Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

İnsani geçim ücreti: 1.481 TL

SDÜ Öğretim Üyesi; Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, ekibi ile birlikte asgari ücrete alternatif bir program geliştirdi: İnsani Geçim Ücreti.

SON DAKİKA 14.01.2016 12:28:00 0
İnsani geçim ücreti: 1.481 TL
PROF. DR. ADEM KORKMAZ’IN
ARAŞTIRMASI YAYINLANDI
Hâlâ kadrosu SDÜ’de bulunan; Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) eski Genel Sekreteri ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, ekibi ile birlikte Asgari Ücret’e alternatif bir program geliştirdi: «İNSANİ GEÇİM ÜCRETİ»
Isparta’da İnsani Geçim Ücreti 2016 yılı için aylık 1.481 TL olarak hesaplandı.
2015 yılında bu değer aylık 1.362 TL idi.
Prof. Dr. Adem Korkmaz ve ekibinin  Türkiye İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) için hazırladığı rapor yayınlandı.
Prof. Dr. Adem Korkmaz, İnsani Geçim Ücreti (İGÜ) hakkında şu bilgileri paylaştı:
«İGÜ, farklı bölgelerde ortalama büyüklükteki ailelerin insanca geçimini sağlayacağı taban ücret seviyesidir. Bu uygulamanın temeli, alt gelir grubundaki işgörenlerin insanca yaşam standardına erişmesine yardımcı olmaktır. İGÜ, aynı zamanda, işverenin, yanında çalıştırdığı işgörenleri yoksulluğa mahkûm etmemesi, üretilen artı değerin adil bir şekilde paylaşılması ve bu sayede iş ortamındaki motivasyonun arttırılması gereğini ortaya koymayı amaçlayan bir uygulamadır.»
Prof. Dr. Adem Korkmaz, İGİAD’ın, işveren ve işgören gibi ana unsurlarının kazanca katkıları oranında ve oluşan kârı hakkaniyet çerçevesinde paylaşılmasını, adil ve hak merkezli bir iş hayatının gerçekleşmesi için asgarî şart olarak gördüğünü belirterek «bu prensip hem inanç hem sosyal dayanışma hem de işletme veriminin artırılması açısından önemlidir. Bu sayede hakkaniyete dayalı ve adil bir paylaşım gerçekleşmiş olacak, toplumsal barışın ve düzeyli bir kalkınmanın önü açılacaktır.» dedi.
Prof. Dr. Korkmaz sözlerini şöyle tamamladı:
«İGÜ uygulamasında piyasa şartları değil hakkaniyet, yardımlaşma ve ücretin yeterliliği esas alınmaktadır. Özellikle emek arzının yoğun olduğu ülkemizde piyasa mekanizmasının çalışanların aleyhine bir durum oluşturduğu açıktır ve bu çok yoğun bir şekilde istismar edilmektedir. Burada istismar, tek taraflı olmamakla birlikte işveren tarafı uygulayıcı taraf olarak daha fazla önem taşımaktadır.»

Anahtar Kelimeler:
Cuma 10.5 ° / 7.7 °
Cumartesi 11.2 ° / -0.4 °
Pazar -0.3 ° / -5.2 °