Futbol dünyasına, günümüzde duyarsız kalmak mümkün değil. Çünkü futbol olayı insanların hayat tarzı, yaşama biçimi ve endüstri boyutlarıyla da milyonlarca insanın hayatlarına dokunan, vazgeçilmez bir meslek ve tutku olarak karşımızda durmaktadır. Sporun en etkin dallarından olan futbolun bu derece ilgi görmesi ve sevilmesi dünyadaki 5 milyon insanın dolaylı veya dolaysız yoldan ilgi alanına girmekte ve ekonomik-kültürel ve sosyal olaylarıyla toplumsal bir olay haline dönüşmektedir.
Türkiyemiz’de 10-11 milyon insanın ilgilendiği futbol olayına Isparta olarak asla ayrı ve yabancı kalamayız. Bu genellemeden sonra sözü nereye getireceğiz onu belirtelim. Isparta’mızda amatör kulüp,takımlarımızın sayısı belli. 60’ın üzerinde. Diğer illere göre az sayıda… 1. Amatör kümede bile 9’ar takımdan toplam 18 takımımız var. Parmakla gösterilecek kadar az denilebilir ve hepsi de bizim için aynı kıymet ve değerdeler. Hepsinin maddiyat gibi, ekonomik gelirler gibi, saha ve tesisler gibi kocaman kocaman sorunları var. Kurumsal kimlikleri olan kulüplerimizin sorunları diğerlerine göre daha az olsa da sorunsuz kulüp bulmak neredeyse imkansız gibi. O yüzden spor kulüplerimizi yaşatmak için, fedakar ve gönüllü insanlarımızın olağanüstü çaba ve gayretler göstermesi gerekiyor.
Mevcut amatör takımlarımızın içinde Belediyesporlarımız var ancak ISPARTA BELEDİYE’mizin mevcut bir futbol takımı yok. Yıllardır gönlümüzden geçen şudur ki, Isparta Belediyesine ait bir yarışmacı ve yetiştirici bir amatör futbol takımı olsun ilimiz çocuklarına, ergenlerine ve gençlerine imkan versin. Elbette şehrin anası-babası konumundaki Belediye’mizin Isparta halkı için pek çok asli görevleri var. Onları gerçekleştirirken amatör futbolumuzda da temsil görevini yerine getirsin istiyoruz. Zaman zaman mazide görev yapan Belediye Başkanı abilerimize iletilen bu konu üzerine “profesyonel liglerde Ispartasporumuz var ona yardım ediyoruz futbol olayı şimdilik yeterli” gibi mazaretlerle hep ötelendi. Olaya sıcak bakılmadı. Halbuki, Isparta Belediyemizin bütün imkanları, insan kaynakları, yönetici kadroları hatta ve hatta çalışan kardeşlerimizden oluşabilecek futbolcu ve hoca kadroları bile mevcuttu ancak konu hep dönem dönem ileriye atıldı ve bugünlere gelindi.
Isparta Belediyemizin amatör bir futbol takımı olsaydı Isparta amatör futboluna öncülük eder, lokomotif görevi yapar, futbolumuzun bugünkü noktadan çok daha ileriye gitmesine vesile olabilirdi. Ancak olmadı. Şimdi, sporu seven, amatör ve profesyonel sporlarda alt yapının gücünü bilen, gençlerimizin kötü alışkanlıklar yerine spor yaptırıp ve futbol oynayarak, başarılı olacaklarına inanan Belediye Başkanımız Şükrü Başdeğirmen var. Kendisinden ricamız şudur. Isparta Belediye’mizin artık bir futbol takımı olsun. Diğer amatör kulüplerimize örnek ve abi konumunda bir kulüp olsun ki, hem yarışmacı kimliğiyle yarışsın hem de yetiştirme özelliğiyle de ilimiz gençlerine, teknik adamlarına ve bu işe gönül veren insanlarımıza imkan sağlasın.
