Tarih: 29.09.2016 07:06
Isparta Belediyesi’ne Paris’ten davet geldi
Isparta Belediyesi TÜYAP tarafından bu yıl 27.’si düzenlenen ve Dünya markalarının yer aldığı Uluslararası Züccaciye Ev, Mutfak Eşyaları, Dekoratif Hediyelik, Elektrikli Ev Gereçleri Fuarına damga vurdu.
Bünyesindeki gerek ISMEK kurslarında gerek mahallelerdeki ev hanımlarının ipek kumaş ve ipek iplikten oluşan tamamı el emeği ve göz nuru ile işledikleri el sanatları ve tekstil ürünleri, yine Ahşap Ağaç Oymacılığı Sanat Merkezinde ahşaba üç boyutlu olarak işlenen tablolarla katıldı.
Fuarda belediye tarafından sergilenen el ürünlerine ciddi bir ilgi ve talep yaşanırken, Isparta Belediyesi fuarcılar tarafından ocak ayında Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek olan fuara davet edildi.
Fuara Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın ve eşi Dilek Günaydın’da katılarak, standı ziyaret edenlere ürünler konusunda bire bir bilgilendirmelerde bulundu.
TÜYAP fuarını binlerce kişi ziyaret ederken, Isparta Belediyesi de vatandaşların yanı sıra tanınmış isimlere de ev sahipliği yaptı. Isparta Belediyesi standını ziyaret edenler arasında Sanatçı Ahmet Şafak, Paris’te düzenlenecek olan fuar organizasyonunun Proje Müdürlüğünü yapan Celil Kuru, Türkiye’nin ilk kadın natanı, Türk Tasavvuf Musikisi Sanatçısı ve yazar Emine Öksüzoğlu, İstanbul’daki Ispartalılar Gönül Birliği Derneği Başkanı Dr. Doğan Uysal ve Başkan Yardımcısı Ali Faik Aşcı da yer aldı.
Fuar ile ilgili görüşlerini aktaran Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, TÜYAP’a sanatsal alanda gösterdikleri faaliyetlerdeki ürünlerle katıldıklarını söyledi. Günaydın, “Burada sergilediğimiz ürünlerimiz tamamen el işçiliğidir. Bayanlarımızın ipek iplik ve ipek kumaşla yapmış oldukları el işçiliği çalışmalarını sergiledik. Bu fuara yüzlerce firma katılıyor, ancak bizim yapmış olduğumuz çalışmalar biraz daha farklı bir duruma geçti. Dolayısıyla fuar ziyaretçilerinin ilgi alanına giren ayrı ve özel bir çalışma oldu. Kaybolan el sanatlarımızın bugün daha üst seviyede ve kaliteli bir şekilde geri dönmesini arzuluyorduk. Bu fuar hedeflediğimiz amaca ulaştığımız kanaatini bize vermiş oldu. Bu fuara bir belediyenin de katılmış olması ayrı bir önem teşkil etti. Isparta’mızı, İstanbul’da uluslararası bir fuarla tanıtma gayemizi de gerçekleştirmiş olduk.
Yine fuarda 7 senedir uzun soluklu çalıştığımız ahşap ağaç oymacılığı ürünlerimizden bazı tablolarımızı da sergileme fırsatı bulduk. Ahşap üzerinde önemli eserler yaptık. Ünlülere ait eserleri artık ahşap tablolar şeklinde üç boyutlu olarak işliyoruz. Buradaki sergimizle birlikte Paris’te düzenlenecek olan bir fuarda böyle eserlerin olması gerektiği bize bildirildi. Paris’te düzenlenecek olan fuarın Türkiye temsilciliğini yapan arkadaşlar tarafından davet aldık. Böyle eserlerimizi artık önce Paris ardından da önemli ülkelerde sergileme fırsatı bulacağız. Eserlerimizi önemli ülkelere taşıma idealimiz vardı. Paris’teki fuara katılma olayını da şu anda TÜYAP fuarına katılmamız ortaya çıkarmış oldu. TÜYAP’taki bu fuarın da önemi bir kez daha belli oldu. Isparta’yı temsil ediyoruz. İstanbul’da Isparta’yı temsil ediyoruz, inşallah Paris, Londra, Münih’te de Isparta’yı temsil ederiz düşüncesi hasıl oldu. Isparta’yı temsil etmenin sevinç ve gururunu yaşıyorum. Bu çalışmalarımızla da Isparta’mızı zirvelere taşırız” dedi.
