Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

HEPİNİZ SÖZ VERMİŞTİNİZ

Yrd. Doç. Dr. Erol Kesici'nin yazısıdır...

GÜNDEM 25.09.2017 13:20:00 0
HEPİNİZ SÖZ VERMİŞTİNİZ
Eğirdir Kaleburnu -Can Ada ve Can Ada ile Yeşil Ada arasındaki yolların kaldırılması bunun yerine su akışına engel olmayacak köprü yapımı benim otuz yılı aşkındır konferanslarda ve yazmış olduğum makalelerde savunduğum konudur. Bunu bir çok ortamda da dile getirdik. Herkes tarafından benimsenen ve Eğirdir Gölü için mutlaka yapılmalı denilen bir mutabakattı. Bu nedenle de; Siyasi Partilerin hepsi seçim dönemlerinde  yolun kaldırılması için söz verip buraya köprü yapılmasını, seçim bildirgelerinde yer verdiler.. “Biz seçilirsek adalar arasındaki yolu kaldırıp köprü yapacağız…” Köprünün nasıl olacağının fotoğraflarını da bildirgelerde yer verdiler!
    Bir dönemin Isparta  valimiz “ada yollarını tamamen kaldırıyoruz”  sözü-girişimi vardı. Vardı…Vardı.. “Yapılmalıydı.. Yapacağız…! Göl bizim Göl bizim canımız  namusumuz Kirletmeyeceğiz…       Köprü yapılacak “sözleri… sözleri . Hani verdiğiniz sözler? Seçimler bitti ,verilen sözler daha önceleri olduğu gibi “unutuldu”. Hani sizlerde inanmıştınız, haklısınız adalar arasına köprü şart demiştiniz? dedik; Aldığımız yanıt; “yasalar izin vermiyor…”!!!… Katılmak mümkün değil, çok üzücü….Akılla…. Eğirdir Gölü Özel Hükümleri; gölü kirletme koru diyor. Verdiğimiz vereceğimiz bilimsel kanıtlar bahsedilen köprü izni verecektir…(bir çok örnekleri vardır…)
 Ada ve yollarında yıllardır düzenlemeler dolgular, sahil düzenlemeleri oluyor.. Peki ona izin nereden alınıyor… Biz köprü yapın göl boşaltımını yapsın rahatlasın diyoruz… Deniliyor ki Adayollarını “özel taşlarla kaplama yapacağız”…!
    Deniliyor ki seviniliyor ki “ falanca  yere  Köprü yapıldı..” Sevinçliyiz gururluyuz… törenler fotoğraflar vs…” Güzelde yakına gelip adalar arasına köprü yapalım birlikte daha çok sevinelim!” Sözünüz vardı..! Söz…’
Bir daha  Neden Adalar Arasına  Köprü Yapılmalı Konusuna Değinirsek…,
1 Eğirdir Gölü’nün ADALAR  ile KÖPRÜBAŞI arasında kalan bölge en hassas olan kesimidir. Burası bölge; gölün doğal eğiminin en düşük olduğu ve göldeki poyraza nazaran daha çok lodos  rüzgarlarının hakim olduğu mutedil kesimidir. Bu kesim; gölde toplanan atıkları göl çanağından  uzaklaştıran, boşaltımını sağlayan doğal akım yönüdür.
2-(Tatlı su bilimi) temel ilkesi; Milyonlarca yıllık oluşum sürecinden geçen Eğirdir Gölü gibi göllerin doğal yapısına yapılan bu tür dolgu - izolasyon (ayırma) gibi müdahaleler göllerde ciddi ekolojik sorunlar oluşturur….
3-  Doğal yapı ve hassasiyetler;   Ada yollarının yapılması, gölün boşaltımını  engellemektedir.  Gölün  eğim şekli temizlenmesinde  önemli bir etkendir. Bu yönün ada yolları ile kapatılması, dip atıkların çok dar olan  5 km.den 3km. düşen Yeşil ada ve Karabağlar kesiminden geçmeye çalışmaktadır. Köprübaşındaki regülatörle de akışın engellenmesi Eğirdir de ve bilhassa  Lodos kesimi dediğimiz   bu bölgede yapılan dip çalışmalarında; 2-3 metreye ulaşan dip çamurları (kısmen betonlaşmış) belirlenmiştir. Gölün bu   kesimindeki bitki artışı (hendek otu) son  yıllarda bariz bir şekilde görülmektedir. Gerekli önlemler alınmaz ise gölün bu kesimini çok ciddi sorunlar beklemektedir.
4-Eğirdirin güzelliklerine katma değer sağlaması(turizm) yönünden de önemlidir adalar arasına köprü
Adaların Yarım adalara dönüştürülmesi; rüzgarı-dalganın-suyun hareketine ,gölün nefes almasını, boşaltımını, suyun hareketine engel olmakta ve göl dolmakta kokmakta… Kokuyu hissetmiyor musunuz? EROL KESİCİ

Anahtar Kelimeler:
Pazartesi -0.9 ° / -7.2 °
Salı 0.8 ° / -7.3 °
Çarşamba 3.6 ° / -6.3 °