Tarih: 26.06.2019 20:47
İnşaat Sektörüne yeni Yönetmelik;
Önemli
Değişiklikler
Getiriyor
Yapı Müteahhitlerinin Sınırlandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik 30702 sayılı Resmi Gazetede yayınlandı. Düzenleme 2 Eylül 2019 tarihinde yürürlüğe girecek.
Yeterliliği olmayan, belirli kriterleri taşımayan müteahhitlerin sektörde iş üstlenmesinin önünü kapayan bu yönetmeliğin çok önemli bir başlangıç olduğunu belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Şeref Korkmaz; “Yapım sektöründe uzun yıllardır beklenen, bu gelişme sektöre ve ülkemize büyük fayda sağlayacaktır. Türkiye’de müteahhitlik mesleğinin en önde gelen sorunu akreditasyonu olmamasıdır. Önümüzdeki dönemde yapım müteahhitliğinin diğer alanlarında da aynı uygulamaların devam etmesi ekonomizminin lokomotifi inşaat sektöründe çok önemli başarıların gelmesini sağlayacaktır” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, Yapı Müteahhitlerinin Sınırlandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Özel sektörde yapım işlerini yüklenecek müteahhitler için belirli ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliklere sahip olması koşulu getirildi.
Bakanlıkça, Türkiye'deki yapı stokunun yaklaşık yüzde 95'ini inşa eden özel sektöre inşaat yapan yapı müteahhitleri için düzenleme getirildi. Buna göre, yapılan düzenlemeyle ihtiyaçlarına göre yeniden ele alınarak hazırlanan "Yapı Müteahhitlerinin Sınırlandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik" ile özel sektörde yapım işlerini yüklenecek müteahhitlerin belirli ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterliklere sahip olması koşulu getirildi. Bu şekilde, yetki belgesi numarası sahibi müteahhitler, yeterlikleri dikkate alınarak, 9 sınıfta gruplandırılmış ve bunların yükümlenebilecekleri işler de yeterlikler ile uyumlu olarak detaylı şekilde tanımlandı. Temelde firmaların mali göstergelerini esas alan müteahhitlik yeterlik sistemi, firmaların belge başvurularından önceki son 3 yıl içerisindeki bilanço oranlarına bakılacak şekilde düzenlendi. Firmanın mali durumu cari oran, öz kaynak oranı ve borç oranı olmak üzere 3 farklı bilanço göstergesi kullanılarak değerlendirilecek. Firmanın mali yeterliği banka referans mektubu ile de desteklenecek.
Yeterlik değerlendirmesinde ikinci olarak mesleki ve teknik yeterlikler kontrol edilecek. Mesleki yeterlik için firmanın başvurduğu grup için öngörülen benzer iş deneyimini sunması gerekecek. Firmanın 15 yılda yaptığı işler dikkate alınacak, teknik yeterliğin bir başka göstergesi ise belgeli usta çalıştırılması ve teknik personel istihdamı olacak. D grubu belge almak isteyen bir firmanın bilanço oranlarını sağlaması ön koşuluyla daha önceden tek bir bina işinden 15 bin metrekare kadar iş deneyimine sahip olması gerekecek. Bu firma tek bir işte 30 bin metrekare iş yapabilecek.
Herhangi bir iş bitirmesi, bir başka deyişle müteahhitlik deneyimi olmayan bir firma ancak H grubundan belge sahibi olabilecek, deneyim sahibi oldukça grubu yükseltilecek. H grubu için taslak düzenlemede öngörülen tek iş miktarı yaklaşık olarak bin metrekare ile sınırlı olacak. Firmaların ortaklıkları halinde grup sınırlandırmaları da yükseltilecek, firmaların yeterlik koşullarını kaybedip kaybetmedikleri 3'er yıllık periyotlarda tekrar kontrol edilecek.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —