Tarih: 18.09.2016 09:01

İhracatımızın 35 milyon doları yaş meyve ve sebzeden geliyor

Facebook Twitter Linked-in

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi projesi kapsamında Isparta elmasının ihraç edilmesi hedefleniyor. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünü yaptığı projeyle ilgili ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen değerlendirmelerde bulundu. Başdeğirmen, “Isparta’mızın ihracat rakamlarını artırabilmek için bir çalışma içerisindeyiz. Yaş meyve sebze ihracatıyla alakalı Ekonomi Bakanlığımızın vermiş olduğu bir destek var. Bu da Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi projesi içerisinde yapılıyor. Yaklaşık 1 yıldır bu projenin içerisindeyiz” dedi.
ÜRETİCİLERİMİZ ÜLKELERİ GEZEREK YERİNDE İNCELEDİLER
Isparta’daki elma ürettiricilerinin Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi projesi kapsamında Polonya, Fransa, Arjantin ve Şili’de incelemelerde bulunduğuna dikkat çeken ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, elma üretimi yapan işletmelerin bu seyahatten oldukça memnun olduklarını belirtti. Bu projemize Eğirdir’den daha önce dahil 11 firmamız var. Bu firmalarımız bir önceki 3 aylık dönem içerisinde Polonya ve Fransa tarafına gönderildiler. Oradaki elma üretimini yerinde incelediler. Oralar elma üretiminin çok olduğu bölgeler. Ondan sonraki 2 aylık dönemde Arjantin ve Şili bölgesini gezen üreticilerimiz oralardaki üretimleri ve pazarlama şekillerini incelediler. Bunlar bizim için hem üretimi hem ileriye götürmek hem de pazarlama tekniklerini anlamak, onların potansiyel ülkelerini görmek için güzel bir ortam. Üreticilerimiz, soğuk hava depocularımız bu gezilerden çok memnun oldular.
KESİNLİKLE BU DÖNEMİN ELMASINI ALMAK İSTİYORUZ DİYE GÖRÜŞ BELİRTTİLER
Proje kapsamında alım heyetlerinin de Isparta’ya geldiğini ifade eden ITSO Başkanı Başdeğirmen, “Bir önceki dönemde Suudi Arabistan, Bahreyn, Yemen ve Kuveyt’ten alıcılar gelmişti. Bu hafta içerisinde 3 alıcı daha geldi. Bu alıcı heyetler Lübnan, Fas ve Bahreyn’den geldiler ve çok ciddi alıcılar. 3-4 gün bütün Isparta bölgesindeki elma üretim bahçelerini gezdiler. Dalında elmayı gördüler. Şuan onların gelmeleriyle alakalı önemli bir zamandayız. Çünkü elmamız dalında. 15-20 gün sonra hasat başlayacak. Ne derece kalite olduğunu şuanda görebiliyorlar. Kendileriyle birkaç günlük beraberliğimiz içerisinde görüşmelerimiz oldu. Toplantımızda Isparta elmasının bugüne kadar gördükleri en iyi elma olduğunu söylediler. Biz bunu zaten iddia ediyoruz. Gittiğimiz ülkelerde bunu önemsiyoruz ve gittiğimiz ülkelerin elmalarına bakıyoruz gerçekten Isparta’da biz bu elmanın en iyisini üretiyoruz. Fakat pazarlama sorunumuz olmasından dolayı elmamızı tam pazarlayamıyoruz. İhracatımız çok düşük. Amacımız elma ihracatını artırmak. İhracatımızı artırmakla alakalı çok önemli gelişmeler var. Fas, Lübnan ve Bahreyn’den gelen alıcılar kesinlikle bu dönemin elmasını almak istiyoruz diye görüş belirttiler” şeklinde konuştu.
GERÇEKTEN BİZ POTANSİYEL BİR ŞEHİRİZ
Projeyle alternatif pazar oluşturulduğunu vurgulayan Başdeğirmen, projenin Isparta adına başarılı olacağına inandığını söyledi. Başdeğirmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dönem Isparta elması adına iyi bir dönem olacağı inancındayız. Tabi buna çok ihtiyacımız olan bir zamandayız. Dış ülkelerde olan sorunlardan ve bazı ülkelerin bizim göndermiş olduğumuz elmalara uyguladıkları kapı vergileri bizim satışımızı zorluyor. Bazı ülkeler bizim verdiğimiz fiyatın yüzde 20-30 oranında artı vergiler  mükellefine sokuyor. Öyle olunca da ülkede maliyet artıyor. Diğer ülkelerle rekabet alanımız düşüyor. Ama biz bunları aşmak için fedakarlık yapıyoruz. 25’e yakın üreticimiz vardı. Bunlarla görüştüğümüz zaman normalin altındaki fiyatlarla biz bu piyasaya girmek istiyoruz dediler ve ürünlerini tanıttılar. Bu fedakarlıkla bu piyasaya gireceğiz ve müşterinin ayağını alıştıracağız. Biz burada başarılı olmak zorundayız. Çünkü biz meyve bahçesiyiz. Sadece elma değil, kayısı, şeftali, domatesimizi de tanıtıyoruz. Burada gerçekten biz potansiyel bir şehiriz. Türkiye’deki elma bahçesiyiz. 206 milyon dolarlık ihracatımızın 35 milyon doları sadece yaş meyve ve sebzeden geliyor. Bu bizim ülkemizin ihracattaki dış açığını kapatan bir üretim. Bu bizim kendi öz mal varlığımız. Tamamen ülkemize gelir olarak giriyor. Yaş meyve ve sebze konusunda Isparta hem coğrafya ve iklim açıdan çok iyi bir bölgede. Biz de bunu iyi değerlendiriyoruz.”


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —