İnsanlık Tarihinin Kara Lekesi: Srebrenitsa; Soykırımı'nın 27. yılı

İnsanlık Tarihinin Kara Lekesi: Srebrenitsa; 
Soykırımı

İnsanlık Tarihinin Kara Lekesi: Srebrenitsa; Soykırımı'nın 27. yılı

Tarih 11 Temmuz 1995... Bundan 27 yıl önce... 8 binden fazla Bosnalı Müslümanın Srebrenitsa'da Sırp güçler tarafından katledilmesinin üzerinden tam 27 yıl geçti. Ancak aradan geçen onca yıla rağmen 1995'te yapılan Srebrenitsa soykırımı, Bosnalılar için hala kanayan bir yara...
 
Anma töreni her yıl olduğu gibi Potaçeri Anıt Mezarlığı'nda yapılıyor.   Çeyrek asır sonra kimliği tespit edilen 19 kurban daha burada toprağa verilecek. Böylece anıt mezara defnedilenlerin sayısı 6 bin 671'e ulaşacak. Bu yıl kimlikleri tespit edilen kurbanlardan en genci 16 yaşında, en yaşlısı ise 63 yaşındaydı. 
27 YIL ÖNCE
SREBRENİTSA’DA
NE OLDU?
11 Temmuz 1995'te Srebrenitsa'da 8 binden fazla Bosnalı Müslümanın öldürülmesi, Avrupa tarihinde 2. Dünya Savaşı'ndan beri görülen en büyük katliam olarak kabul ediliyor. Soykırımın baş sorumlularından "Bosna Kasabı" lakaplı Ratko Mladiç, 16 yıl firari yaşadıktan sonra 2011'de yakalanmıştı. Lahey'de yargılanan Mladiç, müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. 
CANİ SIRPLAR 8 BİN BOŞNAK
MÜSLÜMANI KATLETTİLER
13 Temmuz - 18 Temmuz 1995 tarihleri arasında Bosna Hersek'in Srebrenitsa kasabasında 8 binden fazla Müslüman Bosnalı, Sırp güçler tarafından katledildi. Binlerce Bosnalı Müslüman, kasabanın dışında Potaçeri'deki BM Barış Gücü karargahına sığındı. Ancak karargahı denetleyen Hollandalı askerler, savunmasız sivilleri Sırp güçlerine teslim etti. Böylece 5 gün sürecek soykırım başlamış oldu. Sırp güçleri katlettikleri sivillerin kimlikleri tespit edilemesin diye cesetleri parçaladı ve sayısı 64'ü bulan toplu mezarlara gömdü.
YAŞANANLARIN TAM
KARŞILIĞI; SOYKIRIM
Uluslararası Adalet Divanı 2007'de Srebrenitsa'da yaşananları soykırım olarak niteledi, ancak soykırımın sorumlusunun Sırbistan olmadığına hükmetti.