Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Isparta İl Koordinatörlüğü,18 Aralık 2015 tarihinde ilanen duyurulan ve 27 Nisan 2016 tarihinde sona eren IPARD II 1. Çağrı döneminde gerçekleştirdiği 95 proje kabulüyle bir rekora imza attı.
TKDK Isparta İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü, IPARD II 1. Çağrı döneminde 95 proje kabulü gerçekleştirildiğini duyurdu. 95 proje kabulünün toplam yatırım tutarının 91 Milyon 511 Bin 203 Lira 27 Kuruş olduğunu belirten TKDK Isparta İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman Gülcü, halkta artık proje kültürünün geliştiğini, insanların bir yatırım yapacağında neyi ne zaman nerede ve nasıl yapacağını, hangi hedeflere ulaşmak istediğini daha baştan düşünme ve planlama kültürünü kazandıklarını söyledi. Bu durumdan son derece memnun olduklarını belirten Gülcü, bunda TKDK’nın önemli bir rol oynadığını, bundan sonraki çağrılarda da çok sayıda proje beklediklerini ifade etti. Proje sayısının artmasıyla birlikte artık IPARD sıralama kriterleri bakımından daha yüksek puan alan, daha dikkatli ve özenli hazırlanmış kaliteli projelerin destekleneceğini bildiren İl Koordinatörü Gülcü, hem faydalanıcıların hem de onlara danışmanlık hizmeti veren kişi yada kuruluşların proje hazırlık sürecinde IPARD sıralama kriterlerine dikkat etmelerini, projelerini daha dikkatli hazırlamalarını, son günü yada çağrıyı beklemeden ikinci çağrıda proje sunmayı düşünenlerin şimdiden hazırlıklara başlamalarını önerdi.
Gülcü, “İlimizin kalkınması için hayati önem taşıyan tıbbi aromatik bitkiler, meyve sebze işleme, mantar yetiştiriciliği, hayvancılık, kırsal turizm ve yenilenebilir enerji yatırımları gibi sektörlere verdiğimiz desteklerden daha çok yatırımcımızın faydalanması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
IPARD II birinci çağrı döneminde alınan projelerin sektörlere göre dağılımını da değerlendiren Gülcü, şunları söyledi: ‘’ Bu çağrıda Süt hayvancılığından 12, Et besiciliğinden 9 ve Yumurta Üretimi alanında 1 olmak üzere, Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar kapsamında toplam yatırım tutarı 32.327.384,55 TL, destek tutarı 22.197.512,05 TL olan 22 proje;
Meyve Sebze Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması tedbirinden toplam yatırım tutarı 13.319.548,14 TL, destek tutarı 6.659.774,07 TL olan 4 proje;
Tıbbi Aromatik Bitki Üretimi sektöründen 30, Arıcılıktan 7, El sanatları ve Katma Değerli Ürünler sektöründen 13, Kırsal Turizm sektöründen 10, Kültür Balıkçığından 1, Makine Parkları sektöründen 2 ve bu çağrı itibariyle destek kapsamına alınan hem ülkemiz hem de ilimiz için stratejik öneme sahip bir sektör olan Yenilenebilir Enerji sektöründen 6 olmak üzere,
Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme tedbirinden yatırım tutarı 45.864.270,58 TL, destek tutarı 27.589.468,35 TL olan 69 proje kabulü gerçekleştirdik.”
DEĞERLENDİRMELERDEN SONRA SÖZLEŞMELER İMZALANACAK
Öte yandan proje değerlendirmelerinin tamamlandıktan sonra, desteklenmeye uygun görülen proje sahipleri ile sözleşme imzalanarak Isparta’ya yeni işletmeler ve tesisler kazandıracaklarını belirten İl Koordinatörü Gülcü, “Projelerin ülkemize Isparta’mıza ve yatırımcılarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. Gülcü, kurum olarak tüm yatırımcılara kapılarının açık olduğunu, büyük bir özveriyle çalışan personelime de ayrıca teşekkür etmek istediğini belirterek sözlerine son verdi.