Bu güç ve potansiyel ve imkanlar, 2000’e yakın çalışanıyla Isparta Belediyemizde fazlasıyla var. Karar merciindeki insanlarımızın okey demelerini bekliyoruz, o kadar. Yönetici kadroları, saha - tesis potansiyeli, maddi ve manevi tüm imkanlar mevcut olduğuna göre neden olmasın ki? Olmaması için bir neden ilimizde bulunmamaktadır. Yasa gereği Belediye başkanları kulüp başkanı olamıyorlar ancak, Belediye Başkanının görev verecekleri, yol arkadaşları çok. Onlara (yönetime gir ve bizim adımıza hizmet et) diyerek göreve getirecekleri Belediye kadrolarından idealist insanlar pekala, Başkan adına layıkıyla bu görevi yapabilirler. Etrafımıza baktığımızda emsal ve örnek görebiliriz. İşin maddi boyutu için de sponsor firmalar ve Belediye ile iş-yatırım yapan firmalar devreye girdi mi, sorun kalmaz. Para boyutu çözüldü mü, hiçbir sıkıntı olmaz. Acizane bir önerimiz olacak. Sayın Başkanımız Şükrü Başdeğirmen.
Isparta’da, Isparta Belediyesporu sıfırdan kurmak kolay. Bir talimatınızla kurulur ve hizmet eder hale getirilebilir. Sıfırdan spor kulübü kurmak yerine biliyorsunuz ki, ilimizde 1940 yılında Merhum Tahsin Bilginer tarafından kurulmuş, o zamandan bu zamana kadar yaşatılmış ( İbrahim Aktuna- Mehmet Altıntürk ) Isparta’mızda futbolun kökü olan çok değerli ve kıymetli hemşehri ve abilerimizin kurduğumuhteşembir maziye sahip (82 yıllık) Merkez Gençlik spor kulübümüz var. Pek çokta sorunu var. Maddi ve manevi büyük sorunlarla boğuşmakta. Adeta yaşama savaşı vermekte. Önerimiz o dur ki, tarihi geçmişe sahip nice Isparta’lı futbolcularımızın yetişip Ispartasporahizmet ettiği mevcut Merkez Gençlik spor kulübümüzün, ( yöneticileriyle mutabakatsağlanıp ve gönül rızasıyla) ve yapılacak bir anlaşmayla kulüp devir işlemi gerçekleştirilebilir mi? İsim değişikliği de yapılarak çözüme gidilebilir mi? Şayet olursa : “ISPARTA MERKEZ BELEDİYE, GENÇLİK SPOR FUTBOL KULÜBÜ” ismi de çok yakışmaz mı? Belediyespor kulübümüzün futbol branşı da olsa, fena mı olur?
ISPARTA BELEDİYEMİZ KURUMSAL KİMLİĞİYLE çok daha büyük, çok daha donanımlı, çok daha verimli sportif hizmetleri, halkımız adına yerine getirecek kadar büyük güç ve kudrete sahip olduğunu biliyoruz. Bizimkisi bir öneri. Sizler bu işin önemini bilen, spor yasasını bilen uzman kadrolara sahip insanlar olarak çok daha iyisini ilimize ve Belediyemize yakışanı yaparsınız. Bundan eminiz. Önerimiz kabul görür mü efendim. Bu arada futbola ilgi duymayanların her zaman ki serzenişleri olan : “Arkadaş, halkımızın pek çok ekonomik, maddi, sosyal ve geçim sorunları varken, futbol da olmayıversin” diyenlerin de sesini duyar gibiyiz. Ancak kazın ayağı, inanın öyle değil. Isparta’daki futbol olayının ISPARTA BELEDİYESİNİN lokomotifliğine, önderliğine ve saygınlığına o kadar çok ihtiyacı var ki, büyük bir boşluk dolacak, il futbolumuz renklenip güzelleşecektir. Rekabeti artıracaktır. Denemekte fayda var, bizce. Ayrıca, dernekler yasasıyla yönetilen gençlik spor kulüplerinin, yeni spor yasasıyla şirketleşecek olması ileride pek çok yeni hedeflere yeni kapılar da açacaktır. Örneğin Isparta Belediyesi futbol alt yapı okulu gibi, örneğin Isparta Belediyesi futbol akademisi gibi. Şimdiden bu ihtimaller uzak gibi görünse de, bir zaman sonra gerçeğe dönüşebilir. “Gelecek, çabuk geliverir.” Çünkü sporun gücü hepimizce malumdur. Saygılarımızla/Hayırlı Ramazanlar. ( 82 YILLIK MUHTEŞEM BİR MAZİNİN BÜYÜK ESERİ MERKEZ GENÇLİK SPORU, BUGÜN YAŞATMAK İÇİN HAYDİ GÖREVE DESEK, ACABA ÇAĞRIMIZ NASIL BİR CEVAP BULUR? ) ( R E S İ M L E R : SAYIN ÖMER UYAR VE ISPARTA ÜN DERGİSİ )