Tarih: 13.02.2018 09:29

İnşaat sektöründe torba yasa beklentisi

Facebook Twitter Linked-in

Isparta’da 2015-2016 yıllarında hızlı giden kentsel dönüşüm çalışmaları 2017 yılında ise düşüş gösterdi. Kentsel dönüşümle Isparta’yı tanıştıran Risk Kentsel Dönüşüm yetkililerinden Mimar Caner Ataseven’le kentsel dönüşümün bugününü ve geleceğini konuştuk. Ataseven süreçteki yavaşlamanın inşaat sektörü ile bağlantılı olduğunu söyleyerek sürecin hızlanması için hükümetin bazı hazırlıkları olduğunu öğrendiklerini bildirdi.
Türkiye’de ekonominin lokomotifi inşaat sektörü. İnşaat sektörü 2012 yılında çıkan kentsel dönüşüm yasası ile Türki genelinde olduğu gibi Isparta’da kentsel dönüşüm projeleri ile büyük bir ivme kazanmıştı. Fakat çeşitli nedenlerle geçen yıl yavaşlayan inşaat sektörü, kentsel dönüşüm çalışmalarını da etkiledi. İnşaat sektörü ve kentsel dönüşümü hızlandırmak için Ankara’da bir dizi yeni düzenleme hazırlığı olduğunu bildiren Risk Kentsel Dönüşüm ortaklarından Mimar Caner Ataseven “Örneğin geçenlerde kira yardımlarında güncelleme yapıldı ve arttı. Asıl büyük teşvik beklenen konu kredi faiz desteği. Bakanımız birçok canlı yayında sıfır faiz gibi bir teşvik getirileceğinin sinyallerini verdi. Bizim duyduğumuz bu konuda ki düzenleme torba yasada var. Bu noktadaki beklentilerden biriside imar affı. İmar affı için bina değerinin %3’ü alınacak. Bu gelirde kentsel dönüşüme verilecek faiz teşvikinde kullanılacak” dedi.
 
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE GENEL BİR YAVAŞLAMA VAR
Kentsel dönüşüm çalışmalarında 2017 yılından itibaren yaşanan yavaşlama ilgili görüşlerini aldığımız Mimar Caner Ataseven “2015 ve 2016 yılları Isparta’da hem kentsel dönüşüm hem de genel anlamda inşaat sektörü açısından çok iyi geçen yıllardı. Bu yıllarda ciddi bir yapılaşma ile daire olsun, apart olsun büyük bir üretim oldu. Fakat 2017 yılı Isparta için çok büyük bir kayıp oldu. İnşaat sektörü nerdeyse durdu. Yurtların yapılması nedeniyle apartlara ilişkin çıkan söylentiler piyasayı etkiledi. Dairelerle ilgili bir balon vardı ve patladı. Bunda genelde müteahhitler sorumlu tutuluyor fakat müteahhitlerden kaynaklı değil. Isparta’da arsa payı inanılmaz boyutlarda. Kat karşılığı işlerde %50’nin altında arsa bulunamıyor” diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPACAK MÜTEAHHİT BULUNAMIYOR
Vatandaşların kentsel dönüşüme ilgililerinin devam ettiğini söyleyen Ataseven “2017 yılında kentsel dönüşümdeki yavaşlamanın nedeni de inşaat sektörü ile bağlantılı. Kentsel dönüşüm yavaşladı, çünkü inşaat sektörü yavaşladı. Müteahhitler artık yeni projelere girmekten kaçınıyor. Yeni sözleşmeler yapmıyorlar. Bize birçok siteden vatandaşlar geliyor, kentsel dönüşüme gireceğiz bize müteahhit bulun diyorlar. Bizde listemizdeki iş yaptığımız müteahhitleri arıyoruz. Ama hiç kimse yanaşmıyor. Isparta’da şuanda bir anlamda müteahhit eksikliği yaşanıyor” şeklinde konuştu.
İnşaat sektöründe işlerin bir anlamda bıçak kesildiğini bildiren Risk Kentsel Dönüşüm Yetkilisi Caner Ataseven “demir fiyatı iki katına çıktı, mazot fiyatları arttı, dolar bu durumda iken kimsenin yatırım yapmak istememesi, giderlerin artması bunun esas etkeni” dedi.
ISPARTA ALAN BAZLI DÖNÜŞÜM YAPAMADI
Kentsel dönüşümün büyük illerde alan bazlı yapıldığını hatırlatan Ataseven “ 2012 yılında çıkan yasa kapsamında 2013 yılında kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Isparta’da hatta Akdeniz Bölgesinde bizden başka firma yoktu. 2013 yılı daha yeni öğrenme yılı idi bu nedenle çok yüksek rakamlar yoktu. 2014’de büyük bir atak başladı, bu atak 2015-2016 yıllarında da devam etti. Fakat Isparta’da Uluborlu dışında bir riskli alan ilanı olmadı, alan bazlı bir çalışma yapılmadı. Kentsel dönüşüm ruhu esas olarak alan bazlıdır. Isparta’da sadece yerinde dönüşüm olarak değerlendirilen yık yenisi yap şeklinde devam ediyor” ifadelerini kullandı.
200 ÖNCESİ YAPILARIN %90’I RİSKLİ
Risk Kentsel Dönüşüm Yetkilisi Caner Ataseven açıklamasında şunlara yer verdi. “Isparta’daki birçok bina 1975 deprem yönetmeliğine göre yapılmış binalar. Bunun üzerine 1997, 2007’de deprem yönetmelikleri yenilendi. 2011 sonrası çıkan deprem yönetmeliğine göre yapılan her bina ciddi anlamda dayanıklıdır, fakat Isparta’da 2000 öncesi yapılan binaların %90’ını riskli bina. Aksini iddia eden varsa buyursunlar, hodri meydan, test edelim. Kentsel dönüşüm il merkezinde olduğu gibi ilçelerde de yavaşladı. Köylerde ilçelerde bir örnek yapıyoruz. Orada kahvede konuşuluyor, hemen ardından yeni talepler geliyor. Kentsel dönüşüm bir hurda araç teşviki gibi.
SEKTÖR TORBA YASADAN UMUTLU
Türkiye ekonomi inşaat üzerinden ilerliyor, bu nedenle mutlaka canlandırılması gerekiyor. Ankara’nın da bu konuda çalışmaları olduğunu duyuyoruz. Örneğin geçenlerde kira yardımlarında güncelleme yapıldı ve arttı. Asıl büyük teşvik beklenen konu kredi faiz desteği. Bakanımız bunu her platformda dile getirdi, 4 puan zamanında iyi bir destekti, ama şuan faizlerin yükselmesi nedeniyle teşvik edici özelliği kalmadı. Bakan bir çok canlı yayında sıfır faiz gibi bir teşvik getirileceğinin sinyallerini verdi. Bizim duyduğumuz bu konuda ki düzenleme torba yasada var.
İMAR AFFI İVME KAZANDIRACAK
Devlet kentsel dönüşüme getireceği faiz teşvikinin getireceği ekonomik yükü de imar affından gelecek gelirle finanse etmeyi planlıyor. Türkiye’de 20 milyon bina var bunların 14 milyonu kaçak, imarsız yada iskansız. İmar affı için bina değerinin %3’ü alınacak ve ruhsatlı bina olacak. Buradan gelecek gelir ile de kentsel dönüşümün önü açılacak. Sıfır faizli bir kredinin gelmesi halinde daire başı 125 bin TL alınacak 10 yıl geri ödemeli. Bunu düşündüğümüzde kentsel dönüşüm çok büyük bir ivme kazanacaktır.” Gülses Gazetesi


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —