Uygun fiziki şartlarının yanı sıra verdiği ağız sağlığı hizmetinin sayısını ve çeşitliliğini gün geçtikçe artıran Diş Hekimliği Fakültesi, hastalarına lokal ya da tam teşekküllü genel ameliyathanelerinde sedasyon veya genel anestezi altında temel diş hekimliği tedavilerinden olan diş çekimi, dolgu, kök kanal tedavileri hatta protetik tedaviler sunuyor. Göller bölgesinin ve ötesinde bulunan illerin hasta gruplarına tedavi imkânı sağlayarak önemli bir boşluğu dolduran Fakülte, üst düzey tedavilere de imkan sağlayan ileri teknik cihazlar ile hizmet veriyor.
Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde yer alan Genel Anestezi Ünitesi ve Yataklı Servisi hakkında bilgiler veren Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Timuçin Baykul, 2014 yılının Nisan ayında kurulan, 8 yatak ve 1 ameliyat salonu ile faaliyete başlayan ünitenin, hasta taleplerini karşılamak üzere 2015 yılının Eylül ayında revize edildiğini, yapılan ilave üniteler ile yatak kapasitesi 13’e, ameliyat salonunun da 2’ye çıkarıldığını belirtti. Baykul, çocuk hastalar için ayrı bir ameliyat salonu oluşturulduğunu da sözlerine ekleyerek ileri teknolojiye sahip, çağdaş ekipmanlar ile yeniden düzenlenen serviste ayrıca 1 sedasyon birimi, 1 uyandırma ünitesinin de hastalara hizmet verdiğini dile getirdi.
Bölgede tek olarak hizmet veren “SDÜ Diş Hekimliği Fakültesi Genel Anestezi Ünitesi ve Yataklı Servisi”nde 2015 yılında 1996, 2016 yılınında 10 aylık dönemde de 2170 hastanın tedavi edildiğini dile getiren Baykul, 2016 yılı sonuna kadar yaklaşık 2500 hastanın tedavi edileceğini öngördüklerini ifade etti.
Baykul, “Servisimizde sadece Isparta ve çevre illerden değil, hizmetlerimizi tedavi ettiğimiz hastalardan ve internet üzerinden öğrenen Muğla’dan Şırnak, Hatay ve Bingöl’e kadar toplam 64 ilden hasta kabul ettik. Ünitemizde, lokal anestezi altında diş hekimliği tedavilerinin yapılamayacağı “mental duyarlı” hastaları, birden fazla lokal anestezi seansını tek seansa indiren ve hasta konforunu arttıran çoklu implant uygulamaları, ağız diş ve çene cerrahisini ilgilendiren üst düzey ameliyatları, aynı zamanda diş hekimi korkusu (dental fobi) olan hastaların dolgu, kanal tedavisi, diş çekimi gibi tüm tedavilerini korkularla yüzleşmesine gerek kalmadan genel anestezi altında gerçekleştiriyoruz.” diye konuştu.
Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Anestezi Uzmanı Dr. Hatice Akpınar da engelli hasta grupları ve sistemik hastalığı olan hasta gruplarının yanı sıra sadece korktuğu ya da bulantı refleksi nedeniyle bu işlemi yaptıramayan hastalara güvenli bir şekilde anestezi verilip işlemin kolaylıkla yapılmasını sağlayan “videolaringoskopi cihazı” hakkında bilgi verdi.
Bu cihaz sayesinde, genel anestezi altındaki hastaların soluk borusuna yerleştirilmesi gereken tüpü güvenli ve kolay bir şekilde yerleştirebildiklerini ifade eden Akpınar, “Türkiye’nin başka yerlerinde de kullanılan ve Isparta’da yalnızca Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde bulunan bu teknolojiyi, bize verdiği kolaylık sayesinde klasik enstrümanlarımızın yanında kullanıyoruz. Bu cihaz sayesinde hastalarımıza daha güvenli bir hizmet vermiş oluyoruz. Anesteziden artık korkmalarına ve çekinmelerine gerek kalmıyor.” diyerek cihazın sağladığı kolaylıkları vurguladı.