Bugün, 25 Kasım 2024 Pazartesi

İlk yavru kerevitler üretildi

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde (SAREM) geçtiğimiz yıl açılışı yapılan, Türkiye’nin ilk ve tek, Avrupa’nın da en büyük Kerevit Kuluçkahanesi’nde yavru kerevitler üretilmeye başlandı.

GÜNDEM 25.05.2016 07:34:00 0
İlk yavru kerevitler üretildi
Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde açılan Kerevit Kuluçkahanesi’nde ilk yavru kerevitler üretilmeye başlandı. Binin üzerinde anaç kerevitten sağlanan yavru kerevitlerin sayısı şimdilik 150 bin iken, bir ay içerisinde elde edilecek kerevit yavrusu sayısının 300 bine ulaşacağı belirtildi.
Eğirdir SAREM’de 166 üretim tankında üretilen yavru kerevitlerin, önümüzdeki Eylül-Ekim aylarında yaklaşık 3-4 cm. boya ulaşacağını bildiren Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürü Şakir Çınar, kuluçkahanede üretilen kerevitlerin daha sonra Eğirdir Gölü’ne salınacağını ve 2018 yılı kerevit av sezonunda avlanabilir boya ulaşacaklarını dile getirdi.
 
Kerevit kuluçkahanesinde; halen kerevit konusunda doktora yapan, Su Ürünleri Yüksek Mühendisi Kamile Gonca Erol, Su Ürünleri Yüksek Mühendisleri Remziye Özkök ve Mehmet Cesur ile Biyolog Osman Yener’in ve sekiz çalışanın gayretli çalışmalarının sürdüğünü söyleyen SAREM Müdürü Şakir Çınar, 2,5 milyon liraya mal olan tesisin, 186 ton su kapasitesi ile çalıştığını, 30 tonluk iki havuzdan alınan suyun 4 ayrı filtreden geçirilip üretim tanklarına pompalandığını, kullanılan suyun geri dönüşümle aynı havuzlara verildiğini, değişimi yapılan yüzde 10 miktarındaki atık suyun ise ozonlanarak kanalizasyon şebekesine verildiğini ifade etti.
 
Tesisin işletilmesinde büyük katkı ve destekleri olan ve çalışma kapasitesinin artışını sağlayan Isparta Valisi Sayın Vahdettin Özkan’a, İş-Kur’a personel desteklerinden dolayı teşekkür eden Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (SAREM) Müdürü Şakir Çınar, Tatlı Su Istakozu (Kerevit) ile ilgili şu bilgileri verdi:
 
TATLI SU ISTAKOZU (KEREVİT)
            “Kerevitler; tatlı su ıstakozu olarak da adlandırılırlar ve dünyada Astacidae, Cambaridae ve Parastacidae olmak üzere 3 familya ait yaklaşık 600 türle temsil edilirler. Nehir, göl, gölet gibi ülkemiz iç sularında doğal olarak yayılış gösteren ve dünyada “Türk Kereviti” olarak da isimlendirilen Astacus leptodactylus (Eschscholtz, 1823) tek kerevit türümüzdür. Ülkemizdeki üretimi sadece avcılığa dayanmakta ve elde edilen ürünün tamamına yakını ihraç edilmektedir. Kerevit, ekonomik açıdan önemli olduğu kadar, iç sularda besin zincirinde oynadığı önemli rol nedeni ile de değerlidir.”
 kaynak: Eğirdir Akın Gazetesi

Anahtar Kelimeler:
Pazartesi -0.9 ° / -7.2 °
Salı 0.8 ° / -7.3 °
Çarşamba 3.6 ° / -6.3 °