Tarih: 28.12.2020 14:56

Hedef; Isparta’nın Kalkınmasını Sağlamak

Facebook Twitter Linked-in

Isparta Kamu Üniversite Sanayi İşbirliği (KÜSİ) İl Planlama Ve Geliştirme Kurulu Toplantısı yapıldı.
 
Isparta Vali Yardımcısı Haluk Şimşek başkanlığında Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) İl Planlama ve Geliştirme Kurulu Toplantısı Isparta Sanayi ve Ticaret Odası Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü sekretaryasında gerçekleşen toplantıya KÜSİ İl Planlama ve Geliştirme Kurulu üyeleri olan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, KOSGEB, Teknoloji Transfer Ofisi, Isparta Sanayive Ticaret Odası, Göller Bölgesi Teknokenti, İŞKUR, Isparta Ticaret Borsası, İGSİAD, Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi, Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi, TSE ile Ticaret İl Müdürlüğü temsilcileri katıldı.
İL MÜDÜRÜ UYSAL; “AMACIMIZ, PANDEMİNİN
İSTİHDAM ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİ AZALTMAK”
Toplantıda Vali Yardımcısı Haluk Şimşek ‘in açılış konuşması ardından söz alan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tufan Uysal KÜSİ İl Planlama ve Geliştirme Kurulu hakkında bilgilendirmede bulundu. İlin Sanayi durumunun ele alındığı toplantıda Isparta sanayisinin önünde bulunan fırsatlar, tehditler güçlü ve zayıf yönleri değerlendirildi. Covid-19 pandemisinin ilin sanayi üretimi ve istihdamı üzerine etkilerin tespit edilmesinin, olumsuz etkilerinin azaltılmasının ve normalleşme süreci hususunda İl Planlama ve Geliştirme Kurulu üyeleri görüşlerini belirtti.
AKYOL; “ÜÇ SEKTÖRÜN COVİD – 19
PANDEMİSİ ÜZERİNE RAPOR HAZIRLADIK”
BAKA Yatırım ve Destek Ofisi Koordinatörü Ömer Ferda Akyol; “Tekstil, Mermer ve Yaş Meyve (Elma – Kiraz)” olmak üzere üç sektörün Covid-19 Pandemi etkisi üzerine BAKA Isparta Yatırım Destek Ofisi tarafından hazırlanan rapor çalışması ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
YILDIRIM; “KIRSALA GÖÇ EĞİLİMİ KIRSAL KALKINMA İÇİN FIRSAT OLACAĞINI"
Isparta KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım; Pandemi nedeniyle büyük şehirlerden kırsala göç eğilimi arttığını belirterek. İlimizin iklim yapısının da uygunluğu dikkate alındığında, kırsala göç eğilimi kırsal kalkınma için fırsat olacağını, köylerde tarımsal ürünlerin değerlendirilmesi için butik tesisler kurulmasına yönelik girişimlerin teşvik edilmesi gerektiğini ve KOSGEB’in İleri Girişimcilik Desteğinin bu konudaki önemini ifade etti. Ayrıca İhracata yönelik sektörel kooperatifleşmenin teşvik edilmesi gerektiğini belirterek, İlimiz için ihracata uygun olan sektörlerin Meyve üreticileri, gıda imalatçıları, mobilya imalatçıları ve tekstil ürünleri olduğunu ifade etti. Bu noktada KOSGEB İşbirliği Desteği ve Yurtdışı Pazar Desteği ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.
ÖKSÜZ; “PANDEMİ SÜRECİNDE İŞSİZLİK
ORANLARINI EN AZA İNDİRMEK İSTİYORUZ”
İŞKUR Isparta İl Müdürü Gürsel Öksüz; Pandemiden en çok etkilenen hizmet sektöründe kapanan ya da faaliyetini durduran işyerleri yüzünden azalan istihdam ve artan işsizlik oranlarının olumsuz etkilerini yok etmek için iş gücünün eksik kapasite ile çalışan sanayi işyerlerine yönlendirilmesi gerektiğini belirtti.
TUTAR; “KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERİN
GELİŞTİRİLMESİ ÖNEM ARZEDİYOR”
Isparta Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Tutar; İl genelinde ihracat ağırlıklı olarak kimyevi maddeler ve mamulleri, mermer, iklimlendirme sanayi ve yaş meyve sebze olarak gerçekleştirildiğini ve iklimlendirme sanayi haricindekiler genel olarak hammadde şeklinde ihraç edildiğini belirtti. Katma değerli ürünlerin geliştirilmesi önemini ifade eden Tutar, mermer üretiminde mermerin ve diğer maden ürünlerinin işlenmesi için gerekli üretim tesislerinin kurulması, mevcut tesislerin de kapasite ve teknolojik gelişimi maksadıyla yatırım yapması gerektiğini belirtti.
TERZİ; “BAŞARI HİKAYELERİ SANAYİCİYE
AKTARILARAK FARKINDALIK OLUŞTURULABİLİR”
Göller Bölgesi Teknokenti Genel Müdürü Prof. Dr. Serdal Terzi; Göller Bölgesi Teknokentinde katma değerli ürün üreten, üretme çalışmaları devam eden firmaların bulunduğunu belirterek bu başarı hikayelerinin sanayiciye aktarılarak farkındalık oluşturulabileceğini ifade etti.
TOPLANTIDA POTANSİYEL
İŞBİRLİĞİ ÇALIŞMALARI ELE ALINDI
Toplantıda; İl özelinde ithal edilen ürünlerin yurt içinden temini üzerinde durularak potansiyel iş birliği çalışmaları ele alınmış ve İlin İhracat kapasitesinin artırılabilmesi maksadıyla yeni ürün geliştirilmesi için potansiyel ürün ve üreticilerin tespit edilmesi konusunda İl Planlama ve Geliştirme Kurul üyeleri önerilerini belirtmiştir. Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Tufan Uysal 2021 – 2023 il Sanayi ve Teknoloji Çalışma Planına İlişkin değerlendirmelerde bulunarak İlimiz KÜSİ İl Planlama ve Geliştirme Kurulu üyeleri ile Cumhurbaşkanlığı strateji planları ve ulusal kalkınma planlarına paralel ilimizdeki öncelikli faaliyetlerin belirlenmesi ve eylem planlarının oluşturulmasının önemini ifade etti.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —