretlerde bulunarak, üreticilerin istek, temenni ve sorunlarını yerinde dinleyerek, hasat sezonunun hayırlı uğurlu olması, bereketli ve bol kazançlar getirmesi dilek ve temennilerini iletti.
Cenk Şölen daha sonra kiraz ve kayısı alım merkezlerini ziyaret ederek alıcı firmaların beklentilerini talep ve piyasa ile ilgi görüşlerini dinledi. Şölen, “Yapılan bu ziyaretlerde her iki sektöründe bu yıl ki rekolteden ümitli ve beklentilerinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir” dedi. 

Anahtar Kelimeler: