Hedefimiz tarım ürünlerinde 130 milyon dolar ihracat
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, 2017 yılında gerçekleştirilen 265 milyon dolar ihracatın 93 milyon dolarını tarım ürünlerinin oluşturduğunu belirterek, “2023 hedefimiz 500 milyon dolar ihracat. Bunun yanında 130 milyon dolar tarım ürünü ihracatı yapmak hedefindeyiz. Bu yıl ki hedefimiz de 105 milyon dolar. ITSO olarak burada hiçbir şeyden geri kalmıyoruz ve elmayı dünyada tanıtıyoruz” dedi.
14. Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışına katılan Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen, burada yaptığı konuşmada İlimizin tarım sektörünü ve ihracatını değerlendirdi.
YÜZDE 70’İN ÜZERİNDE SULANABİLİR ARAZİMİZİN OLMASI
TARIMDA NEREYE GELDİĞİMİZİ ÇOK İYİ GÖSTERİYOR
Isparta’nın tarımla büyümesi gereken bir il olduğuna değinen Başdeğirmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Isparta bir meyve bahçemiz. Aynı zamanda hayvancılıkta da çok ileri gitmiş bir şehrimiz. Meyvecilik bizi çok farklı yerlere getirdi. Örneğin elmada yaptığımız çalışmalar bizi hem ülkeye hem de dünyanın bir çok ülkesine tanıtma imkânı sağladı. Tarım sektörümüzdeki ana aktör elma. Türkiye, dünyada 3.büyük elma üreticisi bir ülke. Isparta ise Türkiye’de en fazla elma üreten bir il. Isparta’da yüzde 70’in üzerinde sulanabilir arazimizin olması tarımda nereye geldiğimizi çok iyi gösteriyor. Bunun da hakkını veriyoruz. Su akıp biz bakmamışız ve çok güzel şeyler yapmışız.
BU YIL Kİ HEDEFİMİZ DE 105 MİLYON DOLAR
2017 yılı ihracatımız 265 milyon dolar. Bunun 93 milyon dolarını tarım ürünlerinden yaptık. Bu tarım ürünleri içerisinde yapmış olduğumuz ürünler sadece ülkemizde tüketilmemekte ve ihraç edilmektedir. Kendi ürünlerimizi öz varlığımızla üretiyoruz. Bu da ülke olarak cari açığımıza çok büyük katkı veriyor. 2023 hedefimiz 500 milyon dolar ihracat. Bunun yanında 130 milyon dolar tarım ürünü ihracatı yapmak hedefindeyiz. Bu yıl ki hedefimiz de 105 milyon dolar. ITSO olarak burada hiçbir şeyden geri kalmıyoruz ve elmayı dünyada tanıtıyoruz.
ELMADA HİÇBİR FİREMİZ YOK
Ülke içerisinde ihracat ürünlerimizin çeşitliliğini de artıyoruz. Elmayı sadece masaya bir meyve olarak göndermiyoruz. Isparta’da şuanda 6 tane konsantre fabrikası var. Bunların tamamı ihracat yapıyor. En büyük bölümünü de Amerika’ya gönderiyoruz. Ayrıca cips, kat, sirke yapıyoruz. Bunun yanında posasından önce şekerini alıyoruz. Avrupa ülkeleri bunu alıyor. Elmada hiçbir firemiz yok. Elmayı daha da ileriye götürerek ilimize ve ülkemize katkı sağlamalıyız.Depolamada 550 bin ton kapasitemiz var. Bu alanda da Türkiye birincisiyiz.
HAYVANCILIKTA DEVLETTEN BEKLEDİĞİMİZ DESTEKLER VAR
Hayvancılığa biraz daha çalışmamız lazım. Devletten beklediğimiz destekler var. Çünkü hayvancılık yapanlar gerektiği şekilde para kazanamıyorlar. Para kazanamadıkları için hayvancılığı ileriye götüremiyoruz. Devletimizden hayvancılığı farklı şekilde desteklemelerini bekliyoruz.”