Uluslararası bir fuarda Isparta Belediyesinin standını görmekten mutluluk duyduğunu kaydeden Sanatçı Ahmet Şafak, Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın iline olan ilgisini, sevgisini ve şehrinin kalkınması için yapmış olduğu çalışmaları bir sanatçı olarak dikkatle takip ettiğini söyledi. Şafak, “Isparta Belediyesi milliyetçi, toplumcu bir belediyedir. Yusuf Ziya Günaydın halkıyla çok doğru temaslar kuran, halkının kalkınması, şehrinin çok daha iyi olması konusunda son derece güzel, yenilikçi, modern çalışmalar yapan bir belediye başkanımız. Beni ayrıca sevindiren bir hadise, İstanbul’daki bir fuara ISMEK olarak katılım olması Isparta’daki hanımefendilerin önce el işleriyle buluşturulması, sonra o hanımefendilerin el işleriyle ilgili bir meslek sahibi olduktan sonra onların bu helal emekleriyle oluşan ürünlerin fuarda vitrine çıkması hakikaten çok önemli. Bunu hem belediyecilik açısından çok güzel değerlendirmek lazım, hem de bu işlerin olması konusunda Isparta’daki hanımefendilerle son derece kardeşhane, son derece güzel bir iletişim kuran Dilek hanımefendiyi de tebrik ediyorum. Kabul etmek lazım ki, bu iki açıdan çok önemli. Belirttiğimiz gibi Türk hanımefendilerinin el işleriyle meslek erbabı olmalarını temin etmek bu birincisi. İkincisi de bizim folklorumuzun, bizi biz yapan değerlerin ki, el işi dediğimizde bu çok önemlidir. El işlerimiz bizim milli kodlarımızdır, milli kültürümüzün şifreleridir. O motiflerde, o işlemelerde biz binlerce yıllık tarihimizin kodlarını bulabiliriz. Isparta Belediyesinin buradaki standı fuara çok yakışmış. Pembelere bürünmüş, güller açan bir standın bulunması çok kıymetli. Burada bulunmuş olmaktan dolayı da mutlu olduğumu belirtmek istiyorum” görüşlerinde bulundu.
Isparta Belediyesini Fransa’nın Paris kentinde yapılacak olan fuara davet eden Türkiye temsilcisi Celil Kuru da, bu fuara belediyeyi davet etme gerekçelerini açıkladı. Celil Kuru, Fuarın 20-24 Ocak 2017 tarihleri arasında Paris’te gerçekleştirileceğini söyledi. Düzenlenecek fuarda trend, fabrikasyon olmayan, serisi olmayan ürünlerin yer aldığını söyledi. Fuarda el emeğinin ön plana çıktığını söyleyen Kuru, “Bundan dolayı Isparta Belediyesinin bu fuarda yer almasının gerektiği düşüncesindeyim. Belediyenin standını gördüğüm zaman ilk aklıma gelen şey Paris’te düzenlenecek olan fuarla örtüşen bir durum var. Bir el emeği var. İkincisi de orada yeni trendler yaratılmak isteniyor. Ortalama 86 bin kişinin ziyaret ettiği ve milli geliri 50 bin doların üzerinde bir alıcı gurubuna hitap eden bir fuar. Ağırlıklı olarak ziyaretçi gurubunun yarısı Fransa, kalan kısmı da orta Avrupa, Amerika ve Japonya’dandır. Şu anda Isparta Belediyesinin yapmış olduğu bu çalışmalarda geçmişe bir özlemdir. Isparta Belediyesine bu anlamda da teşekkür etmek lazım. Geçmişi korumaya çalışıyor. Bu zanaatımızı yaşatmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin ilk kadın natanı, Türk Tasavvuf Musikisi Sanatçısı ve yazar Emine Öksüzoğlu da “Gördüğümüz manzara çok onur verici. Gördüğümüz bu çalışmalardan çok etkilendim. Ahşaptan bu tabloları görmek, yine tekstilde de Anadolu motiflerinin işlenmiş olması bunların etnik dokularla bizim kültürümüzü, öz kökümüzü anlatan çalışmalar olması son derece güzel. Geçmişimizin günümüze modern çizgilerle taşınmış olması çok onur verici. Türk’ün kendi özü her zaman bozulmadan gelecek kuşaklara aktarılmalıdır diye düşünüyorum. Buradaki gördüğümüz her bir zerrede geçmişimizde yer alan atalarımızın izini, bizim kökümüzü, mirasımızı, Anadolu’nun öz dokusunu bugünlere taşıyan bu el emeği göz nuru nakışları gelecek kuşaklara aktarıldığı için son derece memnunum” dedi.
İstanbul’daki Ispartalılar Gönül Birliği Derneği Başkanı Dr. Doğan Uysal da, “Memnuniyet veren bir organizasyon gördük. Ispartalı hanımefendilerin el emeklerinin göz nurlarının İstanbul’da dünyaya açık bir fuarda sergilenmesi bizi mutlu etmiştir. Isparta’nın değerlerini gün geçtikçe daha çok fark eden, hisseden birisi olarak, Isparta’nın kıymetlerinin daha çok öğrenilmesi bilinmesi, değerlendirilmesi, tanıtılması noktasında bizlerde üzerimize düşen görevleri yapmak isteriz. Bu organizasyonu yapan Belediye Başkanımız ve eşi hanımefendiye, emek veren öğretici ve Ispartalı hanımefendilere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Başarılarının devamını diliyorum” ifadesinde bulundu.
El sanatlarıyla uğraşan Nuran Mayadağ da, “Ahşabı çok seviyorum. Tablolar muhteşem. İyi ki gelmiş ve bunları görmüşüm. Nakışlar çok güzel. Hakikaten çok büyük bir emek var. Yerel yönetimlerin insanlarımıza destek olması gerektiğine inanıyorum. El sanatlarının her yerde gelişmesi gerekiyor. Aslında bu çok büyük bir Pazar. Bizim müthiş bir tarihimiz var. Bunu burada görmüş olmaktan da mutluyum” dedi.
Fuar boyunca Isparta Belediyesinin standını binlerce vatandaş ziyaret ederken, standa medyanın ilgisi de yoğun oldu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —